Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Στάδια κατά την Κλήση Ασθενοφόρου – Το Στάδιο της Προετοιμασίας (Μέρος Πρώτο)

Στάδια κατά την Κλήση Ασθενοφόρου – Το Στάδιο της Προετοιμασίας (Μέρος Πρώτο)

Η κλήση ασθενοφόρου έχει εννέα στάδια: 

  • η προετοιμασία,
  • η αναχώρηση,
  • η διαδρομή,
  • η άφιξη στον τόπο του ατυχήματος,
  • η μετακίνηση του ασθενούς προς το ασθενοφόρο,
  • η μεταφορά του ασθενούς προς το εφημερεύον νοσοκομείο (διακομιδή),
  • η παραλαβή του,
  • η διαδρομή προς το σταθμό και ο γενικός έλεγχος.

Αυτά τα εννέα στάδια καθορίζουν το όχημα και το προσωπικό του, καθώς και το έργο τους απέναντι στο επείγον περιστατικό. Στα εννέα αυτά στάδια δεν περιγράφεται με λεπτομέρειες η περίθαλψη του ασθενούς.

Το Στάδιο της Προετοιμασίας


Η εξασφάλιση του εξοπλισμού και των αναλώσιμων υλικών στη σωστή τους θέση, έτοιμα για χρήση, αποτελεί πρωταρχικό βήμα στην προετοιμασία πριν από κάθε κλήση επείγοντος περιστατικού. Τα είδη εκείνα που λείπουν ή δεν λειτουργούν δεν έχουν καμιά χρησιμότητα τόσο για εσάς όσο και για τον ασθενή.

Ως γενικός κανόνας ισχύει ότι όσο περισσότερο περίπλοκο είναι ένα μηχάνημα και όσο δυσκολότερη είναι η εκμάθησή του, τόσο πιθανότερο είναι να παρουσιάσει βλάβη κατά τη διάρκεια ενός επείγοντος περιστατικού.

Πολλά είδη από τον εξοπλισμό των επειγόντων, δεν έχουν εξεταστεί επιμελώς σε πραγματικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη που κοστίζουν ακριβά.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του ιατρικού διευθυντή προτού εγκατασταθεί κάποιος νέος εξοπλισμός.

Ο εξοπλισμός και τα αναλώσιμα υλικά πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και να έχουν ρυθμιστεί για όσο το δυνατό περισσότερο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός αυτό καθιστά εφικτή τη γρήγορη ανταλλαγή εξοπλισμού του ενός ασθενοφόρου με το

άλλο ή με το τμήμα επειγόντων, κερδίζοντας έτσι χρόνο κατά τη διακομιδή του ασθενούς.

Αποθηκεύστε τα διάφορα είδη εξοπλισμού ή τα αναλώσιμα υλικά μέσα στο ασθενοφόρο σύμφωνα με τη σειρά προτεραιότητας και τη συχνότητα που χρησιμοποιούνται. Δώστε προτεραιότητα στα είδη εκείνα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση καταστάσεων που απειλούν τη ζωή του ασθενούς.

Στα είδη αυτά περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός για την εξασφάλιση της βατότητας του αεραγωγού, ο μηχανικός αερισμός, και η παροχή οξυγόνου. Τοποθετήστε τα αντικείμενα αυτά σε τέτοια θέση ώστε να είναι εύκολη η πρόσβασή τους, στην κορυφή του πρώτου φορείου.

Τοποθετήστε τα είδη για την αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων, για τον έλεγχο εξωτερικής αιμορραγίας και για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στα πλάγια του φορείου.

Τα κουτιά και οι θήκες εργαλείων πρέπει να ανοίγουν εύκολα. Επίσης πρέπει να κλείνουν εξίσου καλά, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να πεταχτεί το περιεχόμενο όταν το ασθενοφόρο κινείται. οι προσόψεις των ντουλαπιών και των άλλων αποθηκευτικών χώρων πρέπει να είναι διάφανες ώστε να μπορείτε γρήγορα να αναγνωρίσετε τα υλικά που περιέχουν. Αν δεν είναι διαφανείς, φροντίστε να τοποθετήσετε επιγραφές σε κάθε ντουλάπι.

 

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

Ως διασώστης έχετε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών οργάνων και αναλώσιμων υλικών, πολύ περισσότερων από όσα μπορούν να περιγραφούν στο κεφάλαιο αυτό. Ορισμένα είδη βέβαια πρέπει να είναι διαθέσιμα μέσα στο ασθενοφόρο κάθε φορά.

 

Βασικά υλικά.

Να ταξινομήσετε τα συνήθη αναλώσιμα υλικά που φέρει ένα ασθενοφόρο.

  • Μαξιλάρια και μαξιλαροθήκες
  • Αποστειρωμένα σεντόνια
  • Κουβέρτες
  • Πετσέτες
  • Σακούλες ή νεφροειδή εμετού μιας χρήσεως
  • Δοχεία απόρριψης ιστών
  • Σκοραμίδα («πάπια», προαιρετικά)
  • Ουροδοχείο (ένα ανδρικό και ένα γυναικείο, προαιρετικά)
  • Θερμόμετρο (ένα για μέτρηση από το στόμα, ένα για μέτρηση από το ορθό και ένα ειδικό για υποθερμία)
  • Αεροθάλαμοι πιεσόμετρου (για παιδιά, ενήλικες και εύσωμους) oΣτηθοσκόπιο o Ένα ζευγάρι χειρουργικά ψαλίδια
  • Ένα κουτί ποτήρια μιας χρήσης
  • Ένα δοχείο νερού
  • Ένα πακέτο υγρών σπόγγων
  • Παγοθήκες
  • Αποστειρωμένο υγρό πλύσεων
  • Ειδικές ζώνες ασφαλείας
  • Ένα πακέτο με πλαστικές σακούλες για τα σκουπίδια
  • Γάντια από Latexή βινύλλιο μιας χρήσης (σε διάφορα μεγέθη)
  • Δοχείο για την απόρριψη αιχμηρών αντικείμενων
  • Σύστημα προστασίας της ακοής
  • Προφυλακτικά μέσα (ειδικά γυαλιά, μάσκες, ειδικές αδιάβροχες στολές)

Χειρισμοί αεραγωγού

Ο εξοπλισμός, για την εξασφάλιση της καλής βατότητας του αεραγωγού, που φέρουν τα ασθενοφόρα, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Στοματοφαρυγγικοί αεραγωγοί για ενήλικες, παιδιά και βρέφη
  • Ρινοφαρυγγικοί αεραγωγοί για ενήλικες και παιδιά.
  • Δύο σειρές εργαλείων προχωρημένης παρέμβασης για την εξασφάλιση ανοιχτού αεραγωγού, εφόσον έχετε την έγκριση από την πολιτεία και το διευθυντή της ιατρικής ομάδας για να μπορείτε να τα χειριστείτε: μια σειρά εργαλείων μέσα στο ασθενοφόρο και μια άλλη στο ειδικό βαλιτσάκι που φέρετε μαζί σας, όταν βρεθείτε κοντά στον ασθενή.

Τεχνικές αερισμού

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν δύο φορητές συσκευές τεχνητής αναπνευστικής υποστήριξης που να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από την παροχή οξυγόνου, μέσα στο ασθενοφόρο: η μία για χρήση μέσα στο ασθενοφόρο και η άλλη για εξωτερική χρήση ή για αναπλήρωση της πρώτης. Οι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν τις απλές μάσκες τσέπης ή τις μάσκες με βαλβίδα μιας κατεύθυνσης και αναπληρωματικό ασκό (τύπου ambu, BVM). Επίσης ειδικές μάσκες τύπου ambu που μπορούν να συνδεθούν με μια παροχή οξυγόνου, εξασφαλίζοντας 100% οξυγόνο, πρέπει να υπάρχουν σε ένα ασθενοφόρο. Η βαλβίδα μια κατεύθυνσης της μάσκας αυτού του τύπου, πρέπει να επιτρέπει στους ασθενείς να εισπνέουν οξυγόνο τόσο από τον μηχανικό αερισμό όσο και από τις αυτόματες αναπνευστικές κινήσεις. Οι συσκευές αυτές πρέπει να είναι μιας χρήσης, ή να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται εύκολα, που σημαίνει να μπορεί να απομακρύνεται η ραδιενέργεια, και να αφαιρούνται χημικά και άλλα επικίνδυνα υλικά.

 

 

Οι μάσκες στις συσκευές αυτές, που κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, από βρεφικές μέχρι και για ενήλικες, αποτελούν μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού του ασθενοφόρου. Οι μάσκες πρέπει να είναι διαφανείς, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τις αναπνοές του ασθενούς και την όποια αλλαγή στο χρώμα του, αλλά και να διαπιστώνετε τυχόν εμέτους. Η ενήλικη ή η παιδιατρική αναπνευστική συσκευή τύπου αμπού πρέπει να χρησιμοποιείται με το κατάλληλο μέγεθος μάσκας προσώπου για να παρέχει τον ανάλογο όγκο εμπλουτισμένου με οξυγόνο αέρα στον ασθενή. Σε ορισμένες χώρες, τα ασθενοφόρα διαθέτουν ειδικές ρυθμιστικές συσκευές για τον αερισμό ανάλογα με τις επιλογές του εκάστοτε ιατρικού διευθυντή. Οι αναπνευστήρες που λειτουργούν με πίεση οξυγόνου είναι επίσης διαθέσιμοι για τον αερισμό του ασθενούς στο ασθενοφόρο. Ο διασώστης πρέπει να ακολουθεί τις τοπικές κατευθυντήριες οδηγίες για την επιλογή των ειδικών αναπνευστικών συσκευών που πρέπει να διαθέτει ένα ασθενοφόρο.

Σύστημα αναρρόφησης

Το ασθενοφόρο πρέπει να διαθέτει ένα φορητό και ένα εντοιχισμένο σύστημα αναρρόφησης. Οι συσκευές αυτές πρέπει να έχουν αρκετή ισχύ για να μπορούν να εξασφαλίσουν ροή αέρα 30 L-,/min στο άκρο του σωλήνα και πίεση 300 mmHg σε κλειστή παροχέτευση. Η δύναμη αναρρόφησης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το εάν χρησιμοποιείται σε παιδιά ή σε ενήλικες. Οι συσκευές αυτές πρέπει να φέρουν ευρείς απλούς σωλήνες παροχέτευσης με ημιελαστικούς φαρυγγικούς καθετήρες και επιπρόσθετα διαθέσιμα ανταλλακτικά.

 

 

Το εντοιχισμένο σύστημα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μηχάνημα αναρρόφησης, μια πλαστική φιάλη συλλογής, νερό για το πλύσιμο των καθετήρων και σωλήνες παροχέτευσης, όλα τοποθετημένα σε θέσεις που να έχετε πρόσβαση όταν κάθεστε στην κορυφή του φορείου. Ο σωλήνας παροχέτευσης πρέπει να φθάνει στον ασθενή ανεξάρτητα από τη θέση του. Όλα τα συστατικά μέρη του συστήματος αναρρόφησης πρέπει να είναι είτε μιας χρήσης είτε κατασκευασμένα από υλικά που μπορούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.

Παροχή οξυγόνου

Το ασθενοφόρο πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δύο φιάλες οξυγόνου: μια φορητή και μια τοποθετημένη στο ασθενοφόρο. Η φορητή φιάλη πρέπει να τοποθετείται κοντά σε πόρτα ή σε ιατρικές τσάντες πρώτης ανάγκης, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα. Η φιάλη πρέπει να έχει χωρητικότημα τουλάχιστον 300 L οξυγόνου και πρέπει να είναι εξοπλισμένη με συζευκτήρα, ένα μετρητή πίεσης, ένα ροόμετρο, ένα σωλήνα παροχής οξυγόνου, μία μάσκα με βαλβίδα μιας κατεύθυνσης και ρινικούς καθετήρες. Η φορητή φιάλη πρέπει να έχει τη δυνατότητα παροχής οξυγόνου με συχνότητα από 2 έως 15-25 L/min. Μέσα στο ασθενοφόρο πρέπει να φυλάσσεται τουλάχιστον άλλη μια φιάλη οξυγόνου 300.

Σε πολλές μονάδες η αναπληρωματική αυτή φορητή φιάλη φέρει το δικό της εξοπλισμό, όπως συζευκτήρα, μετρητή πίεσης, σύστημα ρύθμισης και καθετήρες, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα σε ένα δεύτερο ασθενή.

Ολόκληρο το μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα αναπνευστικής υποστήριξης ενός ασθενοφόρου, πρέπει να διαθέτει χωρητικότητα 3000 L οξυγόνου. Επίσης, το σύστημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ευδιάκριτα ροόμετρα, με δυνατότητα παροχής οξυγόνου 2 έως 25 L/min, και με εύκολη πρόσβαση από την κορυφή του φορείου. Οι μάσκες οξυγόνου με ή χωρίς ασκό με βαλβίδα μιας κατεύθυνσης, πρέπει να είναι διαφανείς, μιας χρήσης και σε μεγέθη κατάλληλα για ενήλικες, παιδιά και βρέφη

Οι υπηρεσίες των ασθενοφόρων που μεταφέρουν συχνά ασθενείς για περισσότερο από μια ώρα, πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη χρησιμότητα ενός συστήματος εφύγρανσης μιας χρήσης, για το μόνιμο σύστημα αναπνευστικής υποστήριξης. Σε διακομιδές που διαρκούν λιγότερο από μια ώρα οι υγραντήρες αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης σε περίπτωση πλημμελούς συντήρησης.

Σύστημα αναζωογόνησης

 Μια μικρή πλατφόρμα ειδική στην περίπτωση της ΚΑΡΠΑ προσφέρει μια σταθερή επιφάνεια κάτω από τον κορμό του ασθενούς, που διευκολύνει τις θωρακικές συμπιέσεις. Επίσης εξασφαλίζει μέχρι ενός βαθμού μικρή έκταση της κεφαλής.

Αν δεν διαθέτετε αυτή την ειδική πλατφόρμα, μπορείτε να τοποθετήσετε μια μακρόστενη σανίδα κάτω από τον ασθενή, πάνω στο φορείο. Τοποθετήστε ένα σφιχτά δεμένο σαν ρολό ύφασμα ή πετσέτα, ώστε να ανασηκώσετε τους ώμους του ασθενούς 7,5 έως 10 εκ. Αυτό μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του ασθενούς σε μια θέση μέγιστης προς τα πίσω έκτασης με τους ώμους και το θώρακα σε ευθυτενή θέση.

Μην χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική για να υπερεκτείνετε τον αυχένα στην περίπτωση που υπάρχει η παραμικρή υποψία για πιθανή κάκωση της σπονδυλικής στήλης.

Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες συσκευές που λειτουργούν με πίεση αέρα και πραγματοποιούν θωρακικές συμπιέσεις ή εξασφαλίζουν αναπνευστική υποστήριξη.

Βασικός εξοπλισμός για τη φροντίδα τραυμάτων. Να ταξινομήσετε τα βασικά είδη που χρειάζονται για την επίδεση ανοιχτών τραυμάτων που μπορεί να περιέχει ένα ασθενοφόρο.

Βασικός εξοπλισμός για τη φροντίδα τραυμάτων

  • Αποστειρωμένα σεντόνια
  • Παραμάνες
  • Αυτοκόλλητες ταινίες διαφόρων μεγεθών
  • Αυτοκόλλητοι ελαστικοί κυλινδρικοί επιδεσμοι 10 χ 450 μ.
  • Αυτοκόλλητοι ελαστικοί κυλινδρικοι’ επίδεσμοι 5 x 450 μ.
  • Αποστειρωμένες γάζες 10 x10 εκ.
  • Αποστειρωμένες γάζες, χειρουργικές (ABD) ή γάζες λαπαροτομίας 15 x 23 εκ. ή 20 x 25,5 εκ.
  • Αποστειρωμένες χειρουργικές γάζες, μεγέθους συνήθως 25,5 x 90 εκ., συσκευασμένες σε κουτιά μεγέθους 23 Χ 25,5 εκ.
  • Αποστειρωμένες, μη αυτοκόλλητες γάζες σε κλειστή συσκευασία (συσκευασμένες σε πακέτα με ειδικό φύλλο αλουμινίου) o Μια σειρά από λευκοπλάστες (Band-aids)

Νάρθηκες

Είδη ναρθήκων για την ακινητοποίηση καταγμάτων ή εξαρθρημάτων ασθενών που διακομίζονται με ασθενοφόρα.

  •  Νάρθηκας έλξης διαστάσεων ενήλικα
  • Νάρθηκας έλξης διαστάσεων παιδιού
  • Ποικιλία από νάρθηκες για τα άνω και κάτω άκρα, όπως φουσκωτοί, με κενό αέρα ξύλινοι, γύψινοι, με συρμάτινο πλαίσιο επενδυμένοι με σπογγώδες ελαστικό υλικό ή πλατφόρμα με μαξιλαράκι.

Ο αριθμός και οι τύποι των ναρθήκων ορίζονται από τους τοπικούς κανονισμούς και τον ιατρικό διευθυντή.

 Ποικιλία τριγωνικών και κυλινδρικών επιδέσμων

 Μικρή σανίδα σπονδυλικής στήλης

 Μακρόστενη σανίδα σπονδυλικής στήλης

 Αυχενικά κολάρα με ρυθμιζόμενο μέγεθος ή κολάρα σε διάφορα μεγέθη

Εξοπλισμός τοκετού 

Πρέπει πάντα να διαθέτετε ειδικό μαιευτικό εξοπλισμό που περιλαμβάνεται στα υλικά.

Επείγων μαιευτικός εξοπλισμός.

  • Ένα ζευγάρι χειρουργικά ψαλίδια
  •  Αιμοστατικές λαβίδες ή ειδικές λαβίδες για την απολίνωση του ομφάλιου λώρου (μανταλάκια)
  •  Σύριγγα με μικρή ελαστική φούσκα
  • Πετσέτες
  • Απορροφητικές γάζες
  • Ζεύγη αποστειρωμένων γαντιών
  • Χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης
  • Πλαστική σακούλα
  • Κουβέρτα για το νεογέννητο

Φάρμακα

Είναι πολύ σημαντικό να διαθέτει ένα ασθενοφόρο μια λίστα φαρμάκων όπως τα παρακάτω:

  • Ενεργός Άνθρακας
  • Πόσιμο νερό και ποτήρια μιας χρήσης
  • Γλυκόζη πόσιμη
  • Οξυγόνο
  • Υλικά για την απολύμανση του δέρματος και των ματιών
  • Ειδικός εξοπλισμός για το δάγκωμα φιδιού ανάλογα με την περιοχή και τα εκάστοτε τοπικά πρωτόκολλα.
  • Φροντίστε να γνωρίζετε το νούμερο τηλεφώνου ή τη ραδιοσυχνότητα που εκπέμπει το κέντρο ελέγχου ή το τοπικό κέντρο δηλητηριάσεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας. Το οπισθόφυλλο του φακέλου σας είναι μια καλή θέση για να σημειώσετε αυτά τα χρήσιμα στοιχεία

Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής

 Τα ασθενοφόρα πρέπει να διαθέτουν ημιαυτόματα συστήματα απινίδωσης, εφόσον επιτρέπεται από τον κανονισμό και τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας.

Ιατρική τσάντα πρώτης ανάγκης

 Ένα ασθενοφόρο πρέπει να διαθέτει ειδική ανθεκτική και αδιάβροχη ιατρική τσάντα πρώτης ανάγκης που εύκολα ο διασώστης μπορεί να μεταφέρει κοντά στον ασθενή.

 Θεωρήστε αυτή την ιατρική τσάντα ως τον «εξοπλισμό των 5 λεπτών», τον αναγκαίο δηλαδή εξοπλισμό που θα μπορούσατε να χρειαστείτε για την άμεση αντιμετώπιση του ασθενούς τα πρώτα 5 λεπτά, εκτός από τον ημιαυτόματο εξωτερικό βηματοδότη, πιθανώς τη φιάλη οξυγόνου και το φορητό σύστημα αναρρόφησης. Η ειδική αυτή ιατρική τσάντα πρέπει να ανοίγει εύκολα και να ασφαλίζει. 

  • Γάντια από Latex ή βινύλιο
  • Τριγωνικός επίδεσμος
  • Χειρουργικά ψαλίδια
  • Αυτοκόλλητες ταινίες σε διάφορα μεγέθη
  • Γενικό επιδεσμικό υλικό για το τραύμα
  • Αυτοκόλλητοι κυλινδρικοί επίδεσμοι διαστάσεων 10 Χ 450 μ. και 5 Χ 450 μ.
  • Στοματοφαρυγγικοί σωλήνες σε μεγέθη για ενήλικες, παιδιά και βρέφη* oΑναπνευστική συσκευή (τύπου ambu), με αναπληρωματικό ασκό οξυγόνου με βαλβίδα μιας κατεύθυνσης, σε μεγέθη για ενήλικες, παιδιά και βρέφη*
  • Αεροθάλαμος πιεσόμετρου
  • Στηθοσκόπιο
  • Στυλό με φως
  • Αποστειρωμένες γάζες 10 Χ 10 εκ.
  • Αποστειρωμένες γάζες, χειρουργικές (ABD) ή γάζες λαπαροτομίας 25,5 χ 90 εκ. ή 23 Χ 25,5 εκ. oΘερμόμετρο
  • Αυτοκόλλητες ταινίες
  • Πόσιμη γλυκόζη
  • Ενεργός άνθρακας

*Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε ξεχωριστή συσκευασία μαζί με τη φορητή φιάλη οξυγόνου.

Σύστημα μεταφοράς ασθενούς

Κάθε ασθενοφόρο πρέπει να διαθέτει το παρακάτω σύστημα μεταφοράς ασθενούς:

  • Ένα τροχήλατο συμβατικό φορείο ασθενοφόρου.
  • Ένα πτυσσόμενο φορείο.
  • Μια πτυσσόμενη χειροκίνητη καρέκλα ή ειδική για τις σκάλες χειροκίνητη καρέκλα, κατάλληλη για τη μετακίνηση του ασθενούς μέσα από στενούς χώρους.
  • Ειδικό φορείο που διπλώνει

Τα πτυσσόμενα φορεία και οι χειροκίνητες καρέκλες μπορούν να συνδυαστούν σε ένα σύστημα. Τα φορεία πρέπει εύκολα να μετακινούνται, να αποθηκεύονται, να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται. Ο ασθενής στο πτυσσόμενο φορείο πρέπει να βρίσκεται σε κάποια απόσταση από το έδαφος .

Το τροχήλατο φορείο πρέπει να ρυθμίζεται σε ορισμένο ύψος. Η χαμηλότερη θέση, πρέπει να απέχει τουλάχιστον 30 ή 40 εκ. από το πάτωμα του ασθενοφόρου. Πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το φορείο έτσι ώστε το κορυφαίο μέρος του να βρίσκεται υπερυψωμένο κατά 60 , εξασφαλίζοντας μια ημικαθιστή θέση του ασθενούς, ή στο σύνολο του, το φορείο να βρίσκεται υπερυψωμένο 10 έως 15 εξασφαλίζοντας μια ανάρροπη θέση (τύπου Trendelenburg) με το κεφάλι χαμηλότερα από τον κορμό, με σκοπό τη διασφάλιση της βατότητας του αεραγωγού και την αντιμετώπιση της καταπληξίας.

Τα φορεία πρέπει να έχουν μήκος τουλάχιστον 2 μέτρα και πλάτος 60 εκ. και να είναι εξοπλισμένα με ειδικούς ιμάντες ασφαλείας για τη σταθεροποίησή τους στο πάτωμα ή στα πλευρικά τοιχώματα του ασθενοφόρου. Η σταθεροποίηση του φορείου πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μπορεί να συγκρατειΐαι καθώς το όχημα κινείται.

Βεβαιωθείτε για την ύπαρξη δύο τουλάχιστον συστημάτων ασφαλείας για τον ασθενή, όπως οι ζώνες ασφαλείας γύρω από τους ώμους, ικανές να αποτρέψουν την προς τα εμπρός κίνηση του ασθενούς στην περίπτωση που το ασθενοφόρο επιβραδύνει ή σταματήσει απότομα.

Η μεταφορά του ασθενούς στο ασθενοφόρο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την πάθηση ή την κάκωση που έχει υποστεί. Ορισμένοι ασθενείς μπορούν εύκολα να περπατήσουν μέχρι το ασθενοφόρο, κάτι που μερικές φορές είναι ευκολότερο και πιο ασφαλές από το φορείο. Στην περίπτωση ασθενών με κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, ενδείκνυται η χρήση σκληρής ανένδοτης επιφάνειας, ή άλλων συστημάτων ακινητοποίησης όπως το σύστημα ασφαλούς απεγκλωβισμού των ασθενών, που θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή. Στην περίπτωση ασθενών με ορισμένες παθήσεις, όπως αναπνευστικά προβλήματα, η μεταφορά τους σε καθιστή θέση εξασφαλίζει τη μέγιστη άνεση και ασφάλεια.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Μαζί με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ένα σωστά εξοπλισμένο ασθενοφόρο διαθέτει μια σειρά από υλικά και συσκευές για την επικοινωνία, τις επιχειρήσεις διάσωσης και τον εντοπισμό της περιοχής από όπου έγινε η κλήση του επείγοντος περιστατικού. Η ομάδα διάσωσης, για να μπορεί να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της, χρειάζεται τον παρακάτω εξοπλισμό:

  • Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός
  • Εξοπλισμός για ειδικούς εργασιακούς χώρους
  • Οδηγοί σχεδιασμού επιχείρησης διάσωσης και χάρτες ναυτιλίας
  • Εξοπλισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό ασθενών

Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός

Πρέπει να έχετε πάντα στη διάθεσή σας ειδικό ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, που σας επιτρέπει να εργαστείτε με ασφάλεια σε ορισμένες επικίνδυνες και μολυσματικές καταστάσεις. Οι ειδικές αυτές καταστάσεις περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου καλείστε να παρέμβετε κοντά σε μια έκρηξη ή πυρκαγιά ενός οικοδομήματος κατά τον ασφαλή απεγκλωβισμό ασθενών από ένα όχημα ή μέσα σε πλήθος. Ο ατομικός εξοπλισμός σας πρέπει να σας προστατεύει από μια πιθανή επαφή με αίμα ή άλλα πιθανώς μολυσματικά σωματικά υγρά.

Οπωσδήποτε μη θεωρείτε ότι είστε τόσο εξοπλισμένος για να εκτεθείτε σε πολύ σοβαρές καταστάσεις. Το έργο αυτό αναλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευμένοι τεχνικοί και εξειδικευμένα συνεργεία διάσωσης. Ο δικός σας εξοπλισμός περιλαμβάνει τα εξής.

  • Προστατευτικές μάσκες
  • Ειδικές στολές, καλύμματα παπουτσιών (ποδονάρια) και σκούφους.
  • Ολόσωμες φόρμες
  • Κράνη με προστατευτική μάσκα προσώπου ή ειδικά γυαλιά
  • Ειδικά παπούτσια ή μπότες.

Εξοπλισμός για ειδικούς εργασιακούς χώρους

Το ασθενοφόρο πρέπει να διαθέτει ένα ειδικά κατασκευασμένο, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, αποθηκευτικό χώρο, στην εξωτερική πλευρά της καμπίνας των ασθενών, που να περιέχει τον εξοπλισμό για την προστασία των ασθενών και της ομάδας διάσωσης, για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων και των πιθανών παρευρισκόμενων, αλλά και για το φωτισμό της περιοχής.

Ο εξοπλισμός που προτείνεται έχει ως εξής:

  • Ειδική προειδοποιητική σήμανση που ακτινοβολεί ή αντανακλά το φως κατά διαστήματα (δεν επιτρέπονται τα προειδοποιητικά φώτα πορείας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον κινδύνους, όπως έκρηξη εύφλεκτων υγρών ή αερίων).
  • Δύο υψηλής τάσης λάμπες αλλογόνου με επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
  • Πυροσβεστήρας τύπου ΒΟ στεγνής σκόνης με ελάχιστο μέγεθος 5 lb.
  • Σκληρά καπέλα ή κράνη με προστατευτική μάσκα προσώπου ή ειδικά γυαλιά  Ειδικοί προβολείς.

Σχεδιασμός επιχείρησης διάσωσης και ναυτιλία

Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε σε ορισμένο μέρος στην καμπίνα οδηγού του ασθενοφόρου, λεπτομερή οδικό και γεωγραφικό χάρτη της περιοχής, καθώς και τις απαραίτητες διευθύνσεις όλων των τοπικών νοσοκομειακών μονάδων. Προσπαθήστε να εξοικειωθείτε με τους δρόμους και γενικότερα με το οδικό δίκτυο της κωμόπολης ή της πόλης σας και καταστρώστε εναλλακτικές πορείες σε συνήθη δρομολόγια. Επισημάνετε τους δρόμους γύρω από γέφυρες ή δρόμους με πυκνή κυκλοφορία ή μπλοκαρισμένες διασταυρώσεις με σιδηροδρομικές γραμμές.

Επιλέγοντας εναλλακτικές διαδρομές, παρακάμπτοντας τους πολυσύχναστους δρόμους, συνήθως μπορείτε να κερδίσετε περισσότερο χρόνο από το να οδηγείτε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε τις διευθύνσεις ορισμένων υπηρεσιών ή άλλες τοποθεσίες της περιοχής σας, όπως άλλες ιατρικές μονάδες ή τα αεροδρόμια και τα στάδια, ή χημικά και ερευνητικά κέντρα που μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστα προβλήματα (επισημαίνοντας αυτές τις περιοχές μπορούν να προκαθοριστούν και τα επιχειρησιακά σχέδια διάσωσης).

Εξοπλισμός απεγκλωβισμού ασθενούς

Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος εξωτερικά της καμπίνας των ασθενών που δεν εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες, μπορεί να αποθηκεύσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις απλές και όχι πολύ δύσκολες περιπτώσεις κατά τις οποίες θα επιχειρήσετε τον απεγκλωβισμό ασθενών, ακόμη και αν είναι άμεσα διαθέσιμα τα ειδικά συνεργεία διάσωσης και απεγκλωβισμού.

Αν τα ειδικά συνεργεία διάσωσης και απεγκλωβισμού δεν είναι διαθέσιμα, τότε κρίνεται απαραίτητος πρόσθετος εξοπλισμός.

  • Ένα ανοιχτό και ρυθμιζόμενο κλειδί 12”
    • Ένα κατσαβίδι 12″ με τετράγωνη βάση oΈνα κατσαβίδι 8″ με κεφαλή Philips # 2
  •  Πριόνι με 12” ατσάλινες λεπίδες
    Τανάλιες 10”
  • Σφυρί 5 lb με λαβή 15”
  • Τσεκούρι πυροσβεστικής με λαβή 24″
    cΣφύρα με λαβή 24″. Το εργαλείο αυτό μπορεί να συνδυαστεί μαζί με το σφυρί και το τσεκούρι
  • Λοστός 51″ με αιχμηρό άκρο.
  • Κόπτης με άνοιγμα 1” έως 1 1/4.
  • Πτυσσόμενο φτυάρι με λεπτή λεπίδα
  • Ψαλίδια από κασσίτερο διπλής κοπής, το ελάχιστο 8” Περιχειρίδες ενισχυμένες με δερμάτινη επένδυση, καλύπτοντας πάνω από το μισό του αντιβραχίου. Σε κάθε μέλος του συνεργείου διάσωσης αντιστοιχεί από ένα ζεύγος
    Μάλλινες κουβέρτες
    • Σχοινιά, τάσης 5400 lb και μήκους 50′ σε ειδική προφυλακτική συσκευασία
  • Ανοξείδωτο μαχαίρι (ικανό να κόβει τις ζώνες ασφάλειας)
    cΕργαλείο ειδικό για την αφαίρεση των καρφιών
  • Πριονωτό κλαδευτήρι
  • Ανθεκτικές πλατφόρμες υποστήριξης σε διάφορα μήκη

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Κάθε ασθενοφόρο πρέπει να επανδρώνεται τουλάχιστον με ένα διασώστη, που η θέση του θα είναι στην καμπίνα των ασθενών ανεξάρτητα εάν υπάρχει ή όχι ασθενής που διακομίζεται. Δύο διασώστες αποτελούν την καλύτερη επιλογή που προτείνεται. Ορισμένες βέβαια υπηρεσίες μπορεί να λειτουργούν με ένα ανειδίκευτο οδηγό και ένα διασώστη στην καμπίνα των ασθενών του ασθενοφόρου .

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Ολοκληρωμένη προετοιμασία σημαίνει ότι εσείς και η υπόλοιπη ομάδα σας ελέγχετε καθημερινά τόσο το ασθενοφόρο όσο και τον εξοπλισμό για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Ο έλεγχος του ασθενοφόρου περιλαμβάνει τα εξής:

  • Καύσιμα
  • Λάδια
  • Υγρά συστήματος μετάδοσης κίνησης
  • Ψυκτικό σύστημα μηχανής και επίπεδα υγρών του ψυγείου Μπαταρίες
  • Υγρά φρένων
  • Ιμάντες μηχανής
  • Ρόδες και λάστιχα, συμπεριλαμβανομένης και της ρεζέρβας. Ελέγξτε την πίεση και αναζητήστε πιθανά σημεία ταλαιπωρίας στα λάστιχα.
    • Όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά φώτα
  • Τους υαλοκαθαριγτήρες και τα υγρά πλύσης
  • Το κλάξον του αυτοκινήτου
  • Τη σειρήνα συναγερμού
  • Το σύστημα κλιματισμού και θέρμανσης
  • Το σύστημα εξαερισμού
  • Πόρτες. Βεβαιωθείτε ότι ανοίγουν και κλείνουν εύκολα, κλειδώνουν και ασφαλίζουν κατάλληλα
  • Συστήματα επικοινωνίας, φορητά και ενσωματωμένα στο όχημα
  • Παράθυρα και καθρέφτες. Ελέγξτε για την καθαριότητα και τη θέση τους.

Ελέγξτε τον ιατρικό εξοπλισμό και τα αναλώσιμα υλικά τουλάχιστον καθημερινά, τις φιάλες οξυγόνου, την ιατρική τσάντα, τους νάρθηκες, τους επιδέσμους και τις γάζες, τις ειδικές ανένδοτες επιφάνειες και τα υπόλοιπα υλικά για την ακινητοποίηση του ασθενούς, καθώς και τον ειδικό μαιευτικό εξοπλισμό. Λειτουργούν σωστά οι ειδικές ιατρικές συσκευές; Είναι τα υλικά καθαρά; Υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αναλώσιμων υλικών; Όλες οι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία, όπως και ο απινιδωτής, θα πρέπει να  και να ελέγχεται καθημερινά. Φροντίστε να αλλάζετε συχνά μπαταρίες, σύμφωνα με κάποιο πρόγραμμα

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το τελευταίο μέρος στη φάση της προετοιμασίας είναι η ανασκόπηση των μέτρων ασφάλειας. Τα μέτρα αυτά, που περιλαμβάνουν τους κανόνες οδικής ασφάλειας πρέπει να τηρούνται καθημερινά. Ελέγξτε ώστε να βεβαιωθείτε ότι συστήματα ασφάλειας, όπως οι ζώνες ασφαλείας, λειτουργούν σωστά.

Οδηγίες για την Καταγραφή

Επειδή το μηχανολογικό μέρος στο έργο των Πρώτων Βοηθειών, όπως η οδήγηση και η διακομιδή ασθενών, επηρεάζει σημαντικά την ασφάλεια τη δική σας αλλά και των άλλων, η υπηρεσία πρέπει να εξασφαλίσει ειδικούς κανονισμούς για ένα καθημερινό έλεγχο.

Ακολουθώντας τους κανονισμούς αυτούς διασφαλίζεται η σωματική σας ακεραιότητα και καταγράφοντας τους ελέγχους αυτούς εξασφαλίζεται και η νομική προστασία. Οι διαδικασίες αυτές απαιτούν καταγραφή ημερομηνίας και αρχειοθέτηση των εγγράφων καθώς και την καταχώρηση τους σε μέρος που εύκολα κανείς μπορεί να έχει πρόσβαση αργότερα.

 

Συνεχίζεται…

Στάδια κατά την Κλήση Ασθενοφόρου – Το Στάδιο της Προετοιμασίας (Μέρος Πρώτο)

Στάδια κατά την Κλήση Ασθενοφόρου – Το Στάδιο της Κλήσης – Κατά τη Διαδρομή στον Τόπο του Ατυχήματος (Μέρος Δεύτερο)

Στάδια κατά την Κλήση Ασθενοφόρου – Η Άφιξη στη Σκηνή του Ατυχήματος (Μέρος Τρίτο)

Στάδια κατά την Κλήση Ασθενοφόρου – Το Στάδιο Επιβίβασης του Ασθενούς – Το Στάδιο της Μεταφοράς του Ασθενούς (Μέρος Τέταρτο)

Στάδια κατά την Κλήση Ασθενοφόρου – Το Στάδιο της Αποβίβασης του Ασθενούς – Το Στάδιο του Γενικού Ελέγχου – Η Επιστροφή στο Σταθμό – Προκαθορισμένοι Έλεγχοι Συντήρησης (Μέρος Πέμπτο)

 

ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Π.Χ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

Επιμέλεια Κειμένου

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ