Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Εσωτερική Αναζήτηση » Χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό σας για να βελτιώσετε τη δική σας ψυχική υγεία

Χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό σας για να βελτιώσετε τη δική σας ψυχική υγεία

Το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή

Το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή είναι η ικανότητα να ξεπερνάτε τα προσωπικά βάσανα, να βρίσκετε μια ισορροπία και να αναγνωρίζετε ότι ο κόσμος έχει προβλήματα. Αυτό απαιτεί ψυχική προσπάθεια και όσοι από εμάς προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα στον κόσμο βγαίνουμε από την άλλη πλευρά ως ένας νέος άνθρωπος, με κάποια ψυχική ηρεμία και έναν τρόπο ζωής.

Θεμελιώδες ή τυχαίο;

Ένα όριο στην κατανόηση του εαυτού μας στον κόσμο είναι το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ότι ορισμένα από τα πράγματα που σήμερα θεωρούμε πραγματικά θεμελιώδη μπορεί στην πραγματικότητα να είναι απλώς τυχαία.

Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί συστηματικά μοτίβα σκέψης για να παράγει φιλοσοφία, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης, των μαθηματικών, της λογοτεχνίας, των ιδεών και των πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πίστης σε μια θεότητα, για να μας καθοδηγήσει προς νέες γνώσεις.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι κανένα από αυτά δεν μπορεί να είναι θεμελιώδες από μόνο του.

Είναι απλώς εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι πρόγονοί μας για να διερευνήσουν το άγνωστο και να δουν τι είναι δυνατό – γνωρίζοντας ότι αυτό που είναι κοινό για εμάς είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτού που πραγματικά υπάρχει.

Ο τυχαίος φονταμενταλισμός συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα ως αλήθεια

Στη Δύση, έχουμε καταστήσει την αλήθεια την ύψιστη αξία μας. Αυτό το κίνητρο, αν και σημαντικό, είναι αδύναμο σε σύγκριση με την πραγματική δύναμη της πίστης.

Γεννιόμαστε σε μια κουλτούρα που συχνά επιμένει σε μια συγκεκριμένη θρησκευτική ή ιδεολογική φιλοσοφία ως γεγονός και ως τον μοναδικό τρόπο να κατανοήσουμε τον εαυτό μας στον κόσμο, αλλά η προσκόλληση σε αυτή την πεποίθηση μπορεί να προκαλέσει προσωπικό πόνο εμποδίζοντας τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της ψυχικής γαλήνης.

Η αντίσταση στην πολιτισμική αφομοίωση είναι η υψηλότερη έκφραση της ανθρώπινης ψυχολογικής ανάπτυξης και αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού που ονομάζεται στην ψυχολογία το πλήρως αυτοπραγματοποιημένο άτομο.

Αναδιατύπωση της πραγματικότητας

Οι αυτοπραγματοποιητές απορρίπτουν τις αποδεκτές πολιτισμικές “αλήθειες” και βλέπουν πέρα από τα όρια μιας εποχής για να επιτύχουν μια σαφέστερη αντίληψη της πραγματικότητας.

Μια ακόμη λεπτή διαφορά διαφοροποιεί αυτούς τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε τη ζωή ως μια προσπάθεια να αποκτήσουμε αυτό ή εκείνο – είτε πρόκειται για υλικά πράγματα είτε για την απόκτηση οικογένειας είτε για καλή καριέρα.

Οι αυτοπραγματοποιητές αντίθετα δεν αγωνίζονται τόσο πολύ όσο αναπτύσσονται. Είναι φιλόδοξοι μόνο στο βαθμό που είναι σε θέση να εκφραστούν πιο ολοκληρωμένα και τέλεια, απολαμβάνοντας αυτό που είναι σε θέση να κάνουν. Ένα άλλο γενικό σημείο είναι η βαθιά ελευθερία του μυαλού τους. Σε αντίθεση με τις συμμορφωτικές πιέσεις γύρω τους, οι αυτοπραγματοποιητές είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ελεύθερης βούλησης.

Η ψυχική υγεία απαιτεί θάρρος

Με αυτόν τον τρόπο, η ευτυχία μπορεί να περιγραφεί ως προσωπική αυτονομία. Η ανεξαρτησία του νου να εξερευνά και να επιλέγει τις καλύτερες δεξιότητες και τα εργαλεία που απαιτούνται για την επίτευξη της προσωπικής ενόρασης. Όπου δεν είστε πλέον υπόχρεοι σε κουλτούρα, δόγμα ή θρησκεία και χωρίς καμία συνακόλουθη ενοχή ή φόβο στο να εγκαταλείψετε παλιούς τρόπους προκειμένου να δοκιμάσετε νέους, καθώς εξελίσσεστε για να γίνετε κυρίαρχοι της μοίρας σας.

Τι να πιστέψετε;

Η ψυχική υγεία είναι δύο πράγματα: (i) να είσαι σε επαφή με την πραγματικότητα και (ii) να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες.

Αλλά εδώ είναι το θέμα – δεν υπάρχει πραγματικότητα παρά μόνο αντίληψη.

Καταλάβετε ότι ο κόσμος δεν είναι απαραίτητα όπως τον αντιλαμβάνεστε. Όλοι έχουν φίλτρα και μόνο αν τα αναγνωρίσετε μπορείτε να αρχίσετε να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Ακόμη και σε μια στενή σχέση, η ίδια απλή πράξη μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Ένας άντρας θα δει την πληρωμή όλων των λογαριασμών ως καθήκον του, ενώ η γυναίκα του θα το δει ως πράξη αγάπης.

Εκτιμήστε ότι οι απόψεις σας μπορεί να είναι προκαταλήψεις. Το πιο σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι οι αντιλήψεις που διατηρείτε ή υιοθετείτε βασίζονται σε επαληθεύσιμα γεγονότα και μπορούν να ελεγχθούν. Διαφορετικά, οι όποιες ενέργειες κάνετε με βάση τις πεποιθήσεις σας θα βρίσκονται σε σαθρό έδαφος.

Συγγραφέας

Foundation Professor and Chair, Head of Teaching and Research in Physiology, University of Limerick School of Medicine, Limerick. Ireland.
Πηγή: https://www.linkedin.com/pulse/using-your-brain-improve-own-mental-health-william-t-o-connor/
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ