Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τι είναι η αρτηριακή πίεση και τι μπορεί να την επηρεάσει;

Τι είναι η αρτηριακή πίεση και τι μπορεί να την επηρεάσει;

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη ή η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν η αριστερή κοιλία συστέλλεται και ωθεί το αίμα στην αορτή, η πίεση που παράγεται ονομάζεται συστολική αρτηριακή πίεση. Στους ενήλικες αυτή είναι περίπου 120 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου), αλλά ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τη γενική υγεία και τη νόσο (π.χ.: υπέρταση).

Όταν η αριστερή κοιλία αδειάζει, υπάρχει μια στιγμιαία παύση προτού συσπαστεί ξανά, αυτό ονομάζεται διαστολή. Αυτό ανιχνεύεται ως διαστολική αρτηριακή πίεση. Στους ενήλικες είναι περίπου 80 mmHg, αλλά και πάλι ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τη γενική υγεία και τη νόσο.

Η αρτηριακή πίεση ποικίλλει ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το αν το άτομο είναι ξαπλωμένο ή όρθιο και τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής κατάκλισης, η αρτηριακή πίεση τείνει να είναι χαμηλότερη. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι υψηλότερη. Αυξάνεται με την ηλικία και είναι συνήθως υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση διατηρείται από διάφορους παράγοντες:

Η καρδιακή παροχή: Η ποσότητα αίματος που φεύγει από την καρδιά με κάθε καρδιακό παλμό και σε διάστημα ενός λεπτού
Τον όγκο του αίματος: Η συνολική ποσότητα αίματος στην κυκλοφορία
Περιφερική αντίσταση: Αν τα αγγεία είναι ελαστικά ή άκαμπτα
Ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αρτηριών: Διαστολή των αρτηριών
Φλεβική επιστροφή: Πόσο αίμα επιστρέφει στην καρδιά από το σώμα

Η ισχύς του καρδιακού παλμού καθορίζεται από την ελαστικότητα (τέντωμα) του καρδιακού μυϊκού ιστού και από την ποσότητα του υγρού στους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες). Η μεγαλύτερη ελαστικότητα και η σωστή ποσότητα υγρού παράγουν τον ισχυρότερο καρδιακό παλμό.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τη δύναμη του καρδιακού παλμού περιλαμβάνουν:

Άσκηση
Υγρά
Θερμοκρασία σώματος
Στρες

Οι παράγοντες που μειώνουν τη δύναμη του καρδιακού παλμού περιλαμβάνουν:

Αύξηση της ηλικίας
Παχυσαρκία
Ανισορροπία ηλεκτρολυτών
Αλκοόλ

Η ποσότητα του αίματος στους θαλάμους της καρδιάς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη δύναμη του καρδιακού παλμού και την αρτηριακή πίεση. Εάν υπάρχει υπερβολική ποσότητα αίματος στην καρδιά, αυτή θα συμφορηθεί και η καρδιά μπορεί να σταματήσει. Εάν υπάρχει πολύ λίγο αίμα στους θαλάμους της καρδιάς, η καρδιά θα είναι πολύ άδεια και η καρδιά μπορεί να σταματήσει. Μια συνηθισμένη αιτία αυτού του φαινομένου είναι το υποογκαιμικό σοκ.

Συγγραφέας: Ο JOHN FURST είναι έμπειρος ιατρικός τεχνικός έκτακτης ανάγκης και εξειδικευμένος εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ. Είναι παθιασμένος με τις πρώτες βοήθειες και πιστεύει ότι όλοι πρέπει να έχουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση να αναλάβουν δράση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: https://www.firstaidforfree.com/how-does-the-heart-beat-by-itself/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=first_aid_tips_for_american_heart_month&utm_term=2023-02-09

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ