Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Συναισθηματική διαχείριση κατά τη διάρκεια της ανάνηψης: Μια κρίσιμη πτυχή για τους διεκπεραιωτές κλήσεων και τους διασώστες

Συναισθηματική διαχείριση κατά τη διάρκεια της ανάνηψης: Μια κρίσιμη πτυχή για τους διεκπεραιωτές κλήσεων και τους διασώστες

Κατανόηση της τραυματικής αποστασιοποίησης στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Μια διαφορετική προοπτική για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα για τους εργαζόμενους στα επείγοντα περιστατικά και τους προνοσοκομειακούς διασώστες. Ωστόσο, ο Marco Squicciarini, Συντονιστής Ιατρός Εκπαίδευσης BLSD στο Υπουργείο Υγείας και Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών BLSD από το 2004, υπογραμμίζει μια πτυχή που συχνά παραβλέπεται στα μαθήματα κατάρτισης: την τραυματική αποστασιοποίηση που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας αντίδρασης έκτακτης ανάγκης.

ΚΑΡΠΑ και ψυχική δυναμική

Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τις ψυχικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας ανάνηψης. Δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο και κάποιοι μπορεί να δυσκολεύονται να επέμβουν σωστά λόγω έντονων συναισθημάτων. Η κατανόηση αυτών των δυναμικών είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πρακτική έναντι συναισθηματισμού

Τα μαθήματα βασικής υποστήριξης της ζωής και απινίδωσης (BLSD) διδάσκουν πρακτικές δεξιότητες για τη διαχείριση μιας καρδιακής ανακοπής, αλλά συχνά δεν προετοιμάζουν τους συμμετέχοντες για τη συναισθηματική και ψυχολογική πτυχή της εμπειρίας. Η εκπαίδευση σε ομοιώματα σε ελεγχόμενο περιβάλλον δεν μπορεί να αναπαράγει πλήρως το χάος και το άγχος μιας πραγματικής κατάστασης.

Παιδιατρική ΚΑΡΠΑ: Πρόσθετη συναισθηματικότητα

Στην παιδιατρική αναζωογόνηση, το συναισθηματικό στοιχείο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Οι γονείς και οι διασώστες μπορεί να βιώσουν έντονη συναισθηματική πίεση, καθιστώντας την ανάγκη για εκπαίδευση που περιλαμβάνει τη διαχείριση του στρες και των συναισθημάτων ακόμη πιο κρίσιμη.

Η πραγματικότητα εκτός από την εκπαίδευση

Ο Squicciarini θυμάται την πρώτη του εμπειρία καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου, τονίζοντας πώς η πραγματικότητα διαφέρει από την προσομοίωση. Ήρθε αντιμέτωπος με μια εμπειρία κατά την οποία τα έντονα συναισθήματα, όπως η ζάλη, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητα παρέμβασης.

Να είστε συγκλονισμένοι ή να αναλάβετε δράση; Ποιοτική εκπαίδευση για τη μείωση του άγχους

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παραλύσουν, ενώ άλλοι διατηρούν την ψυχραιμία τους και ενεργούν αποτελεσματικά. Είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσετε και να προετοιμαστείτε για τη διαχείριση αυτών των συναισθηματικών αντιδράσεων. Ένα ποιοτικό μάθημα BLSD μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της επιχειρησιακής απόδοσης, εκπαίδευση που υπερβαίνει τις τεχνικές δεξιότητες και περιλαμβάνει συναισθηματική και ψυχολογική ετοιμότητα.

Προετοιμασία για την πραγματικότητα

Πρέπει να εξετάζει κανείς όλες τις πτυχές της ανάνηψης, όχι μόνο τις τεχνικές. Η προετοιμασία για την πραγματικότητα της κατάστασης, με όλες τις συναισθηματικές και ψυχολογικές προκλήσεις της, είναι κρίσιμη για κάθε εργαζόμενο έκτακτης ανάγκης και διασώστη. Αυτή η επίγνωση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχίας σε καταστάσεις ζωής ή θανάτου.

Πηγή:Marco Squicciarini – Linkedin

Understanding Traumatic Dissociation in Cardiopulmonary Resuscitation

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ