Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » 10 βήματα για να εκτελέσετε μια σωστή ακινητοποίηση σπονδυλικής στήλης ενός τραυματία

10 βήματα για να εκτελέσετε μια σωστή ακινητοποίηση σπονδυλικής στήλης ενός τραυματία

Ένας σύντομος οδηγός για να έχετε ξεκάθαρα στο μυαλό σας τη διαδικασία της ακινητοποίησης πριν την εκτελέσετε σε έναν τραυματία.

Ένας τραυματίας , ως συνήθης πρακτική, πρέπει να τοποθετείται πάνω σε μία μακριά σανίδα (LBB) και να του εφαρμόζεται ένα αυχενικό κολάρο (C-collar) για τη διατήρηση μιας σωστής ακινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης.

Τα αυχενικά κολάρα εμποδίζουν τη μετακίνηση της αυχενικής μοίρας, ενώ οι σανίδες αποτρέπουν την κίνηση της σπονδυλικής στήλης και διευκολύνουν ταυτόχρονα τον απεγκλωβισμό των τραυματιών. Η ακινητοποίηση θα πρέπει να γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί δευτερογενής τραυματισμός του νωτιαίου μυελού που μπορεί να προκύψει από τη διαδικασία μεταφοράς, αξιολόγησης και απεγκλωβισμού.

Ποιοι είναι οι κύριοι κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για την ακινητοποίηση ενός τραυματία;

Οι πρακτικές και οι κατευθυντήριες γραμμές της ακινητοποίησης των τραυματισμένων ασθενών συνεχίζουν να εξελίσσονται μέσω της έρευνας και των στοιχείων. Αυτό που ήταν σωστό πριν από 10 χρόνια μπορεί να μην συνιστάται σήμερα.

Σύμφωνα με τους Clerkship Directors in Emergency Medicine, η ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης ενδείκνυται μόνο εάν το θύμα έχει υποστεί

  • μεταβολή της ψυχικής κατάστασης,
  • αμβλύ τραύμα,
  • νευρολογικά παράπονα ή ευρήματα,
  • πόνο ή ευαισθησία στη μέση γραμμή της σπονδυλικής στήλης,
  • ανατομική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και
  • μηχανισμό υψηλής ενέργειας του τραυματισμού που μπορεί να περιλαμβάνει δηλητηρίαση από αλκοόλ ή ναρκωτικά και αδυναμία επικοινωνίας.

Κύρια βήματα για την ακινητοποίηση του τραυματία

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση του εξοπλισμού ακινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης αντενδείκνυται σε ασθενείς που υποφέρουν από διεισδυτικό τραύμα στο κεφάλι, τον αυχένα ή τον κορμό ή δεν υπάρχουν ενδείξεις τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή της ακινητοποίησης της σπονδυλικής στήλης:

1. Το κεφάλι και οι ώμοι του ασθενούς πρέπει να κρατούνται γερά από τον πάροχο φροντίδας που βρίσκεται στο κεφάλι, διασφαλίζοντας ότι η σπονδυλική στήλη είναι ευθυγραμμισμένη με το κεφάλι.

2. Ένας βοηθός πρέπει να εφαρμόσει ένα αυχενικό κολάρο χωρίς να σηκώνει το κεφάλι και να διατηρείται η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

3. Για να κυλήσει ο ασθενής, ένας ή δύο βοηθοί πρέπει να τοποθετήσουν τα χέρια τους στην αντίθετη πλευρά του ασθενούς, τοποθετημένα στον ώμο, το ισχίο και το γόνατο.

4. Το άτομο που βρίσκεται στο κεφάλι θα πρέπει να διατηρεί την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Όταν οι πάροχοι είναι τοποθετημένοι και έτοιμοι να κυλήσουν τον ασθενή, το άτομο που διατηρεί την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης θα πρέπει να μετρήσει έως το τρία, οπότε ο βοηθός (οι) πρέπει να κυλήσει/ουν τον τραυματία προς το μέρος του/τους. Ένας άλλος βοηθός θα πρέπει να αξιολογήσει γρήγορα την πλάτη του ασθενούς και να τοποθετήσει την σανίδα από κάτω. Όταν η σανίδα στερεωθεί, ο ασθενής θα κυλήσει πάνω της.

5. Ο ασθενής πρέπει να τοποθετηθείτε στο κέντρο της σανίδας, διατηρώντας παράλληλα την αυχενική ευθυγράμμιση.

6. Ο πάροχος πρέπει πρώτα να στερεώσει τον άνω κορμό με ζώνες.

7. Ο θώρακας, η λεκάνη και τα άνω άκρα θα πρέπει επίσης να είναι ασφαλισμένα με ζώνες.

8. Το κεφάλι του ασθενούς θα πρέπει να ασφαλίζεται με συσκευές ακινητοποίησης, όπως μια τυλιγμένη πετσέτα ή αφρώδες υλικό ακινητοποίησης του εμπορίου.

9. Μια ταινία εφαρμόζεται στο μέτωπο του ασθενούς για να ασφαλίσει την μη μετακίνηση της κεφαλής.

10. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ζώνες είναι ασφαλείς και στερεωμένοι, επαναπροσαρμόστε ανάλογα με τις ανάγκες.

 

 

 

Πηγή: https://www.emergency-live.com/ambulance/10-steps-to-perform-a-correct-spinal-immobilization-of-a-trauma-patient/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ