Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς να βοηθήσετε ενώ περιμένετε ένα ασθενοφόρο

Πώς να βοηθήσετε ενώ περιμένετε ένα ασθενοφόρο

Εάν είστε πρώτοι στον τόπο του ατυχήματος και βρείτε κάποιον που έχει καταρρεύσει ή έχει υποστεί ατύχημα, το τι θα κάνετε αυτά τα πρώτα λεπτά είναι κρίσιμο.

Τα ασθενοφόρα στοχεύουν να φτάσουν σε ένα επείγον περιστατικό που απειλεί τη ζωή μέσα σε οκτώ λεπτά (δεν αναφερόμαστε στην Ελλάδα). Ωστόσο, στις μέρες μας, αυτό απλά δεν συμβαίνει και ακόμη και σε επείγοντα περιστατικά που απειλούν τη ζωή σας μπορεί να περιμένετε σημαντικά περισσότερο.

Οι πρώτες βοήθειες που δίνετε ενώ περιμένετε το ασθενοφόρο συχνά σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (National Health Service) βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση και η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση από ποτέ. Αυτήν την περίοδο δέχεται περισσότερες από 8.000 κλήσεις έκτακτης ανάγκης την ημέρα.

Επιπλέον, πολλά από τα πληρώματα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες κατά την παραλαβή – παράδωση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών προσπαθώντας να παραδώσουν ασθενείς.

Σε αυτό το άρθρο περιγράφουμε τη ζωτικής σημασίας ανταπόκριση πρώτων βοηθειών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διατηρηθεί κάποιος στη ζωή μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Πρώτον, πάρτε μια βαθιά ανάσα για να καθαρίσει το κεφάλι σας. Μην βιάζεστε, διατηρήστε τον εαυτό σας και τον τραυματία ήρεμους και αποκτήστε μια γενική εικόνα της κατάστασης. Δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε ποιο είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα. Το πιο προφανές πρόβλημα δεν είναι πάντα το πιο σοβαρό.

Βεβαιωθείτε ότι εσείς και το θύμα είστε ασφαλείς από περαιτέρω κινδύνους και επανεκτιμήστε το συνεχώς. Εάν κινδυνεύετε, κάντε την κατάσταση ασφαλή (π.χ. σβήστε τη μηχανή ενός αυτοκινήτου κ.λπ.)

Στη συνέχεια, ελέγξτε την ανταπόκριση. Μιλήστε του και κουνήστε τον απαλά για να δείτε αν έχει τις αισθήσεις του.

Καμία ανταπόκριση από το θύμα

Ανοίξτε τον αεραγωγό και ελέγξτε την αναπνοή.

Αντιμετωπίστε πρώτα τα πιο απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, όπως η έλλειψη αναπνοής ή η καταστροφική αιμορραγία. Μπορείτε να ελέγξετε για σπασμένα οστά και άλλους τραυματισμούς στη συνέχεια.

Το θύμα δεν έχει τις αισθήσεις του

Εάν ένα άτομο είναι αναίσθητο και αναπνέει και δεν έχει άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις – τοποθετήστε το στη θέση ανάνηψης για να προστατέψετε τον αεραγωγό του.

 

 

Εάν ένα άτομο είναι αναίσθητο και ΔΕΝ αναπνέει κανονικά – ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ.

Καλέστε ασθενοφόρο, βάλτε σε ανοικτή ακρόαση το κινητό, αν είστε μόνοι σας, και ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ χωρίς καθυστέρηση.

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)

 

 

30 θωρακικές συμπιέσεις ακολουθούμενες από 2 αναπνοές και επαναλαμβανόμενες. Για ένα βρέφος ή παιδί ξεκινήστε με 5 αναπνοές.

 

 

Το θύμα έχει τις αισθήσεις του

Εάν το άτομο έχει τις αισθήσεις του, ελέγξτε τυχόν αιμορραγία με άμεση πίεση και δώστε άλλες βασικές πρώτες βοήθειες για τη διάσωση της ζωής το συντομότερο δυνατό για να σταθεροποιήσετε την κατάστασή του.

Βοηθήστε τον τραυματία να χορηγήσει τυχόν φάρμακα, εάν χρειάζεται, για παράδειγμα σπρέι GTN (Τρινιτρική γλυκερίνη), αντλία άσθματος, Epipen κ.λπ. πριν καλέσετε ασθενοφόρο.

Κρατήστε τον ζεστό και στεγνό. Παραμείνετε ήρεμοι και να είστε όσο το δυνατόν πιο καθησυχαστικοί.

Δυσκολία στην αναπνοή

 

 

Εάν ο τραυματίας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, η καλύτερη θέση που πρέπει να έχει είναι η ημικαθιστή. Εάν κινδυνεύει να καταρρεύσει, θα πρέπει να τον βοηθήσετε να καθίσει στο πάτωμα.

Προσπαθήστε να εξακριβώσετε γιατί δυσκολεύεται και αν έχει κάποια φαρμακευτική αγωγή για να τον βοηθήσει – είναι ασθματικός; Μπορεί να έχει οξεία αλλεργική αντίδραση; Εάν ναι, βοηθήστε τον να χορηγήσει αμέσως τη φαρμακευτική του αγωγή.

Εάν η κατάστασή του επιδεινωθεί, τηλεφωνήστε ξανά στην υπηρεσία ασθενοφόρων και ενημερώστε τους.

Πιθανή καρδιακή προσβολή

 

 

Εάν παρουσιάζει σημάδια καρδιακής προσβολής, τοποθετήστε τον σε ημικαθιστή θέση, κατά προτίμηση σε θέση W. Ενθαρρύνετέ τον να πάρει το σπρέι GTN, εάν έχει. Εάν δεν αισθάνεται καλύτερα και του έχει συνταγογραφηθεί ασπιρίνη 300 mg, θα πρέπει να την μασήσει. Τηλεφωνήστε στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τονίστε ότι είναι επείγον. Αν χάσει τις αισθήσεις του και σταματήσει να αναπνέει, ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ και αν είναι δυνατόν, ζητήστε από κάποιον να φέρει γρήγορα τον απινιδωτή. Βάλτε κάποιον να ενημερώσει την υπηρεσία ασθενοφόρων ότι η κατάσταση του θύματος έχει επιδεινωθεί και αποτελεί πλέον ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο

Εάν κάποιος παρουσιάζει σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου, πρέπει να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο. Εάν το ασθενοφόρο καθυστερεί και αισθάνεστε ασφαλείς να τον μεταφέρετε, μεταφέρετέ τον εκεί μόνος σας. Είναι κρίσιμης σημασίας να αξιολογηθεί γρήγορα, καθώς αν έχει θρόμβο αίματος και αντιμετωπιστεί αρκετά γρήγορα (εντός λίγων ωρών) είναι δυνατόν να αντιστραφεί η βλάβη. Συνεχίστε να καθησυχάζετε τον ασθενή και να τον κρατάτε ζεστό και στεγνό.

Πιθανός τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης

Εάν έχει τις αισθήσεις του και ανησυχείτε ότι μπορεί να έχει υποστεί βλάβη στη σπονδυλική του στήλη, βάλτε τον να παραμείνει ακίνητος και εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι να αποφύγει να κινήσει την πλάτη ή τον αυχένα του. Μπορείτε να τον βοηθήσετε να παραμείνει ακίνητος ξαπλώνοντας πίσω από το κεφάλι του, στηρίζοντας το κεφάλι και τον αυχένα με τα χέρια σας σε ουδέτερη θέση. Εάν είναι αναίσθητος και αναπνέει, (ακόμη και αν ανησυχείτε για τη σπονδυλική του στήλη), εάν ανησυχείτε για τον αεραγωγό του, θα πρέπει να προσπαθήσετε να ζητήσετε βοήθεια για να τον μετακινήσετε πολύ προσεκτικά σε θέση ανάνηψης, προστατεύοντας τον αυχένα και την πλάτη του ώστε να αποφευχθεί η συστροφή.

Συγγραφέας: Emma Hammett

Πηγή: https://onlinefirstaid.com/waiting-for-an-ambulance/?inf_contact_key=34f49d35886631561de4928db0fcf26409c74070ac2bf3cfa7869e3cfd4ff832

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ