Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Όλα τα σχολεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ θα πρέπει σύντομα να διαθέτουν απινιδωτές

Όλα τα σχολεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ θα πρέπει σύντομα να διαθέτουν απινιδωτές

Η χρηματοδότηση ύψους 400.000 δολαρίων για την ενίσχυση των σχολικών αγορών AEΑ παραμένει δεσμευμένη στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Γενική Συνέλευση, η Βιρτζίνια θα απαιτεί από τα δημόσια σχολεία να αποκτούν και να συντηρούν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, ή AEΑ, μια ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει την καρδιά να επανέλθει σε φυσιολογικό ρυθμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δεν είναι σαφές πόσα σχολεία στην Κοινοπολιτεία διαθέτουν ήδη απινιδωτές, αλλά ο νέος νόμος θα απαιτεί από τις σχολικές επιτροπές να αναπτύξουν σχέδιο για την τοποθέτηση και τη φροντίδα τους σε κάθε σχολείο. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δικό τους σχέδιο.

“Έχουμε ήδη όλα τα συστατικά και όλη την εκπαίδευση, εκτός από τα βιβλία”, δήλωσε ο γερουσιαστής Jeremy McPike, D-Prince William, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην υποεπιτροπή τον Ιανουάριο σχετικά με την πρόταση. Η πραγματική απαίτηση για έναν απινιδωτή, συνέχισε, “είναι πραγματικά ο τελευταίος κρίκος που λείπει από την αλυσίδα της επιβίωσης”.

Ο McPike δήλωσε ότι εισήγαγε τη νομοθεσία μετά την ανακοπή (καρδιακή ανακοπή) που υπέστη στις 2 Ιανουαρίου ο Damar Hamlin, ένας 24χρονος αμυντικός των Buffalo Bills, λίγα λεπτά μετά την έναρξη ενός  αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου που μεταδιδόταν από την εθνική τηλεόραση.

Η ιατρική ομάδα χορήγησε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και χρησιμοποίησε απινιδωτή στον Hamlin πριν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης τον μεταφέρουν εσπευσμένα σε τοπικό νοσοκομείο. Ο Hamlin πήρε εξιτήριο εννέα ημέρες αργότερα. Όμως το περιστατικό έδωσε ώθηση στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους καρδιακών προσβολών ακόμη και σε σχετικά νέους ανθρώπους.

Ο McPike κατέθεσε τροποποίηση του προϋπολογισμού για 400.000 δολάρια προκειμένου να βοηθήσει τα σχολικά τμήματα που δεν διαθέτουν απινιδωτές να καλύψουν το κόστος απόκτησής τους. Τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον τρόπο τροποποίησης του διετούς προϋπολογισμού της πολιτείας.

Είπε ότι η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη τόσο σε σχολεία όσο και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, οι περισσότερες μονάδες κοστίζουν μεταξύ 1.500 και 2.000 δολαρίων.

Την Τετάρτη, η Γενική Συνέλευση συμφώνησε σε μια τροπολογία που ζήτησε ο κυβερνήτης Glenn Youngkin, η οποία θα απαιτούσε από το Υπουργείο Παιδείας της Βιρτζίνια να καταρτίσει έναν κατάλογο δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του νέου νόμου.

Αύξηση των AEΑ στα σχολεία

Η Βιρτζίνια είχε λάβει προηγουμένως μέτρα για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα των AEΑ στα σχολεία μετά τον θάνατο μιας 13χρονης Βιρτζίνια, της Gwyneth Griffin, η οποία το 2012 πέθανε μετά από καρδιακή ανακοπή στο σχολείο. Η οικογένεια και όσοι συνδέονταν μαζί της δήλωσαν ότι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος ένας AEα όταν η έφηβη κατέρρευσε.

“Ήταν ο χαμένος κρίκος”, δήλωσε ο Looney. “Απαιτείς όλα αυτά, αλλά δεν έχεις το μηχάνημα των 1.000 δολαρίων που αποδεδειγμένα σώζει ζωές. Τα παιδιά παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, οι ενήλικες παθαίνουν καρδιακή ανακοπή και αν τους βάλεις αυτόν τον AEΑ, τους σώζει. Αυτό είναι αποδεδειγμένο γεγονός”.

“Όλοι οι νοσηλευτές το θέλουν αυτό”, συνέχισε. “Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να είστε σχολική νοσοκόμα, να βλέπετε κάποιον με καρδιακή ανακοπή – γνωρίζοντας ότι ένας AEΑ θα μπορούσε να τον σώσει – και δεν έχετε το σωτήριο για τη ζωή σας μηχάνημα. Είναι καταστροφικό”.

Σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη έρευνα από το Πρόγραμμα Αθλητικών Εκπαιδευτικών Θέσεων και Υπηρεσιών (ATLAS) που ξεκίνησε το 2015, το 97% των 238 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βιρτζίνια με υπηρεσίες αθλητικής εκπαίδευσης έχουν πρόσβαση σε AEΑ και το 91% έχουν πρόσβαση σε AEΑ σε απόσταση ενός έως τριών λεπτών από κάθε αθλητικό χώρο.

Ωστόσο, ενώ τα περισσότερα σχολεία με υπηρεσίες αθλητικής προπόνησης στη Βιρτζίνια έχουν πρόσβαση σε AEΑ, δεν έχουν όλα τα 477 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πολιτείας με αθλητικά προγράμματα.

Τα σχολεία με αθλητικά προγράμματα είναι εκείνα με τουλάχιστον μία αθλητική ομάδα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Korey Stringer, το οποίο δημιουργήθηκε για τη βελτίωση της ασφάλειας και την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου των αθλητών. Οι υπηρεσίες αθλητικής εκπαίδευσης πάνε ένα βήμα παραπέρα: Τα σχολεία με αυτές τις υπηρεσίες απασχολούν αθλητικούς προπονητές με ειδικές ιατρικές και διοικητικές δεξιότητες.

Οι αθλητικοί γυμναστές στις περισσότερες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Βιρτζίνια, πρέπει να περάσουν εθνικές εξετάσεις πιστοποίησης και να αποφοιτήσουν από διαπιστευμένο πρόγραμμα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Korey Stringer δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν τα άλλα 188 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Βιρτζίνια διαθέτουν AEΑ. Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν επίσης τα δημοτικά σχολεία.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Καταστροφικών Αθλητικών Τραυματισμών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι η καρδιακή ανακοπή είναι η κύρια αιτία θανάτου στον αθλητισμό και ευθύνεται για πάνω από το 60% όλων των καταστροφικών αθλητικών τραυματισμών. Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sports Health διαπίστωσε ότι το 83% των αθλητών που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή επέζησε εάν ένας αθλητικός προπονητής ήταν επί τόπου και συμμετείχε στην ανάνηψη και το 89% επέζησε εάν χρησιμοποιήθηκε AEΑ στην ανάνηψη.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Korey Stringer (KSI) δήλωσαν ότι το ιδανικό θα ήταν ένας AEΑ να είναι προσβάσιμος για χρήση σε απόσταση ενός έως τριών λεπτών από κάθε αθλητικό χώρο για όλους τους αγώνες και τις προπονήσεις.

“Μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στον αθλητισμό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε άθλημα, σε οποιοδήποτε επίπεδο ανταγωνισμού”, ανέφερε το ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Το ινστιτούτο υποστηρίζει επίσης ότι όλοι οι αθλητικοί χώροι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε έναν απινιδωτή, διότι ακόμη και αν ένα σχολείο διαθέτει απινιδωτή, έχουν συμβεί περιπτώσεις όπου η μονάδα είναι κλειδωμένη μέσα σε ένα δωμάτιο και δεν είναι διαθέσιμη σε μια ομάδα μετά το πέρας του ωραρίου.

“Δυστυχώς το KSI έχει εμπλακεί και γνωρίζει πολλές τραγικές περιπτώσεις όπου ένας αθλητής κατέρρευσε λόγω [αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής] και δεν εφαρμόστηκε AEΑ, παρά το γεγονός ότι το σχολείο διέθετε, επειδή δεν ήταν προσβάσιμος ή κανείς δεν ήξερε πού βρισκόταν”, έγραψε η Christianne Eason, πρόεδρος της αθλητικής ασφάλειας και εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Korey.

Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ