Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης: Όταν το σώμα σου σε προδίδει και σε κάνει να μεθάς

Σύνδρομο Εντερικής Ζύμωσης: Όταν το σώμα σου σε προδίδει και σε κάνει να μεθάς

Μια σπάνια ιατρική κατάσταση με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες.

Το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης  – Auto-Brewery Syndrome (ABS), γνωστό και ως σύνδρομο ζύμωσης του εντέρου, είναι μια σπάνια ιατρική κατάσταση κατά την οποία το μικροβίωμα του εντέρου ενός ατόμου παράγει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ από τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνονται, οδηγώντας σε συμπτώματα που μοιάζουν με μέθη. Η κατάσταση αυτή περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1912, αλλά μόλις τις τελευταίες δεκαετίες αναγνωρίστηκε και διαγνώστηκε ευρύτερα.

Η ακριβής αιτία του ABS δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με την υπερανάπτυξη ζύμης ή βακτηρίων στο έντερο, τα οποία μπορούν να ζυμώσουν τους υδατάνθρακες σε αιθανόλη. Τα άτομα με ABS μπορεί να έχουν αλλοιωμένο μικροβίωμα του εντέρου λόγω αντιβιοτικών, αντιμυκητιασικών ή άλλων φαρμάκων ή μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για την πάθηση. Επιπλέον, τα άτομα με παθήσεις που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα, όπως η νόσος του Crohn ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη ABS.

 

 

Πιθανά συμπτώματα του ABS

Τα συμπτώματα του ABS μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το άτομο, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν ζάλη, αποπροσανατολισμό, ασαφή ομιλία και διαταραχή του συντονισμού, τα οποία μπορεί να μιμούνται τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ.

Ορισμένα άτομα με ABS μπορεί επίσης να εμφανίσουν κόπωση, πονοκεφάλους και γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία και φούσκωμα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν απρόβλεπτα και χωρίς προειδοποίηση, οδηγώντας συχνά σε σύγχυση και αγωνία τόσο για το πάσχον άτομο όσο και για τους γύρω του.

Παραδείγματα ατόμων με το σύνδρομο

Μια πολύ γνωστή περίπτωση ABS είναι αυτή ενός Αμερικανού άνδρα με το όνομα Nick Hess. Σύμφωνα με αναφορές, ο κ. Hess αντιμετώπιζε επεισόδια ανεξήγητης μέθης για αρκετά χρόνια, παρόλο που ισχυριζόταν ότι δεν είχε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ. Είχε συλληφθεί ως ύποπτος για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης πολλές φορές και είχε χάσει τη δουλειά του λόγω των συμπτωμάτων του.

Πριν λάβει την αξιοσημείωτη διάγνωση, η σύζυγός του αμφισβητούσε ότι ήταν αλκοολικός και έκρυβε αλκοόλ στο σπίτι τους στο Κολόμπους του Οχάιο.

Ο κ. Hess εξήγησε ότι μερικές φορές η ανάπτυξη των συμπτωμάτων μπορούσε να πάρει μέρες, ενώ άλλες φορές ήταν σχεδόν ακαριαία.

 

Ο Nick Hess και η σύζυγός του

 

“Ήταν περίεργο, έτρωγα λίγους υδατάνθρακες και ξαφνικά ήμουν χαζός, χυδαίος. Κάθε μέρα για ένα χρόνο ξυπνούσα και έκανα εμετό”, δήλωσε στο BBC.

Τελικά, ο κ. Hess διαγνώστηκε με ABS αφού ένας γιατρός παρατήρησε υψηλά επίπεδα αιθανόλης στο αίμα του, παρά την απουσία κατανάλωσης αλκοόλ. Του χορηγήθηκε αντιμυκητιασική αγωγή για τον έλεγχο της υπερανάπτυξης των ζυμομυκήτων στο έντερό του, η οποία βελτίωσε τα συμπτώματά του και του επέτρεψε να επιστρέψει στην εργασία του.

Αν και το ABS είναι μια σπάνια κατάσταση, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν την ύπαρξή του και να το εξετάζουν ως πιθανή διάγνωση για άτομα που εμφανίζουν ανεξήγητα συμπτώματα δηλητηρίασης. Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει τη μέτρηση των επιπέδων αιθανόλης στο αίμα, την αναπνοή ή τα ούρα ενός ατόμου, καθώς και τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών των συμπτωμάτων. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιμυκητιασικά φάρμακα, διαιτητικές αλλαγές ή προβιοτικά για την αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου.

 

 

 

Συμπερασματικά, το εντερικής ζύμωσης  είναι μια σπάνια ιατρική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει στα άτομα συμπτώματα που μοιάζουν με δηλητηρίαση λόγω της υπερβολικής παραγωγής αλκοόλ στο έντερο. Ενώ η αιτία του ABS δεν είναι πλήρως κατανοητή, πιστεύεται ότι σχετίζεται με την υπερανάπτυξη ζύμης ή βακτηρίων στο έντερο, τα οποία μπορούν να ζυμώσουν υδατάνθρακες σε αιθανόλη.

Περιπτώσεις ABS έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο και η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και διαιτητικές αλλαγές για την αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου.

Αν και το ABS είναι μια σπάνια κατάσταση, είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν την ύπαρξή του και να το εξετάζουν ως πιθανή διάγνωση για άτομα που εμφανίζουν ανεξήγητα συμπτώματα δηλητηρίασης.

Πηγές:

https://vocal.media/humans/auto-brewery-syndrome-when-your-body-betrays-you-and-makes-you-drunk

The man who gets drunk on FRIES: Rare syndrome means carbohydrates turn into alcohol inside Nick’s stomach (and left his wife thinking he was an alcoholic)

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ