Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τι Προσελκύετε Σε Κάθε Περιστατικό; (Οδηγίες για Διασώστες)

Τι Προσελκύετε Σε Κάθε Περιστατικό; (Οδηγίες για Διασώστες)

Η κατάσταση του μυαλού σας κατά τη διάρκεια των περιστατικών μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά

Πριν από πολλά χρόνια στο κολέγιο, έμαθα για πρώτη φορά για την αρχή της αβεβαιότητας του Χάιζενμπεργκ από διάφορους καθηγητές μου. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια, ο Γερμανός φυσικός Werner Heisenberg πρότεινε το 1927 την ύπαρξη ενός θεμελιώδους ορίου στο πόσο ακριβώς μπορεί κανείς να μετρήσει δύο αλληλένδετες μεταβλητές.

Εξήγησε ότι στη σωματιδιακή φυσική, όσο ακριβέστερα μπορείτε να μετρήσετε τη θέση ενός σωματιδίου, τόσο με μικρότερη ακρίβεια μπορείτε να μετρήσετε την ορμή του, και το αντίστροφο. Υπάρχει πάντα ένα στοιχείο αβεβαιότητας σε τέτοια συστήματα.

Τώρα, οι καθηγητές άλγεβρας και φυσικής μου είχαν την τάση να παραμιλούν για το θέμα σε μεγαλύτερη έκταση από ό,τι το 99% των φοιτητών ήταν πρόθυμοι να ακούσουν. Αν χρειαστεί, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της Wikipedia για το θέμα. Είναι πραγματικά συναρπαστικό, είναι κάτι που σε καθηλώνει.

Προσωπικά, ξέρω πολύ λίγα πράγματα για τη σωματιδιακή φυσική.

Όμως ο καθηγητής μου στη ζωολογία με εισήγαγε σε μια σχετική αρχή, το φαινόμενο του παρατηρητή, που ισχύει για πολλά από όσα κάνουμε στην επιστήμη, στη φύση και ναι, ακόμη και στο Σύστημα Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Με λίγα λόγια, το φαινόμενο του παρατηρητή δηλώνει ότι είναι αδύνατο να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε τη φυσική συμπεριφορά ενός συστήματος (ή ζώου ή ασθενούς), επειδή η απλή πράξη της παρατήρησης μεταβάλλει αυτή τη συμπεριφορά. Εμείς είμαστε η μεταβλητή που μεταβάλλει τη φυσική συμπεριφορά.

Η μεταβλητή της φροντίδας των ασθενών

Μια συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνουν οι αναγνώστες του βιβλίου μου είναι: “Κέλι, όλα αυτά τα πράγματα συνέβησαν πραγματικά; Πώς έκανες τόσα πολλά αστεία περιστατικά;”

Ναι, συνέβησαν πραγματικά, και ο λόγος που αντιμετωπίζω τόσες πολλές αστείες κλήσεις είναι ότι φέρνω το αστείο μαζί μου.

Φέρνω επίσης την εξουθένωση, τον κυνισμό και τον σαρκασμό.

Φέρνω τη συμπόνια.

Φέρνω τον σκεπτικισμό.

Σε μια κακή μέρα, φέρνω ακόμη και τον θυμό και την αγένεια.

Είμαι η μεταβλητή που συναντούν οι ασθενείς και η οποία αλλάζει τη φυσική τους συμπεριφορά.

Βέβαια, όταν ζεις ως παραμυθάς, κάθε ιστορία γίνεται πλουσιότερη στην επανάληψη, αλλά δεν μπορείς να εξωραΐσεις αυτό που δεν υπάρχει ήδη.

Αντιμετωπίζω τόσα πολλά αστεία συμβάντα επειδή επιλέγω να αναζητώ το χιούμορ σε μια δεδομένη κατάσταση, και αν ψάξεις αρκετά σκληρά, μπορείς γενικά να το βρεις. Όταν το χιούμορ δεν υπάρχει, θα το προσφέρω εγώ ο ίδιος, γιατί αυτές είναι οι στιγμές που όλοι χρειάζονται περισσότερο ένα σπάσιμο της έντασης.

Και όπως ακριβώς βρίσκεις το χιούμορ, αν ψάξεις αρκετά για τον κυνισμό, τη δυσπιστία και το θυμό, θα τα βρεις και αυτά. Είναι στοιχείο κάθε συμβάντος – το θέμα είναι αν επιλέγουμε να τα εξορύξουμε.

Αν είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών όπου είχα μια δυσάρεστη συνάντηση, έφερα μαζί μου μια υγιή δόση κακής συμπεριφοράς. Οι ασθενείς, οι φροντιστές ή η οικογένεια αντανακλούσαν τη στάση μου ή επέλεξα να αντανακλώ τη δική τους.

Αυτή την επιλογή την έχουμε όλοι μας – σε ποια μέρη της καριέρας μας εστιάζουμε. Μου πήρε πολύ καιρό για να συνειδητοποιήσω ότι το κλειδί για να βρω διέξοδο από την κατάθλιψή μου είναι να επικεντρωθώ περισσότερο στα πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένο.

Να το θυμάστε αυτό την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε κάτι για να ελαφρύνετε λίγο το βάρος.

Το επόμενο αστείο συμβάν ή ο έντονος διαπληκτισμός είναι πιθανά στο αμέσως επόμενο περιστατικό, επειδή τα φέρνετε μαζί σας.

Συγγραφέας: Kelly Grayson, NRP, CCP

Πηγή: ems1

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ