Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Συμβουλές Ασφαλείας για να προστατέψετε το ασθενοφόρο σας από κλοπή

Συμβουλές Ασφαλείας για να προστατέψετε το ασθενοφόρο σας από κλοπή

Αποτρέψτε την κλοπή του ασθενοφόρου σας και ενδεχόμενη βλάβη του κλέφτη ή άλλων.

Η κλοπή ασθενοφόρου είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που θα μπορούσε να συμβεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Με πιθανό το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού τραυματισμού ή θανάτου καθώς και σημαντική οικονομική απώλεια, φαίνεται ότι η πρόληψη της κλοπής ασθενοφόρων πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Συμβουλές που αφορούν την ασφάλεια ασθενοφόρων:

1. ΚΛΕΙΔΩΣΤΕ ΤΟ!

Το κλείδωμα του ασθενοφόρου αποτελεί καθήκον για τους παρόχους προνοσοκομειακής φροντίδας

Πάντα κλειδώνετε τις πόρτες στο θάλαμο οδηγού αλλά και στο θάλαμο του ασθενούς.

Ένα πλήρωμα ασθενοφόρου στη Βόρεια Ντακότα, μετέφερε έναν ασθενή σε ένα τοπικό νοσοκομείο, όπως είχε κάνει αμέτρητες φορές πριν. Εκείνη την ημέρα, δυστυχώς, ενώ βρισκόταν στην καμπίνα ασθενούς, ένας άντρας έκλεψε το ασθενοφόρο και οδήγησε την αστυνομία σε ένα κυνήγι υψηλής ταχύτητας πριν συγκρουστεί με ένα άλλο όχημα, τραυματίζοντας σοβαρά τον άλλο οδηγό. Το κλεμμένο ασθενοφόρο ανατράπηκε και όταν οι αρχές πλησίασαν διαπίστωσαν ότι ο κλέφτης είχε διαφύγει με τα πόδια. Αργότερα συνελήφθη.

Μερικά χρόνια πριν, το πλήρωμα του ασθενοφόρου έφτανε στη σκηνή, έβγαινε από το ασθενοφόρο, μετέφερε τον εξοπλισμό του και παρείχε την ανάλογη φροντίδα στον ασθενή ή τραυματία. Δεν περνούσε καν από το μυαλό να κλειδώσει τις πόρτες του ασθενοφόρου γιατί ποιος θα έκλεβε ασθενοφόρο; Αυτό ήταν απλώς τρελό!

Λοιπόν, αυτή η παράνοια έχει γίνει ο κανόνας. Ιστορίες κλοπής ασθενοφόρων εμφανίζονται στις ειδήσεις με μεγαλύτερη συχνότητα από ποτέ και δεν υπάρχει τίποτα παράλογο γι ‘αυτό.

 

 

Οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας θεωρούν τα ασθενοφόρα ως κινητά κέντρα αντιμετώπισης τραυματισμών και μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από την άλλη, κάποιες ”ομάδες πληθυσμού”, βλέπουν τα ασθενοφόρα ως κινητά φαρμακεία.

Στην καμπίνα του ασθενοφόρου τους περιμένει μια πληθώρα φαρμακευτικών απολαύσεων και όλα έχουν κάποια αξία στο δρόμο.

Τα ασθενοφόρα είναι ένας προσιτός στόχος για εγκληματίες όλων των ποικιλιών.

Η απλούστερη λύση στο ασθενοφόρο και την κλοπή φαρμάκων είναι αυτή: ΚΛΕΙΔΩΣΤΕ!

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τα ασθενοφόρα έχουν εφοδιαστεί με διακόπτες κλειδώματος. Η τεχνολογία σήμερα είναι καλύτερη και πολύ πιο αθόρυβη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήσετε ένα ασθενοφόρο ξεκλειδωμένο.

Ένα ξεκλείδωτο, χωρίς επίβλεψη ασθενοφόρο αποτελεί έναν προσιτό στόχο, μια δελεαστική ευκαιρία για έγκλημα, που μας φέρνει στον επόμενο πιθανό κίνδυνο.

Ευθύνεται το πλήρωμα ή ο οργανισμός για ζημιές που οφείλονται σε κλοπή ασθενοφόρων;

Ο κανόνας είναι απλός: έχετε απόλυτο καθήκον να προστατεύετε τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που σας εμπιστεύονται. Το να τα αφήνετε ξεκλείδωτα και χωρίς επίβλεψη θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ως ουσιώδης παραβίαση αυτού του καθήκοντος για το οποίο θα μπορούσε να προβλεφθεί οποιαδήποτε ζημία που προκύπτει από μόνη της και έτσι θα μπορούσατε να θεωρηθείτε υπεύθυνοι.

2. ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Εάν υπάρχουν πολλές μονάδες που ανταποκρίνονται – όπως ασθενοφόρο και πυροσβεστικό όχημα πρώτης απόκρισης – ορίστε ένα άτομο να μείνει πίσω και να παρακολουθεί τα οχήματα

 

 

3. ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΥΛΑΚΤΟ

Ελαχιστοποιήστε το χρόνο που βρίσκεστε μακριά από το όχημα, είτε βρίσκεστε σε ένα περιστατικό, στο μανάβικο ή έχετε σταθμεύσει στο νοσοκομείο.

4. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΣΕ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 

Παρκάρετε σε μια τοποθεσία όπου το ασθενοφόρο είναι εύκολα ορατό από τη σκηνή και από τους παρευρισκόμενους.

Πηγές

https://www.ems1.com/ems-products/ambulances/articles/5-ways-to-protect-your-ambulance-from-theft-8glt60r16mQJgEkl/?fbclid=IwAR0cuX-CyyKGJkfIkRHejiXEr5pPK2VZK051_PPulwFuhMR-uu-9ldwkyx0

https://www.ems1.com/ambulances-emergency-vehicles/articles/locking-the-ambulance-is-an-absolute-duty-for-ems-providers-Rx9Y1z9wMZY0RfIM/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ