Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » 3 σημάδια ότι πάσχετε από εγκεφαλικό επεισόδιο που πιθανώς δεν γνωρίζετε , συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τις γυναίκες

3 σημάδια ότι πάσχετε από εγκεφαλικό επεισόδιο που πιθανώς δεν γνωρίζετε , συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τις γυναίκες

Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν τυπικά και λιγότερο γνωστά συμπτώματα, τα οποία περιγράφονται σε μια νέα έκθεση.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άνδρες, ήταν πιο πιθανό να έχουν πονοκέφαλο, να αισθάνονται σύγχυση ή να πέσουν σε κώμα.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν τα συμπτώματα εντοπιστούν έγκαιρα.
Τα κλασικά και λιγότερο γνωστά συμπτώματα των εγκεφαλικών επεισοδίων επισημαίνονται σε νέα έκθεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA).

Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Circulation περιγράφει τις τελευταίες γνώσεις σχετικά με τα συμπτώματα των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ένα οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, ή “εγκεφαλική προσβολή”, είναι όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο αποφράσσεται ή σπάει, λιμοκτονώντας τον από οξυγόνο και προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη.

Η AHA δήλωσε ότι η αναγνώριση και η ανταπόκριση στα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι “απαραίτητη”. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τη μακροχρόνια αναπηρία και τον θάνατο.

Κάθε σαράντα δευτερόλεπτα, κάποιος στις ΗΠΑ παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο, και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν κύρια αιτία θανάτου και μακροχρόνιας αναπηρίας στη χώρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε, αλλά ο κίνδυνος να πάθει κανείς εγκεφαλικό επεισόδιο ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Για παράδειγμα, ο κίνδυνος για τους μαύρους να υποστούν ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σχεδόν διπλάσιος από ό,τι για τους λευκούς, σύμφωνα με το CDC, και η πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο περίπου διπλασιάζεται κάθε δεκαετία από την ηλικία των 55 ετών. Ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα κλασικά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν πτώση του προσώπου, συγκεχυμένη ομιλία και αδυναμία των άκρων.
Συνήθως ξεκινούν ξαφνικά και περιλαμβάνουν: μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο ή στα άκρα (συνήθως στη μία πλευρά του σώματος), δυσκολία στην ομιλία, σύγχυση, ζάλη, δυσκολία στο περπάτημα από απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού και αλλαγές στην όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Τα άτυπα συμπτώματα περιλαμβάνουν ίλιγγο και διπλωπία.

Σύμφωνα με την έκθεση της AHA, τα άτυπα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν: “μερικό αισθητηριακό έλλειμμα” – το οποίο περιλαμβάνει τη μη δυνατότητα πλήρους αίσθησης της αφής, του πόνου ή της θερμοκρασίας – καθώς και ίλιγγο και διπλωπία.

Η AHA δήλωσε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως πώς μοιάζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου σε διαφορετικές δημογραφικές ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως: η φυλή, η εθνικότητα, η ηλικία και ο τύπος του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο και κώμα

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν μη εστιακά συμπτώματα, τα οποία δεν σχετίζονται με συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, σύμφωνα με ανασκόπηση της έρευνας του 2021 που αναφέρεται στην έκθεση της AHA.

Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μεταβαλλόμενη ψυχική κατάσταση, κώμα και λήθαργο – όταν δηλαδή κάποιος δεν ανταποκρίνεται, αλλά έντονη, σωματική διέγερση τον αφυπνίζει.

ΠΗΓΗ: https://www.insider.com/stroke-signs-symptoms-face-droop-weakness-speech-american-heart-association-2022-8#

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ