Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Επικαιρότητα » Υπάρχει πρόβλημα ναυαγοσώστη στα μικρά τουριστικά καταλύματα

Υπάρχει πρόβλημα ναυαγοσώστη στα μικρά τουριστικά καταλύματα

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων για την υποχρεωτική απασχόληση πτυχιούχου ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής και από τα μικρά τουριστικά καταλύματα, με λιγότερα από 50 δωμάτια.

Παρά τις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας το καθεστώς παραμένει το ίδιο, την ώρα που όπως λέει ο κ. Π. Τοκούζης πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, τα καταλύματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχουν αυτή την υποχρέωση.

Ο κ. Π. Τοκούζης απαντώντας στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες αυτή την υποχρέωση απάντησε σκωπτικά στη «δ» «κάνουμε την προσευχή μας και τον σταυρό μας κάθε μέρα, μην τυχόν συμβεί κάποιο ατύχημα, αφού η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αδύνατον να εφαρμοστεί από τα μικρά τουριστικά καταλύματα.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ανταγωνιστικότητα αλλά και στη βιωσιμότητά μας, και παρά το γεγονός ότι το επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον από το Υπουργείο Τουρισμού.

Είναι αδύνατον να εφαρμοστεί από τα μικρά τουριστικά καταλύματα, για πρακτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, Την ίδια ώρα, τα καταλύματα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση δεν έχουν ούτε τις ίδιες υποχρεώσεις, ούτε τις ίδιες κυρώσεις σε περίπτωση ατυχήματος.

Πολιτικές με δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο αντικείμενο πώς είναι δυνατόν να μην επανεξετάζονται;» διερωτάται ο κ. Τοκούζης από τη στιγμή που οι πισίνες ακινήτων τύπου Airbnb με αντίστοιχο αριθμό επισκεπτών λειτουργούν χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση.

Για τα τουριστικά καταλύματα με περισσότερες από 50 κλίνες και με βάθος μίας τουλάχιστον κολυμβητικής δεξαμενής μεγαλύτερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης κολυμβητικής δεξαμενής, οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής, να βρίσκεται σε ετοιμότητα, με ένδυμα κολύμβησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, καθήμενος επί του υπάρχοντος βάθρου ναυαγοσώστη ή να περιπολεί πεζός στο χώρο ευθύνης του και να μην εκτελεί άλλη υπηρεσία.

Για τα τουριστικά καταλύματα με λιγότερες από 50 κλίνες ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από 1,5 μέτρο, ο ναυαγοσώστης κολυμβητικής δεξαμενής οφείλει, κατά τις ώρες λειτουργίας της να βρίσκεται σε ετοιμότητα εντός του τουριστικού καταλύματος, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του.

Δεν απαιτείται ο ορισμός ναυαγοσώστη κολυμβητικής δεξαμενής ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, στην περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής ή συστήματος υδρομάλαξης, τα οποία εξυπηρετούν ενοίκους – πελάτες ενός δωματίου ή διαμερίσματος κύριου ή μη κύριου καταλύματος. Αυτή η εξαίρεση δεν αφορά δεξαμενές ή συστήματα υδρομάλαξης που βρίσκονται εντός κοινόχρηστων χώρων.

Στην περίπτωση της εξαίρεσης, το τουριστικό κατάλυμα αναρτά σε εμφανές σημείο πλησίον κάθε κολυμβητικής δεξαμενής κείμενο που ενημερώνει τον πελάτη για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κατά την κολύμβηση, σύμφωνα με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές και προσαρτά τους κανόνες αυτούς αναλυτικά στα ιδιωτικά συμφωνητικά που καταρτίζει με τους πελάτες του.

Για παράβαση των διατάξεων όσων προβλέπονται στην ΚΥΑ, όπως λέει ο κ. Π. Τοκούζης, τα πρόστιμα μπορεί να είναι εξοντωτικά και ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αστικές και ποινικές ευθύνες, επιβάλλονται στο φορέα διαχείρισης του τουριστικού καταλύματος ή στην υπεύθυνη της επιχείρησης για τη λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής, όταν αυτή δε συμπίπτει με το φορέα διαχείρισης του καταλύματος, οι εξής κυρώσεις: α) επίπληξη, β) χρηματική κύρωση ύψους από 300 έως 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση εντός ενός έτους, η χρηματική κύρωση διπλασιάζεται.

Μέχρι πρότινος στα μικρά τουριστικά καταλύματα του κλάδου χρέη ναυαγοσώστη εκτελούσε ο ίδιος ο επιχειρηματίας ή ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, εφόσον είχε εκπαιδευτεί κατάλληλα από αναγνωρισμένη ναυαγοσωστική σχολή και είχε λάβει πιστοποιητικό γνώσεων διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών.

Πλέον, ακόμα κι αν θέλει να εκπαιδευτεί ως ναυαγοσώστης ο ίδιος ο επιχειρηματίας ή ο εκπρόσωπος είναι σχεδόν αδύνατον να τα καταφέρει, αφού όπως λέει ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ στη «δ», με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης σε αντίστοιχα αιτήματα προκειμένου να μην κινδυνεύουν τα καταλύματα με τσουχτερά πρόστιμα, όχι μόνο οι επιχειρηματίες, αλλά ακόμη και νέα άτομα με καλή φυσική κατάσταση που επιθυμούν να ασχοληθούν σε επαγγελματικό επίπεδο δεν περνούν επιτυχώς την πρακτική εξέταση.

Οι δοκιμασίες -όπως για παράδειγμα η κολύμβηση πενήντα (50) μ., με οπτική επαφή του κινδυνεύοντος, σε χρόνο μικρότερο του ενός και μισού λεπτού (1’ 30″), η υποβρύχια κολύμβηση τουλάχιστον δεκαπέντε μέτρων (15) μ. κ.α.- είναι εξαιρετικά δύσκολες.

«Αυτό που ζητάμε είναι αμέσως μετά τις εκλογές και με τον σχηματισμό κυβέρνησης, να μεριμνήσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού έτσι ώστε σε επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων που έχουν δυναμικότητα έως 60 κλίνες (λόγω της αύξησης της δυναμικότητας τους σε 30 δωμάτια) ή κολυμβητική δεξαμενή βάθους έως 1,5 μέτρο, “χρέη ναυαγοσώστη” να εκτελεί ο Υπεύθυνος Ασφαλείας, εφόσον έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα και έχει λάβει πιστοποιητικό γνώσεων διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών», καταλήγει ο κ. Π. Τοκούζης.

Πηγή: dimokratiki

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ