Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τροχαίο ατύχημα: Τι να κάνετε αν είστε ο πρώτος στον τόπο του ατυχήματος

Τροχαίο ατύχημα: Τι να κάνετε αν είστε ο πρώτος στον τόπο του ατυχήματος

Το να βρισκόμαστε πρώτοι στον τόπο ενός τροχαίου ατυχήματος είναι μια κατάσταση στην οποία κανείς δεν θέλει να βρεθεί, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε σε περίπτωση που βρεθούμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση.

Η γνώση του τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ατυχήματος μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για τους εμπλεκόμενους.

Για να διασφαλίσετε ότι είστε προετοιμασμένοι αν βρεθείτε ποτέ σε αυτή την κατάσταση, συγκεντρώσαμε έναν κατάλογο με το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε πρώτοι στον τόπο ενός τροχαίου ατυχήματος.

Αξιολογήστε την κατάσταση

Για να βοηθήσετε τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα, πρέπει να πλησιάσετε στο σημείο, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε άνετη απόσταση από το σημείο του ατυχήματος. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένει ασφαλές και ότι μπορείτε να απομακρυνθείτε από την περιοχή αν χρειαστεί. Αφήνει επίσης χώρο για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης να περάσουν στο σημείο του ατυχήματος. Αξιολογήστε προσεκτικά το σημείο του ατυχήματος, αναζητώντας κινδύνους όπως φλόγες, γυαλιά ή διαρρεύσαντα καύσιμα. Σημειώστε νοερά την έκταση των ζημιών και την πιθανή βλάβη που προκλήθηκε στους επιβάτες.

Ειδοποιήστε τους άλλους για το ατύχημα

Ανάψτε τα φώτα κινδύνου του αυτοκινήτου σας για να ενημερώσετε τους άλλους ότι υπήρξε ατύχημα. Ρίξτε μια ματιά τριγύρω και κάντε ό,τι μπορείτε για να καταστήσετε την περιοχή ασφαλή. Θα πρέπει επίσης να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να τις ειδοποιήσετε για το ατύχημα. Δώστε λεπτομέρειες όπως η τοποθεσία του ατυχήματος, ο αριθμός των εμπλεκόμενων ατόμων και η συνολική ζημιά. Εάν έχουν σταματήσει άλλοι άνθρωποι για να βοηθήσουν, ζητήστε τους να καλέσουν αυτοί, ενώ εσείς θα στρέψετε την προσοχή σας στους επιβάτες.

Βοηθήστε τα θύματα

Εάν το σημείο του ατυχήματος είναι ασφαλές να προσεγγίσετε, κατευθυνθείτε προς τα αυτοκίνητα για να δείτε αν μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον από τους επιβάτες. Εάν έχετε στο αυτοκίνητό σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το χρησιμοποιήσετε. Είναι προτιμότερο να μην μετακινήσετε κανέναν και να μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τραυματισμούς, εκτός αν είστε εκπαιδευμένος επαγγελματίας. Διαφορετικά, προσπαθήστε να πείσετε όλους να παραμείνουν ήρεμοι μέχρι να φτάσει επαγγελματική βοήθεια στον τόπο του συμβάντος. Ενημερώστε όλους τους εμπλεκόμενους ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν κληθεί και βρίσκονται καθ’ οδόν προς τον τόπο του συμβάντος.

Ασφαλίστε τα οχήματα

Εάν είναι ασφαλές να το κάνετε, ελέγξτε τα αυτοκίνητα για να βεβαιωθείτε ότι οι κινητήρες είναι σβηστοί. Αξίζει επίσης να σταθεροποιήσετε τυχόν εμπλεκόμενα οχήματα για να μην κυλήσουν.

Βοηθήστε τους επαγγελματίες όπου είναι δυνατόν

Όταν φτάσουν οι πρώτοι ανταποκριτές, είναι καλύτερο να τους αφήσετε να κάνουν τη δουλειά τους και να μείνετε μακριά τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, αν έχετε κάποια κρίσιμη πληροφορία, θα πρέπει να την κοινοποιήσετε όσο πιο γρήγορα και συνοπτικά μπορείτε, ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν για την κατάσταση. Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να προσφέρετε αξία περιμένοντας μαζί με τα θύματα εάν είναι φοβισμένα, αναστατωμένα ή σε κατάσταση σοκ. Μερικές φορές οι άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση χρειάζονται μια καθησυχαστική φωνή ή ένα χέρι να κρατήσουν, και αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικεντρωθούν στα επείγοντα ζητήματα που υπάρχουν.

Το να φτάσετε πρώτοι στον τόπο ενός τροχαίου ατυχήματος μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτικό, αλλά το να είστε προετοιμασμένοι σημαίνει ότι θα μπορούσατε να σώσετε τη ζωή κάποιου.

Πηγή: https://everythingsafety.com.au/car-accident-what-to-do-if-youre-first-on-the-scene/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ