Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Σκέψεις για την ασφάλεια της σκηνής

Σκέψεις για την ασφάλεια της σκηνής

Ασφάλεια σκηνής

Κάθε επείγουσα κλήση αρχίζει με την ασφάλεια της σκηνής. Στην πραγματικότητα, αρχίζει πολύ πριν ακόμη ανταποκριθείτε.

Αρχίζει με την εκπαίδευσή σας.

Οποιοσδήποτε πάροχος που έχει λάβει ποτέ μαθήματα προνοσοκομειακής φροντίδας ή έχει περάσει εξετάσεις πιστοποίησης γνωρίζει τον όρο “Ασφάλεια σκηνής”.

Εάν αυτή η μικρή φράση δεν αναφερθεί προφορικά πριν από τη διενέργεια της αξιολόγησης του ασθενούς, πρόκειται για αυτόματη αποτυχία.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ασφάλεια της σκηνής είναι η πρώτη προτεραιότητα κατά την ανταπόκριση σε οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι εξαιρετικά ζωτικής σημασίας για το ρόλο σας ως πάροχος προνοσοκομειακής φροντίδας.

Παρόλο που οι πάροχοι έχουν την υποχρέωση να θεραπεύουν εγκαίρως τους ασθενείς που νοσούν ή τραυματίζονται, δεν έχουν καμία χρησιμότητα αν γίνουν και αυτοί θύματα, επειδή δεν διασφάλισαν ότι η σκηνή ήταν ασφαλής πριν από την είσοδό τους.

Η πρώτη εντολή για τη διαχείριση οποιασδήποτε σκηνής είναι η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αρχικά από τον διεκπεραιωτή κλήσεων, ο οποίος προσπαθεί να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωτικές πληροφορίες από τον καλούντα.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να εξετάζει εξονυχιστικά κάθε πληροφορία που λαμβάνετε και να βρίσκεται σε εγρήγορση για πληροφορίες που σας κάνουν να αισθάνεστε ανασφαλείς.

Προσοχή στις κλήσεις που ενδέχεται να είναι απειλητικές, όπως μαχαιρώματα, πυροβολισμοί, ενδοοικογενειακές διαταραχές ή κλήσεις για πτώση ατόμου.

Εάν σας προκαλεί υποψίες μια κλήση ή οι πληροφορίες που λαμβάνετε από το κέντρο, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε την ανταπόκριση της αστυνομίας.

Μην αισθάνεστε ότι είστε λιγότερο καλός πάροχος εάν περιμένετε πρώτα να ”καθαρίσει” η αστυνομία τον τόπο του συμβάντος.

Οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν πολιτικές όπου τα πληρώματα πρέπει να σταθμεύσουν σε ασφαλή περιοχή σε περιπτώσεις που περιλαμβάνουν υπερβολική δόση, βία ή θέματα συμπεριφοράς μέχρι η αστυνομία να κρίνει ότι η σκηνή είναι ασφαλής για να εισέλθει. Συνιστούμε πάντα να ακολουθείτε τα τοπικά σας πρωτόκολλα.

Ανεξάρτητα από το αν η αστυνομία βρίσκεται στη σκηνή ή όχι, οι πάροχοι πρέπει πάντα να προσεγγίζουν μια σκηνή έκτακτης ανάγκης με υψηλό επίπεδο υποψίας και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε προφανείς ή ανεπαίσθητες ενδείξεις απειλών για την ασφάλεια της σκηνής.

Οι συνήθεις διαδικασίες ασφαλείας, όπως η χρήση μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), η ένδυση υψηλής ορατότητας και η τοποθέτηση του οχήματος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ασφάλεια της σκηνής.

Ωστόσο, δεν αρκεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια της σκηνής μόνο μία φορά, σαν να ελέγχουμε κάτι από μια λίστα. Οι σκηνές έκτακτης ανάγκης είναι δυναμικές. Ενώ η σκηνή μπορεί να είναι ασφαλής σε μια στιγμή, μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Είναι σημαντικό να αξιολογούνται συνεχώς οι πιθανοί κίνδυνοι για τη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος λειτουργίας. Αφού καθιερωθεί η αρχική ασφάλεια της σκηνής, πρέπει στη συνέχεια να αναλάβει η επίγνωση της κατάστασης. Η επίγνωση της κατάστασης απαιτεί να είστε προσεκτικοί σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας 100% καθ ‘ όλη τη διάρκεια του συμβάντος.

Έχουμε περιορισμένη ικανότητα να ελέγχουμε τι συμβαίνει σε κάθε σκηνή. Ο μόνος ελεγχόμενος παράγοντας είστε εσείς. Έχετε επίγνωση του τι λέτε, πού στέκεστε και τι αγγίζετε και μην αφήνετε ποτέ την επαγρύπνησή σας να μειωθεί.

Πηγή: https://emtprep.com/resources/article/thoughts-on-scene-safety

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ