1. Γενική φροντίδα και ασφάλεια
Ο πάροχος πρώτων βοηθειών πρέπει να παρέχει φροντίδα στο πλαίσιο των δεξιοτήτων και των γνώσεών του, αναζητώντας περαιτέρω ιατρική περίθαλψη εφόσον απαιτείται, και να προσέχει τη δική του ασφάλεια.
2. Πρώτες βοήθειες για την αιμορραγία
Όταν έρχεται αντιμέτωπος με αιμορραγία απειλητική για τη ζωή, ο πάροχος πρώτων βοηθειών πρέπει να να ασκεί άμεση πίεση και στη συνέχεια να εφαρμόζει τουρνικέ ή ταμπονάρισμα τραύματος, εάν η θέση της αιμορραγίας τραύματος είναι προσιτή.
3. Πρώτες βοήθειες για πόνο στο στήθος
Σε ενήλικες με οξύ θωρακικό πόνο, συνιστάται η άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης για να ξεκινήσει η μεταφορά στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Εν αναμονή της άφιξης των υπηρεσιών έκτακτης ιατρικής βοήθειας, οι πάροχοι πρώτων βοηθειών μπορούν να ενθαρρύνουν τους ενήλικες που βρίσκονται σε εγρήγορση και βιώνουν μη τραυματικό πόνο στο στήθος να μασήσουν και να καταπιούν ασπιρίνη (162-325 mg), εκτός αν το άτομο που βιώνει πόνο έχει γνωστή αλλεργία στην ασπιρίνη ή έχει συμβουλευτεί από επαγγελματία υγείας να μην το κάνει.
4. Πρώτες βοήθειες για εγκεφαλικό επεισόδιο
Συνιστάται η χρήση κλίμακας αναγνώρισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες όπως το πρόσωπο, τα χέρια, η ομιλία, ο χρόνος και η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί βοηθητικά στην παιδιατρική, αν και δεν είναι αξιόλογη και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε αυτό το περιβάλλον για την αναγνώριση της ευρείας εικόνας του εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά.
5. Πρώτες βοήθειες για την υπερδοσολογία οπιοειδών
Ένας πάροχος πρώτων βοηθειών που συναντά ένα άτομο με υποψία για υπερβολική δόση οπιοειδών που δεν ανταποκρίνεται και δεν αναπνέει θα πρέπει να ενεργοποιήσει το σύστημα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, να παρέχει υψηλής ποιότητας καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (συμπιέσεις συν αερισμό) και να χορηγήσει ναλοξόνη.
6. Βοήθεια με τη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Ο πάροχος πρώτων βοηθειών θα πρέπει να βοηθήσει έναν άτομο να αυτοχορηγήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα που σώζουν ζωές, όπως τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά για το άσθμα και ενδομυϊκή επινεφρίνη για την αναφυλαξία.
7. Πρώτες βοήθειες για ανοικτές πληγές στο στήθος
Στο πλαίσιο των πρώτων βοηθειών, είναι λογικό
να αφήσετε ένα ανοιχτό θωρακικό τραύμα εκτεθειμένο στον αέρα του περιβάλλοντος,
να τοποθετήσετε στεγνό, μη αποφρακτικό επίθεμα, όπως γάζα ή ή ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα
ή να τοποθετήσετε ένα εξειδικευμένο επίθεμα, όπως ένα αεριζόμενο θωρακικό σφράγισμα.
8. Πρώτες βοήθειες για τσιμπήματα από τσιμπούρια
Οι πάροχοι πρώτων βοηθειών θα πρέπει να απομακρύνουν ένα προσκολλημένο τσιμπούρι το συντομότερο δυνατό πιάνοντας το κεφάλι του τσιμπουριού όσο πιο κοντά στο δέρμα με τσιμπιδάκι και τραβώντας προς τα πάνω με σταθερό τρόπο, ομοιόμορφη πίεση.
9. Πρώτες βοήθειες για την επιληπτική κρίση
Οι πάροχοι πρώτων βοηθειών θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για
- την πρώτη επιληπτική κρίση
- επιληπτικές κρίσεις που διαρκούν >5 λεπτά
- πολλαπλές κρίσεις χωρίς επιστροφή στο φυσιολογικό
- κρίσεις στο νερό, επιληπτικές κρίσεις με τραυματισμούς, δυσκολία στην αναπνοή ή πνιγμονή.
- επιληπτικές κρίσεις σε βρέφη ηλικίας <6 μηνών και επιληπτικές κρίσεις σε εγκύους
- ή εάν το άτομο δεν επανέρχεται στη βασική διανοητική κατάσταση εντός 5 έως 10 λεπτά μετά τη διακοπή της δραστηριότητας των επιληπτικών κρίσεων.
10. Χρήση οξυγόνου και παλμικής οξυμετρίας στις πρώτες βοήθειες
Είναι λογικό οι πάροχοι πρώτων βοηθειών να χρησιμοποιούν παλμικά αποτελέσματα της οξυμετρίας ως μέρος μιας πλήρους αξιολόγησης ενός άρρωστου ή τραυματία και λαμβάνοντας υπόψη τους πολλούς περιορισμούς των παλμικών οξύμετρων. Οι πάροχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις πιθανές βλάβες της χορήγησης συμπληρωματικού οξυγόνου σε άτομα με γνωστή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν θα πρέπει να παρέχουν οξυγόνο πάνω από ένα κορεσμό οξυγόνου 92%.
Πηγή: 2024 American Heart Association and American Red Cross Guidelines for First Aid
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ