Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα 5 βασικά βήματα της ΚΑΡΠΑ: Πώς να κάνετε αναζωογόνηση σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη

Τα 5 βασικά βήματα της ΚΑΡΠΑ: Πώς να κάνετε αναζωογόνηση σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι σχεδόν το 45% των θυμάτων καρδιακής ανακοπής επιβιώνουν χάρη στη βοήθεια ενός παρευρισκόμενου που εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν σε δημόσιους χώρους.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν
Μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους ετησίως.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το 46% περίπου των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επείγον καρδιακό περιστατικό θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται πριν λάβουν επαγγελματική ιατρική φροντίδα.

Μαθαίνοντας ΚΑΡΠΑ, μπορείτε να σώσετε μια ζωή

Αν έχετε ποτέ σκεφτεί να παρακολουθήσετε μαθήματα Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, αναπτύξαμε αυτόν τον απλό οδηγό του ”πώς να  κάνετε ΚΑΡΠΑ΄΄ για να εμπνεύσουμε όσους σκέφτονται να κάνουν το επόμενο βήμα για επίσημη εκπαίδευση.

Εάν είστε ήδη πιστοποιημένοι στην ΚΑΡΠΑ, ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσετε αυτό το άρθρο ως μια επανάληψη των βασικών βημάτων που απαιτούνται για την εκτέλεση αυτού του σημαντικού, σωτήριου μέτρου.

Τι σημαίνει ΚΑΡΠΑ;

ΚΑΡΠΑ σημαίνει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Η ΚΑΡΠΑ είναι μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου εάν η καρδιά του σταματήσει να χτυπά από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Μελέτες δείχνουν ότι η πιθανότητα επιβίωσης τριπλασιάζεται εάν η ΚΑΡΠΑ εκτελεστεί αμέσως!

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή;

Όπως ακριβώς ακούγεται, η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν έπειτα από μία ηλεκτρική καρδιακή δυσλειτουργία η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά, συχνά με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση.

Μια ηλεκτρική δυσλειτουργία στην καρδιά προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή “αρρυθμία”.

Η καρδιακή ανακοπή σταματά την αντλητική δράση της καρδιάς, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει να αντλεί αίμα στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και άλλα ζωτικά όργανα.

Το θύμα χάνει τις αισθήσεις του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την καρδιακή ανακοπή και δεν εμφανίζει σφυγμό.

Ο θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά εάν το θύμα δεν λάβει θεραπεία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καρδιακής ανακοπής, καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας;

Καρδιακή ανακοπή είναι όταν η καρδιά δυσλειτουργεί και σταματά ξαφνικά να χτυπάει. Ένα “ηλεκτρικό” πρόβλημα μπορεί συχνά να εμφανιστεί σε μια κατά τα άλλα υγιή καρδιά.

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος προς την καρδιά, συχνά από θρόμβο αίματος ή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Η καρδιακή προσβολή είναι ένα πρόβλημα “κυκλοφορίας”.

Καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά δεν αντλεί όσο καλά θα έπρεπε. Θα μπορούσε να θεωρηθεί “μηχανικό” ή “λειτουργικό” πρόβλημα της καρδιάς. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συνήθως αποτέλεσμα άλλης νόσου, συνηθέστερα στεφανιαίας νόσου.

Πώς να κάνετε ΚΑΡΠΑ

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) είναι παγκόσμιος ηγέτης στην τελειοποίηση και τη διδασκαλία των πρώτων βοηθειών και της ΚΑΡΠΑ και αναπτύσσει επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να εκτελείτε σωστά ΚΑΡΠΑ.

Οι παρακάτω συστάσεις βασίζονται στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και την επείγουσα καρδιαγγειακή περίθαλψη (ECC) του 2015.

Πώς να εκτελέσετε ΚΑΡΠΑ-για διασώστες με εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ

Για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους εκπαιδευμένους στην ΚΑΡΠΑ: Η τεχνική είναι για συμβατική ΚΑΡΠΑ, χρησιμοποιώντας θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοή στόμα με στόμα σε αναλογία 30:2 ή δύο αναπνοές για κάθε 30 συμπιέσεις.

Για ενήλικα και έφηβα θύματα καρδιακής ανακοπής, οι διασώστες πρέπει να εκτελούν θωρακικές συμπιέσεις με σχετικά γρήγορο ρυθμό 100 έως 120 συμπιέσεις ανά λεπτό και βάθος θωρακικών συμπιέσεων τουλάχιστον 5 cm για έναν μέσο ενήλικα, ενώ αποφεύγουν βάθη θωρακικών συμπιέσεων μεγαλύτερα από 6 cm.

Βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε την πλήρη επαναφορά του θώρακα μετά από κάθε συμπίεση- μην ακουμπάτε στο θώρακα μετά από κάθε συμπίεση.

Για τα παιδιά (ηλικίας 1 έτους έως την εφηβεία), το βάθος συμπίεσης πρέπει να είναι περίπου 5 cm.

Για βρέφη (1 διασώστης), ο διασώστης πρέπει να χρησιμοποιεί δύο δάχτυλα στο κέντρο του θώρακα, ακριβώς κάτω από τη γραμμή της θηλής.

Το βάθος συμπίεσης στο στήθος πρέπει να είναι περίπου 4 cm.

Πώς να εκτελέσετε ΚΑΡΠΑ για διασώστες χωρίς εκπαίδευση

Για μη παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ή παρευρισκόμενους χωρίς επίσημη εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ:

Η σύσταση για τους μη παρόχους υγειονομικής περίθαλψης είναι για ΚΑΡΠΑ μόνο με συμπίεση ή ΚΑΡΠΑ με τα χέρια, χωρίς αναπνοή στόμα με στόμα.

Αυτή η εκδοχή της ΚΑΡΠΑ συνιστάται για πολίτες χωρίς επίσημη εκπαίδευση που τυχαίνει να γίνουν μάρτυρες κάποιου που αντιμετωπίζει επείγουσα καρδιακή κατάσταση.

Εάν δείτε έναν έφηβο ή ενήλικα να καταρρέει ξαφνικά, είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα και να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για την πρακτική ΚΑΡΠΑ:

Βήμα 1: Ελέγξτε την αναπνοή

Ελέγξτε για σημάδια αναπνοής – κοιτάξτε αν το στήθος ανεβοκατεβαίνει ή αν αισθάνεστε ή ακούτε την αναπνοή.

Βήμα 2: Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης

Εάν το άτομο δεν αναπνέει ή αναπνέει με δυσκολία, ζητήστε από κάποιον να καλέσει τον Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης ενώ εσείς θα αρχίσετε ΚΑΡΠΑ ή καλέστε εσείς τον Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης και στη συνέχεια ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ.

Βήμα 3: Προσαρμόστε το σώμα σας για να εκτελέσετε τις θωρακικές συμπιέσεις

Με τους αγκώνες σας σε ευθεία και κάθετα στο στέρνο, φέρτε τους ώμους σας έτσι έως ότου βρεθούν πάνω από το κέντρο του θώρακα του θύματος (στην ξιφοειδή).image031

 

Βήμα 4: Εκτελέστε συμπιέσεις στο στήθος

Σπρώξτε δυνατά και γρήγορα στο κέντρο του θώρακα μέχρι να φτάσει βοήθεια – θυμηθείτε ότι τώρα αντλείτε το αίμα μέσα από το σώμα του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βάρος του σώματός σας για να προσθέσετε δύναμη στις πιέσεις σας. Είναι σημαντικό να χορηγείτε 100 έως 120 συμπιέσεις ανά λεπτό.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να μετρήσετε το ρυθμό σας είναι να θυμάστε ότι 100-120 συμπιέσεις ανά λεπτό είναι περίπου το ίδιο τέμπο με το τραγούδι “Stayin’ Alive” των Bee Gees.

Το συνιστώμενο βάθος συμπίεσης για ενήλικες και έφηβους είναι τουλάχιστον 5 εκ, ενώ αποφεύγεται βάθος συμπίεσης θώρακα μεγαλύτερο από 6 εκ.image025

Για τα παιδιά (ηλικίας 1 έτους έως την εφηβεία), το συνιστώμενο βάθος συμπίεσης είναι περίπου 5 εκ.

image028Μην απομακρύνετε τα χέρια σας από το στήθος του θύματος, μόνο το βάρος σας.

Αποφύγετε να στηρίζεστε στο θύμα μεταξύ των συμπιέσεων – αφήστε το θώρακα να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση.

Βήμα 5: Μην σταματάτε

Συνεχίστε να κάνετε συμπιέσεις με αυτόν τον ρυθμό μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Θα σας φανεί χρήσιμο αν μετράτε δυνατά “ένα και δύο και τρία … και τριάντα“.

Πώς να εκτελέσετε ΚΑΡΠΑ μόνο με τα χέρια σε βρέφη

Η παροχή χειροκίνητης ΚΑΡΠΑ σε βρέφη (ηλικίας κάτω του 1 έτους) είναι πολύ παρόμοια με την χειροκίνητη ΚΑΡΠΑ για ενήλικες και παιδιά, αλλά υπάρχουν μερικές κρίσιμες διαφορές:

Βήμα 1: Έλεγχος αναπνοής

Όπως και με τους ενήλικες και τα παιδιά, ξεκινήστε ελέγχοντας για σημάδια αναπνοής – είτε βλέποντας το στήθος να ανεβοκατεβαίνει είτε αισθανόμενοι ή ακούγοντας την αναπνοή.

Βήμα 2: Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης

Εάν το βρέφος δεν αναπνέει ή αναπνέει με δυσκολία, εσείς ή κάποιος άλλος πρέπει να καλέσετε αμέσως τον αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Βήμα 3: Προσαρμόστε το σώμα του βρέφους σε επίπεδη επιφάνεια

Τοποθετήστε το βρέφος ανάσκελα σε μια σταθερή επίπεδη επιφάνεια.

Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε μια επιφάνεια πάνω από το έδαφος, όπως ένα τραπέζι.

Αφαιρέστε τα ρούχα.

Βήμα 4: Εκτελέστε συμπιέσεις στο στήθος

Λόγω του μεγέθους και της ευθραυστότητάς τους, ο διασώστης θα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο δύο δάχτυλα σε ένα βρέφος αντί να χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια για συμπιέσεις.

Τα δύο δάχτυλα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο του θώρακα του βρέφους, κάτω από τη γραμμή της θηλής.

Πιέστε το στήθος του βρέφους ευθεία προς τα κάτω περίπου 4 εκ.

Το να πιέζετε δυνατά και γρήγορα είναι εξίσου σημαντικό με τους ενήλικες.

Μετά από κάθε συμπίεση, αφήστε το στήθος να επανέλθει στην κανονική του θέση.

Ο συνιστώμενος ρυθμός συμπίεσης του θώρακα είναι τουλάχιστον 100 συμπιέσεις ανά λεπτό.

Να θυμάστε τους Bee Gees!

Βήμα 5: Μην σταματάτε

Συνεχίστε να εκτελείτε συμπιέσεις μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Αν κάποιος δεν πάσχει από καρδιακή ανακοπή, μπορεί να πάθει κακό από την ΚΑΡΠΑ;

Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ενήλικες που καταρρέουν ξαφνικά και δεν ανταποκρίνονται είναι πιθανό να πάσχουν από καρδιακή ανακοπή.

Εάν κάποιος δεν αναλάβει αμέσως δράση, οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι σχεδόν μηδενικές.

Περίπου το 90 τοις εκατό των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν.

Εάν ένας ενήλικας έχει καταρρεύσει για άλλο λόγο, η πρακτική ΚΑΡΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα, κάνοντας το άτομο να ανταποκριθεί, όπως να κινηθεί ή να μιλήσει.

Εάν συμβεί αυτό, σταματήστε την ΚΑΡΠΑ. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι, αν υπάρχει οποιαδήποτε απορία, η απάντηση πρέπει να είναι ναι.

Αν κάποιος καταρρεύσει και δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για καρδιακή ανακοπή, θα πρέπει και πάλι να κάνετε αμέσως ΚΑΡΠΑ.

Ποιος είναι ο στόχος της ΚΑΡΠΑ;

Ο στόχος της ΚΑΡΠΑ είναι να επανέλθει η καρδιά σε φυσιολογικό καρδιακό παλμό.

Η ΚΑΡΠΑ αντλεί χειροκίνητα την καρδιά για να συνεχίσει να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα, διατηρώντας τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα εφοδιασμένα με αίμα και οξυγόνο μέχρι να μπορέσει να χορηγηθεί επαγγελματική ιατρική περίθαλψη.

Πηγή: https://www.emergency-live.com/health-and-safety/the-5-basic-steps-of-cpr-how-to-perform-resuscitation-on-adults-children-and-infants/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ