Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Τι κάνετε εάν οι συνάδελφοί σας στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης αντιστέκονται στην ανατροφοδότηση;

Τι κάνετε εάν οι συνάδελφοί σας στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης αντιστέκονται στην ανατροφοδότηση;

Γιατί η ανατροφοδότηση έχει σημασία

Η ανατροφοδότηση δεν είναι μόνο ένας τρόπος να διορθώσετε λάθη ή να επισημάνετε αδυναμίες, αλλά και ένας τρόπος να αναγνωρίσετε τα δυνατά σημεία, να μοιραστείτε βέλτιστες πρακτικές και να προωθήσετε τη συνεργασία. Στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης, η ανατροφοδότηση μπορεί να βοηθήσει εσάς και τους συναδέλφους σας να προετοιμαστείτε, να ανταποκριθείτε και να ανακάμψετε από διάφορους τύπους κρίσεων και καταστροφών. Η ανατροφοδότηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ευθυγραμμίσετε τις δράσεις και τους στόχους σας με τα πρότυπα και τις προσδοκίες του οργανισμού σας και των κοινοτήτων που υπηρετείτε.

Πώς να δίνετε ανατροφοδότηση αποτελεσματικά

Η παροχή ανατροφοδότησης δεν έχει να κάνει μόνο με το να πείτε σε κάποιον τι έκανε λάθος ή σωστά, αλλά και να εξηγήσετε γιατί και πώς μπορεί να βελτιώσει ή να διατηρήσει την απόδοσή του. Για να δίνετε ανατροφοδότηση αποτελεσματικά, θα πρέπει να είστε συγκεκριμένοι και έγκαιροι με την ανατροφοδότησή σας – δίνοντάς την το συντομότερο δυνατό μετά το γεγονός ή την κατάσταση – και να εστιάζετε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και αποτελέσματα. Επιπλέον, θα πρέπει να είστε ισορροπημένοι και εποικοδομητικοί, τονίζοντας τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πτυχές της απόδοσης. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται γλώσσα με σεβασμό και ενσυναίσθηση, αποφεύγοντας να κατηγορείτε, να κρίνετε ή να επιτίθεστε στο άτομο. Επιπλέον, να είστε υποστηρικτικός και συνεργατικός, προσφέροντας βοήθεια και πόρους, τονίζοντας τους κοινούς στόχους και αξίες, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στον αποδέκτη και προσκαλώντας τον να μοιραστεί τις σκέψεις και τα σχόλιά του.

Πώς να ανταποκριθείτε θετικά στην ανατροφοδότηση

Η λήψη ανατροφοδότησης μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, ιδίως αν είναι αρνητική ή απροσδόκητη. Ωστόσο, η θετική ανταπόκριση στην ανατροφοδότηση μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε, να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να ενισχύσετε τις σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Για να το κάνετε αυτό αποτελεσματικά, είναι σημαντικό να ακούτε ενεργά και με προσοχή. Κάντε ερωτήσεις για διευκρινίσεις ή παραδείγματα και παραφράστε ή συνοψίστε ό,τι καταλάβατε. Αναγνωρίστε και εκτιμήστε τον δότη για τα σχόλιά του, αναγνωρίζοντας την εγκυρότητα και την αξία τους. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να προβληματιστείτε σχετικά με την ανατροφοδότηση και να εντοπίσετε τομείς για βελτίωση. Δημιουργήστε ένα σχέδιο για την εφαρμογή της ανατροφοδότησης και επικοινωνήστε την πρόοδό σας. Μην ξεχνάτε να δίνετε ανατροφοδότηση σε αντάλλαγμα – να είστε ειλικρινείς και να σέβεστε ενώ ακολουθείτε τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές όπως παραπάνω.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αντίσταση στην ανατροφοδότηση

Μερικές φορές, μπορεί να συναντήσετε συναδέλφους που αντιστέκονται στην ανατροφοδότηση, δηλαδή δεν αποδέχονται, δεν εκτιμούν και δεν ενεργούν σύμφωνα με την ανατροφοδότησή σας. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό για εσάς, αλλά και επιζήμιο για την ομάδα και τον οργανισμό.

Για να αντιμετωπίσετε την αντίσταση στην ανατροφοδότηση, είναι σημαντικό πρώτα να κατανοήσετε τους λόγους που την προκαλούν.

Προσπαθήστε να μάθετε γιατί ο συνάδελφός σας αντιστέκεται στην ανατροφοδότηση και ποιοι είναι οι φόβοι, οι ανησυχίες ή τα κίνητρά του. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε την προσέγγισή σας με βάση την κατανόηση των λόγων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή του χρόνου, του τόπου ή της μεθόδου παροχής ανατροφοδότησης ή χρήση περισσότερης θετικής ή αρνητικής ενίσχυσης.

Είναι επίσης σημαντικό να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη και σχέση με τον συνάδελφό σας εκφράζοντας υποστήριξη και αναγνώριση και καλώντας τον να μοιραστεί μαζί σας τις απόψεις και τα σχόλιά του.

Εάν ο συνάδελφός σας εξακολουθεί να αντιστέκεται στην ανατροφοδότηση, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από ένα τρίτο μέρος. Επιπλέον, θα πρέπει να ζητάτε ανατροφοδότηση από άλλους συναδέλφους ή πηγές για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη δική σας απόδοση και τις δικές σας δεξιότητες.

Πώς να αποφύγετε να γίνετε εσείς ο ίδιος ανθεκτικός στην ανατροφοδότηση

Τέλος, θα πρέπει επίσης να έχετε επίγνωση της δικής σας στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στην ανατροφοδότηση και να αποφεύγετε να γίνεστε και εσείς οι ίδιοι ανθεκτικοί στην ανατροφοδότηση. Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να αναπτύξετε μια νοοτροπία ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας θετικής και προληπτικής στάσης απέναντι στη μάθηση και τη βελτίωση. Επιπλέον, θα πρέπει να ζητάτε τακτικά ανατροφοδότηση από διαφορετικά άτομα και πηγές, όντας συγκεκριμένοι σχετικά με το τι θέλετε να μάθετε και να βελτιώσετε. Η αυτοανατροφοδότηση είναι επίσης σημαντική- παρακολουθείτε και αξιολογείτε τις επιδόσεις και τις δεξιότητές σας, εντοπίζετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας, θέτετε στόχους και πρότυπα για τον εαυτό σας, μετράτε την πρόοδο και τα αποτελέσματά σας, γιορτάζετε τα επιτεύγματά σας και μαθαίνετε από τα λάθη σας.

Πηγή: https://www.linkedin.com/advice/0/what-do-you-your-colleagues-emergency-management-waf5c?trackingId=3IcOFe3El5LUmuR9%2Brfv4Q%3D%3D

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ