Το στρώσιμο του κρεβατιού είναι μια νοσηλευτική διαδικασία, και έχει σκοπό να εξασφαλίσει στον άρρωστο άνεση, ασφάλεια και κατάλληλες προϋποθέσεις για πρόληψη κινδύνων (λοιμώξεις, κατακλίσεις, πτώσεις), ιδιαίτερα σε κλινήρεις αρρώστους.
Το νοσηλευτικό προσωπικό εκτελεί γρήγορες, ακριβείς και ήπιες κινήσεις, ζητά τη συνεργασία του κλινήρη αρρώστου και προσέχει τη στάση τον σώματός του (πρόληψη οσφυαλγίας).
Πριν το στρώσιμο, προηγείται η χορήγηση ουροδοχείου και σκωραμίδας, καθώς επίσης, και το λουτρό καθαριότητας σε κλινήρεις αρρώστους.
Πρώτα στρώνουμε στους αρρώστους που είναι λερωμένοι με εκκρίματα (ιδρώτα, ούρα, κόπρανα), μετά τους βαριά αρρώστους , στη συνέχεια τους περιπατητικούς και τελευταία, τους αρρώστους με λοιμώδη νοσήματα (σ’ αυτή την περίπτωση φοράμε γάντια) και τοποθετούμε τα σεντόνια σε ειδικό σάκο (αυτοδιαλυόμενο).(εικ. 1)
α. Στρώσιμο απλού κρεβατιού με αλλαγή σεντονιών, από δύο άτομα.
Υλικά που απαιτούνται: (εικ. 2+3)
Στο ειδικό τροχήλατο με το σάκο άπλυτων τοποθετούμε:
- Στρωματοθήκη.
- 2 σεντόνια (πανωσέντονο, κατωσέντονο).
- Αδιάβροχο και ημισέντονο (αν χρειάζεται, πολλαπλών χρήσεων ή μιας χρήσης).
- Κουβέρτα μάλλινη (1 ή 2).
- Κάλυμμα κρεβατιού (πικέ κουβέρτα).
- Μαξιλάρια
- Μαξιλαροθήκες
- Πετσέτα προσώπου
Πριν το στρώσιμο.
- Φέρνουμε το τροχήλατο στο θάλαμο.
- Καλημερίζουμε τον άρρωστο και αερίζουμε το θάλαμο.
- Τοποθετούμε το ερεισίνωτο σε ευθεία γραμμή.
- Ανεβάζουμε το επίπεδο του κρεβατιού (αν υπάρχει ειδικός μηχανισμός).
- Μετακινούμε την καρέκλα στο κάτω μέρος του κρεβατιού (περίπου 30 cm).
- Ενημερώνουμε Τον άρρωστο για τη διαδικασία.
Διαδικασία:
Τα δύο άτομα βρίσκονται εκατέρωθεν του κρεβατιού με βασική αρχή τις συντονισμένες κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Αν δεν υπάρχει αδιάβροχο στρώμα, τοποθετούμε τη αδιάβροχη στρωματοθήκη. (Εικ. 4),
Παίρνουμε το κατωσέντονο, το ανοίγουμε με ήπιες κινήσεις, ώστε να απλωθεί συμμετρικά κατά μήκος του κρεβατιού, από την καλή του πλευρά με το φαρδύτερο στρίφωμα στην πάνω πλευρά και διπλώνουμε το σεντόνι 30 cm. (Εικ. 5)
Στερεώνουμε το πάνω μέρος του σεντονιού κάτω από το στρώμα, σχηματίζουμε γωνία «τύπου φακέλου» και στερεώνουμε τα πλάγια του σεντονιού κάτω από το στρώμα, χωρίς πτυχές.(εικ. 6, 7, 8).
Προχωρώντας προς τα κάτω, τεντώνουμε συγχρόνως και τα δυο άτομα (με το πάνω χέρι τεντώνουμε και με το κάτω ριπιδώνουμε το σεντόνι,(Εικ. 9) τοποθετώντας το σεντόνι κάτω από το στρώμα. Τέλος, στο κάτω μέρος βάζουμε το υπόλοιπο σεντόνι κάτω από το στρώμα, σχηματίζοντας φάκελο (Εικ. 10).
Τοποθετούμε το αδιάβροχο στο μέσο του κρεβατιού, συμμετρικά, απλώνουμε πάνω το ημισέντονο με το φαρδύτερο στρίφωμα προς το πάνω μέρος τον κρεβατιού.(εικ. 11)
Το ένα από τα δύο άτομα τοποθετεί κάτω από το στρώμα τα ελεύθερα άκρα του αδιάβροχου και ημισέντονου. Μετά πιέζει πάνω από το κρεβάτι, ώστε το άλλο άτομο να τεντώσει και να περάσει κάτω από το στρώμα της άλλης πλευράς.
Παίρνουμε το πανωσέντονο και το ανοίγουμε συμμετρικά, όπως το κατωσέντονο, με τη διαφορά, ότι πρέπει να είναι η ανάποδη πλευρά προς τα πάνω. Γυρίζουμε την πάνω πλευρά 30-40 cm και αφήνουμε απόσταση 20 cm από την πάνω άκρη του στρώματος (εικ. 12). Στο κάτω μέρος κάνουμε μια πιέτα κατά μήκος του στρώματος (για ευρυχωρία στα πόδια του αρρώστου).
Τοποθετούμε τις κουβέρτες με τον ίδιο τρόπο, όπως το πανωσέντονο, χωρίς πτυχή και στερεώνουμε σεντόνι και κουβέρτες κάτω από το στρώμα, κάνοντας γωνίες (όπως στο κατωσέντονο). Τοποθετούμε και το κάλυμμα, δηλαδή «πικέ κουβέρτα», γυρίζουμε το πάνω μέρος του πανωσέντονου, κατεβαίνοντας προς τα κάτω, τακτοποιούμε την πικέ να μην υπάρχουν πτυχές και στο κάτω συγκρατούμε την πικέ κάτω από το στρώμα και κάνουμε γωνία, αφήνοντας το τελείωμα ελεύθερο να κρέμεται (Εικ. 13).
Η τοποθέτηση των μαξιλαριών γίνεται από ένα άτομο ή αν είναι δύο μαξιλάρια, εργάζονται συγχρόνως.
Βάζουμε το μαξιλάρι στη μαξιλαροθήκη στο κάτω μέρος του κρεβατιού. Απλώνουμε τη μαξιλαροθήκη πάνω στο μαξιλάρι, βάζουμε τα χέρια μας μέσα και με τον αντίχειρα και τον δείκτη πιάνουμε Τις ραφές και γυρνώντας το μέσα μέρος προς Τα έξω, τη διπλώνουμε στη μέση. Το σπρώχνουμε μέσα στη μαξιλαροθήκη, σκεπάζοντας το υπόλοιπο μαξιλάρι με το διπλωμένο μέρος (Εικ. 14).
Όταν η μαξιλαροθήκη έχει μεγαλύτερο μέγεθος, κάνουμε πιέτα στην άκρη του πάνω μέρους της θήκης και τοποθετούμε το ανοιχτό μέρος της θήκης αντίθετα από το άνοιγμα της πόρτας του δωματίου και την πετσέτα προσώπου δίπλα στον άρρωστο.
Κατά την υποδοχή του αρρώστου, ανοίγουμε ριπιδοειδώς σεντόνι, κουβέρτες και κάλυμμα, μέχρι τη μέση του κρεβατιού.
Απομακρύνουμε από το δωμάτιο και τοποθετούμε τα αντικείμενα του τροχήλατου στους βοηθητικούς χώρους του νοσηλευτικού Τμήματος.
Το καθημερινό στρώσιμο τον κρεβατιού του αρρώστου γίνεται με τον ίδιο τρόπο με τις εξής διαφορές:
- Τοποθετούμε τα μαξιλάρια στην καρέκλα.
- Χαλαρώνουμε τα κλινοσκεπάσματα πλάγια και κάτω από τα τοποθετούμε χωριστά στη ράχη της καρέκλας.
- Σε αλλαγή λευχημάτων, μαξιλαροθήκες και σεντόνια απορρίπτονται στο σάκο ακάθαρτου ιματισμού.
Επίσης, η αφαίρεση των λευχημάτων γίνεται ακριβώς αντίθετα με το στρώσιμό του. Τέλος, τοποθετούμε στην καρέκλα τα λευχήματα και τα μαξιλάρια.
β. Στρώσιμο απλού κρεβατιού από ένα άτομο.
Υλικά που απαιτούνται:
Τα ίδια, όπως το στρώσιμο κρεβατιού με 2 άτομα.
Διαδικασία:
Αφαίρεση ιματισμού – Ξέστρωμα
Αφού Τοποθετήσουμε το καρότσι ιματισμού στο θάλαμο, κατεβάσουμε το ερεισίνωτο, μετακινήσουμε την καρέκλα στο κάτω μέρος του κρεβατιού, αφαιρέσουμε τις μαξιλαροθήκες από τα μαξιλάρια, τις βάζουμε στο σάκο άπλυτων και τοποθετούμε τα μαξιλάρια στην καρέκλα (Εικ. 3).
Το ένα άτομο πάντα εργάζεται από τη μία πλευρά από πάνω προς τα κάτω και από την κάτω αντίθετη πλευρά προς την πάνω πλευρά, χωρίς άσκοπες κινήσεις.
Χαλαρώνουμε τα επάνω λευχήματα από πάνω προς τα κάτω στην ίδια πλευρά και συνεχίζουμε αντίθετα, όπως προαναφέραμε. Διπλώνουμε το κάλυμμα και την κουβέρτα και τα τοποθετούμε με τη σειρά στην πλάτη της καρέκλας. Διπλώνουμε το πανωσέντονο κατά μήκος προς τα μέσα πρώτα από τη δική μας, μετά από την άλλη πλευρά, το διπλώνουμε ρολό και το ρίχνουμε στο σάκο άπλυτων.
Χαλαρώνουμε αδιάβροχο και ημισέντονο πρώτα από την πλευρά μας, μετά από την αντίθετη πλευρά, τυλίγοντας το ημισέντονο ρολό. Το διπλώνουμε και το ρίχνουμε στο σάκο απλύτων (αποφεύγουμε το τίναγμα).
Αν είναι λερωμένο το αδιάβροχο, το καθαρίζουμε με σφουγγάρι που περιέχει υγρό απολυμαντικό.
Αφαιρούμε το κατωσέντονο όπως το πανωσέντονο και το ρίχνουμε στο σάκο άπλυτων.
Τη στρωματοθήκη την καθαρίζουμε όπως το αδιάβροχο ημισέντονο.
Στρώσιμο
Τοποθετούμε τη στρωματοθήκη, αν το στρώμα δεν έχει ενσωματωμένη αδιάβροχη επένδυση, προσέχοντας να μην έχει πτυχές. Ανοίγουμε το κατωσέντονο κατά μήκος του κρεβατιού και το τοποθετούμε κάτω από το στρώμα στη δική μας πλευρά κάνοντας τη πάνω γωνία χωρίς τέντωμα.
Ερχόμαστε απέναντι και εργαζόμαστε από πάνω προς τα κάτω, με σκοπό να τεντώσουμε το κατωσέντονο ριπιδώνοντας για να το τοποθετήσουμε κάτω από το στρώμα. Κάνουμε το ίδιο το αδιάβροχο και το ημισέντονο.
Τοποθετούμε το πανωσέντονο ανάποδα, φτιάχνοντας το πάνω μέρος και την πιέτα, βάζουμε την κουβέρτα και φτιάχνουμε την κάτω γωνία. Βάζουμε το κάλυμμα στην κάτω πλευρά τον κρεβατιού, το ανοίγουμε, φτιάχνουμε τη γωνία όπως έχουμε προαναφέρει και ολοκληρώνουμε με τον ίδιο τρόπο από την άλλη πλευρά, γυρνώντας, τέλος, και το πανωσέντονο τοποθετούμε και τις μαξιλαροθήκες, όπως γνωρίζουμε.
Πηγή: https://gniek.lrn.gr/2017/09/10/1-1-%cf%83%cf%84%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%8d/
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ