Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Μύθοι Γύρω Από Την Εκμάθηση Της ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (ΚΑΡΠΑ)

Μύθοι Γύρω Από Την Εκμάθηση Της ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (ΚΑΡΠΑ)

Η εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι μια βασική δεξιότητα για τους γονείς, για όσους φροντίζουν άτομα με προβλήματα υγείας και προϋπόθεση για πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς:

Σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αισθάνεται άνετα να κάνει ΚΑΡΠΑ.

Μόνο το 54 τοις εκατό των Αμερικανών αναφέρουν ότι γνωρίζουν πώς να κάνουν ΚΑΡΠΑ.

Μια τυχαία έρευνα στη Γερμανία έδειξε ότι το 16% δεν είχε εκπαιδευτεί ποτέ και το 47% είχε παρακολουθήσει ένα μάθημα πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Στην Αυστραλία, μόνο τα δύο τρίτα των ενηλίκων στην Αυστραλία έχουν κάνει εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ

Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ;

Ανησυχίες σχετικά με  λανθασμένη εκτέλεση ΚΑΡΠΑ, τον τραυματισμό του θύματος και την απροθυμία παροχής αερισμού στόμα με στόμα είναι μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν πώς να κάνουν ΚΑΡΠΑ.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε σε κοινούς μύθους και παρανοήσεις σχετικά με την ΚΑΡΠΑ.

Οι πιο κοινοί μύθοι και παρανοήσεις γύρω από την ΚΑΡΠΑ.

Μύθος #1 Θα σας ζητηθεί να κάνετε ΚΑΡΠΑ με αερισμό ”στόμα με στόμα” σε έναν ξένο

Οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να κάνετε ΚΑΡΠΑ σε κάποιον που γνωρίζετε έναντι ενός αγνώστου. Περίπου το 80 τοις εκατό των καρδιακών ανακοπών συμβαίνουν στο σπίτι.

Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Επιτροπής για την Αναζωογόνηση (ILCOR) δίνουν προτεραιότητα στις θωρακικές συμπιέσεις από τον αερισμό στόμα με στόμα1.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτέλεση θωρακικών συμπιέσεων από μόνη της μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τις θωρακικές συμπιέσεις και αερισμό στόμα με στόμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι θωρακικές συμπιέσεις γίνονται σωστά. Αυτό είναι γνωστό ως Hands-Only CPR.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου ο αερισμός στόμα με στόμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης: εάν το θύμα είναι παιδί ή εάν η διάσωση οφείλεται σε ατύχημα πνιγμού.

Μύθος #2 Η ΚΑΡΠΑ είναι δύσκολη

Η ΚΑΡΠΑ, όπως και άλλες σωματικές δεξιότητες, μπορεί εύκολα να κατακτηθεί με επαρκή πρακτική εκπαίδευση και εξάσκηση.

Πόσο εύκολα; 

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 86 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας 9-18 ετών θα μπορούσαν να κάνουν σωστά την ΚΑΡΠΑ μετά από πρακτική εκπαίδευση.

Τα βήματα είναι αρκετά απλά, ωστόσο, δεν μπορείτε να μάθετε πώς να κάνετε αποτελεσματική ΚΑΡΠΑ παρακολουθώντας ένα βίντεο. Σε ένα μάθημα πρακτικής άσκησης, θα χρησιμοποιήσετε ένα πρόπλασμα εκπαίδευσης ΚΑΡΠΑ για να μάθετε ακριβώς πού και πόσο σκληρά πρέπει να πιέσετε για να παρέχετε αποτελεσματικές θωρακικές συμπιέσεις.

Για όσους διστάζουν να μάθουν ΚΑΡΠΑ από φόβο μήπως «το κάνουν λάθος» ή προκαλέσουν σωματική βλάβη στο θύμα, να θυμάστε ότι η ΚΑΡΠΑ έχει σχεδιαστεί για κάποιον που δεν αναπνέει και δεν έχει καρδιακό παλμό. Είναι κλινικά νεκρός1, δεν μπορείτε να επιδεινώσετε την κατάστασή τους. Ως παρευρισκόμενος, το μόνο λάθος που θα μπορούσατε να κάνετε είναι τίποτα απολύτως.

Μύθος #3 Η εκτέλεση ΚΑΡΠΑ δεν θα κάνει τη διαφορά

ΚΑΡΠΑ σημαίνει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, πιο συγκεκριμένα, την πράξη της άντλησης αίματος στον εγκέφαλο σε ένα θύμα που δεν ανταποκρίνεται. Όταν η καρδιά σταματά, ο εγκεφαλικός ιστός αρχίζει να πεθαίνει μέσα σε τρία λεπτά. Δυστυχώς, ο μέσος χρόνος απόκρισης έκτακτης ανάγκης είναι επτά λεπτά ή περισσότερο:

Μέσος χρόνος απόκρισης ασθενοφόρου

Ηνωμένο Βασίλειο: 8 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα

Ηνωμένες Πολιτείες: 7-8 λεπτά

Όταν κάθε δευτερόλεπτο μετράει, η ΚΑΡΠΑ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η εκτέλεση ΚΑΡΠΑ μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Μύθος #4 Οι φίλοι και η οικογένειά μου είναι υγιείς, δεν χρειάζεται να ξέρω ΚΑΡΠΑ

Η ΚΑΡΠΑ μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου που δεν αναπνέει και δεν έχει καρδιακό παλμό λόγω ασφυξίας, καρδιακής ανακοπής, πνιγμού, ηλεκτροπληξίας ή καρδιακής προσβολής. Ακόμα κι αν εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα είστε καλά στην υγεία σας, συμβαίνουν ατυχήματα.

Μύθος #5 Μπορώ να μάθω ΚΑΡΠΑ παρακολουθώντας ένα βίντεο στο διαδίκτυο

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε σωστά ΚΑΡΠΑ είναι μέσω της πρακτικής εξάσκησης δεξιοτήτων. Εάν θέλετε πραγματικά να μάθετε πώς να σώσετε μια ζωή, βρείτε μια προσωπική τάξη με έναν έμπειρο εκπαιδευτή CPR.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

https://depts.washington.edu/learncpr/askdoctor.html#Can%20I%20killhttps://www.emergencyfirstresponse.com/myths-about-learning-cpr/

Παναγιώτης Σπανός

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ