Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ζώα » Τα σκυλιά συγχωρούν αλλά δεν ξεχνούν: θυμούνται συναισθήματα και γεγονότα όπως οι άνθρωποι

Τα σκυλιά συγχωρούν αλλά δεν ξεχνούν: θυμούνται συναισθήματα και γεγονότα όπως οι άνθρωποι

Όσοι έχουν την τύχη και την τιμή να έχουν τη συντροφιά ενός σκύλου στη ζωή τους, μόνο αυτοί θα καταφέρουν να το επιβεβαιώσουν: τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα ανθρώπινα συναισθήματα και η ψυχή τους περιέχει μνήμες γεγονότων ακόμη και μακρινά στο χρόνο.

Απλώς κοιτάξτε στα μάτια ένα κουτάβι που έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν για να το καταλάβετε αμέσως:

τα σκυλιά δεν ξεχνούν. Συγχωρούν, αλλά δεν ξεχνούν.

Αυτό επιβεβαιώνεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, ενισχύοντας την ιδέα ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Τα σκυλιά θυμούνται επίσης

Στη μνήμη τους, τα σκυλιά έχουν φτιάξει ένα είδος αυτοβιογραφίας από αναμνήσεις, παρόμοια με αυτό που κάνουν οι άνθρωποι. Ούγγροι ερευνητές ανακάλυψαν, τοποθετώντας σκύλους σε μια μονάδα απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού / Μαγνητική Τομογραφία (MRI), ότι ο εγκέφαλος του σκύλου αντιδρά με το να μπορεί να εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Οι συναισθηματικοί ήχοι, όπως το κλάμα ή το γέλιο, προκάλεσαν παρόμοιες απαντήσεις. 

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Attila Andics του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη , εξήγησε ότι «Πιστεύουμε ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι έχουν έναν πολύ παρόμοιο μηχανισμό που έχει να κάνει με τις συναισθηματικές πληροφορίες».

 

Η συναισθηματική μνήμη των σκύλων: η μελέτη

Το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε από τη σύγκριση 11 σκύλων που εκπαιδεύτηκαν για να συμμετάσχουν στη μελέτη μαζί με 22 άτομα (εθελοντές) που πέρασαν επίσης από το σαρωτή. 

Βρήκαν μια παρόμοια περιοχή – ένα μέρος του κροταφικού λοβού – που ενεργοποιείται όταν τα ζώα και οι άνθρωποι ακούν ανθρώπινες φωνές. 

Την έρευνα συντόνισε επίσης η Ιταλίδα Claudia Fugazza, της Ομάδας Συγκριτικής Ηθολογίας Mta-Elte, του Ουγγρικού Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης.

 

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Μόνο όσοι έχουν, ή είχαν, την τύχη να μοιραστούν τη ζωή τους με αυτό το εξαιρετικό ζώο μπορούν να καταλάβουν πόσο απίστευτα εξαιρετική είναι η αγάπη που καταφέρνει να μεταδώσει και αυτή η μελέτη το επιβεβαιώνει. 

Ο σκύλος είναι ένα ζώο που αγαπά άνευ όρων χωρίς να ζητά αντάλλαγμα, ένας πιστός φίλος που είναι δίπλα σου στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής, ένας σιωπηλός σύντροφος αλλά ταυτόχρονα ικανός να μεταφέρει χίλια συναισθήματα.

Είναι πραγματικά ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, είναι μέλος της οικογένειάς σας, ένα στήριγμα στο οποίο μπορείτε πάντα να βασίζεστε και που μπορείτε πάντα να εμπιστεύεστε.

 

ΠΗΓΗ: medicinaonline

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ