Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Στρατηγικές για τους πρώτους ανταποκριτές στη διαχείριση του άγχους κατά τις πολυάσχολες βάρδιες

Στρατηγικές για τους πρώτους ανταποκριτές στη διαχείριση του άγχους κατά τις πολυάσχολες βάρδιες

«Πιτ στοπ» δημόσιας ασφάλειας: Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα για να αποφύγετε την εξάντληση

Λατρεύω τη σειρά αγώνων IndyCar. Το να παρακολουθείς πώς οι αρχηγοί του πληρώματος εφαρμόζουν τόση ενέργεια σε αυτά τα οχήματα, συν τους ειδικευμένους οδηγούς που εκμεταλλεύονται όλη αυτή την ιπποδύναμη, είναι εκπληκτικό. Χρειάζεται πολλή εκπαίδευση για να γίνεις ένας ολοκληρωμένος αρχηγός πληρώματος και οδηγός αγώνων.

Η αυστηρή προπόνηση και οι ίδιοι οι αγώνες είναι τόσο επιβαρυντικοί όσο και αγχωτικοί για το αυτοκίνητο και τον οδηγό. Μερικές φορές βρίσκονται στην πίστα για ώρες. Αλλά αυτό είναι που κάνει αυτούς τους οδηγούς επαγγελματίες.

Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ ενός καλά συντονισμένου οδηγού IndyCar και ενός αποτελεσματικού πρώτου ανταποκριτή, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαχείριση του άγχους.

Ακούστε με.

Πολλοί πρώτοι ανταποκριτές ξεκινούν τη βάρδιά τους και, με τον αυξανόμενο αριθμό κλήσεων, μετά βίας μπορούν να κάνουν διάλειμμα ή διακοπή της εργασίας. Απλώς δεν υπάρχει χρόνος για το «pit stop» της δημόσιας ασφάλειας.

BURNOUT ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Ενώ βρίσκονται στην πίστα, οι οδηγοί κάνουν περιστασιακά pit stop για αλλαγή ελαστικών, καυσίμων, μηχανικές επισκευές λόγω πίεσης και κούρασης ή άλλες ρυθμίσεις, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στην πίστα και να τρέξουν αποτελεσματικά χωρίς να καούν οι κινητήρες τους, να σκάσει ένα ελαστικό , την υπερβολική καταπόνηση του αμαξώματος ή του πλαισίου, για να μην αναφέρουμε ότι ξεκουράζει τον οδηγό. Τα pit stop διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα. Ωστόσο, χωρίς αυτές τις γρήγορες στάσεις, μπορείτε να περιμένετε καταστροφικές ζημιές ή τραυματισμούς στο αυτοκίνητο και τον οδηγό.

Υπάρχουν λίγα περιθώρια για λάθη στη συντήρηση ενός IndyCar. Και όπως τα pit stop διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία του οχήματος, οι πρώτοι ανταποκριτές πρέπει να αφιερώσουν χρόνο σε όλες τις πολυάσχολες βάρδιές τους για να εξασφαλίσουν τη δική τους μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Οι σημερινοί πρώτοι ανταποκρινόμενοι ανταποκρίνονται σε περισσότερες κλήσεις που αφορούν τραύματα και καταστροφές – κλήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικό άγχος για όλους τους εμπλεκόμενους. Επιπλέον, πολλοί  ανταποκριτές ξεκινούν τη βάρδιά τους και, με έναν αυξανόμενο αριθμό κλήσεων, μετά βίας μπορούν να πάρουν διάλειμμα ή χρόνο διακοπής. Απλώς δεν υπάρχει χρόνος για το «pit stop» της δημόσιας ασφάλειας.

Αυτό που συνέβαινε κυρίως στα μεγάλα μητροπολιτικά πυροσβεστικά τμήματα, βλέπουμε τώρα υπηρεσίες τόσο μεγάλες και μικρές όσο και αμειβόμενες και εθελοντικές. Η εξουθένωση της δημόσιας ασφάλειας είναι πραγματική. Είναι σχεδόν σαν μια ξεχωριστή πανδημία από μόνη της, με ελάχιστη ανακούφιση. Ευτυχώς, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να λειτουργήσουν οι πρώτοι ανταποκριτές για να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους τους.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΡΕΣ

Στο βιβλίο του «Mindful Responder», ο Crawford Coates γράφει για τη σημασία των σχημάτων ανάπαυσης σύντομων και μεγάλων διαλειμμάτων και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται το ένα από το άλλο για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα. Ο Coates εξηγεί ότι είναι αποτελεσματικό να ενσωματώνεις μικρές συνήθειες στη ρουτίνα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, με επίκεντρο την αναπνοή στα φώτα κυκλοφορίας, για παράδειγμα, ή να σταματάς μετά από μια κλήση για να επανασυνδεθείς με το «είναι» και όχι με το «κάνω». Αυτές οι συνήθειες ρουτίνας υποστηρίζουν πιο επίσημες και συντονισμένες πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο πρωινός διαλογισμός ή η προσευχή.

Ο ψυχολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cordico, Δρ. Ντέιβιντ Μπλακ, εξηγεί τη σημασία της αυτοφροντίδας: «Είναι κρίσιμο για όσους ανταποκρίνονται πρώτοι να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι ήρωές μας στην πρώτη γραμμή πάντα επιδιώκουν να βοηθήσουν τους άλλους, αλλά είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δίνουν προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού τους».

Ο Δρ Μπλακ μοιράζεται τις ακόλουθες προτάσεις για την ανακούφιση του στρες μεταξύ των ατόμων που ανταποκρίνονται πρώτοι και των οικογενειών τους:

Ακολουθήστε τις βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια σας.

Διατηρήστε υγιεινές ρουτίνες: Ασκηθείτε, τρώτε καλά και δώστε προτεραιότητα στον ύπνο.

Διατηρήστε υποστηρικτικές κοινωνικές σχέσεις.

Δώστε προτεραιότητα στη φροντίδα της οικογένειάς σας και στη διασφάλιση της συνοχής, της υγείας, της ευεξίας και της ασφάλειάς τους.

Αποφύγετε να πέσετε σε αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η υπερκατανάλωση τροφής, η παράλειψη ύπνου ή η εμμονική κατανάλωση ειδήσεων.

Να είστε προνοητικοί και σκόπιμοι, ώστε οι συνήθειες και η καθημερινότητά σας να ενσωματώνουν τις βασικές αξίες και τα ιδανικά σας (π.χ. οικογένεια, υγεία και ευεξία, πίστη, ασφάλεια, υπηρεσία), αντί να αντιδράτε σε αγχωτικές συνθήκες (π.χ. αλκοόλ, πρόχειρο φαγητό, υπερβολική οθόνη- χρόνος, κοινωνική απομόνωση).

Δώστε έμφαση στην πρακτική σας επίγνωσης ή δημιουργήστε μια εάν δεν το έχετε κάνει ακόμη.

Ένα άλλο πολύτιμο εργαλείο είναι η βαθιά αναπνοή. Όταν αισθάνεστε ότι δημιουργείται άγχος ή αισθάνεστε καταβεβλημένοι, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και αφήστε αυτά τα συναισθήματα να περάσουν. Η βαθιά αναπνοή είναι συνήθως ηρεμιστική. Ο Coates σημειώνει, ωστόσο, ότι για μερικούς ανθρώπους, η πολύ βαθιά αναπνοή μπορεί να προκαλέσει πανικό. «Για μερικούς ανθρώπους, έχω διαπιστώσει», λέει, «η βαθιά αναπνοή είναι κάτι σαν υπεραερισμός, με μια αίσθηση ζαλάδας που προκαλεί άγχος. Για αυτούς τους ανθρώπους, απλώς το να μετράνε ή να δίνουν προσοχή στην αναπνοή μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή».

Αυτές είναι δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουμε με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Coates: «Πρέπει να κατανοήσετε τι λειτουργεί για εσάς και να αρχίσετε να αναπτύσσετε μια εργαλειοθήκη για την εύρεση ισορροπίας και ηρεμίας κάτω από ειρηνικές συνθήκες, έτσι ώστε όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, να έχετε δεξιότητες να οπισθοχωρήσετε για να το ξεπεράσετε. Αυτός είναι ο ορισμός της ανθεκτικότητας».

Συγγραφέας: Sam DiGiovanna

Πηγή: https://www.ems1.com/health-wellness/articles/public-safety-pit-stops-its-critical-to-take-breaks-to-avoid-burnout-g2djMvFl9YtH60ex/?fbclid=IwAR0bhlHvD93RwHZ9GoN-_QmHphgJefJAfl1m69WeifCKUhweFByOIKTqy1s

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ