Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο για κάποιον που είναι άρρωστος να αναπτύσσει πυρετό.

Τι είναι ο πυρετός;

Ένα τμήμα του εγκεφάλου γνωστό ως υποθάλαμος ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτή συνήθως μεταβάλλεται πολύ ελαφρά κατά τη διάρκεια της ημέρας από τη φυσιολογική θερμοκρασία των 37C (οτιδήποτε μεταξύ 36,1 και 37,2 εξακολουθεί να βρίσκεται στο φυσιολογικό εύρος). Πιστεύεται ότι ως απάντηση σε μια λοίμωξη, ασθένεια ή κάποια άλλη αιτία, ο υποθάλαμος μπορεί να επαναφέρει τον κανονικό θερμοστάτη του σώματος σε υψηλότερη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να προκαλείται πυρετός.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο πυρετός;

Ο πυρετός δεν θεωρείται επικίνδυνος από μόνος του. Ωστόσο, η υπερθερμία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αυξήσεις της θερμοκρασίας του σώματος. Η υπερθερμία είναι μια ακραία αύξηση της θερμοκρασίας (πάνω από 40 C) που μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα θερμοπληξίας, παρενεργειών ορισμένων φαρμάκων ή παράνομων ναρκωτικών ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν κάποιος βιώνει υπερθερμία, το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός του. Πρόκειται για επείγον ιατρικό περιστατικό, καθώς το σώμα χάνει την ικανότητα να ιδρώνει για τη φυσική μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Θα χρειαστεί θεραπεία στο νοσοκομείο για να μειωθεί η θερμοκρασία του.

Η υπερθερμία είναι ασυνήθιστη, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν απλώς χαμηλό πυρετό. Ειδικά τα παιδιά συχνά ανεβάζουν πυρετό χωρίς προφανή λόγο. Αυτά συνήθως ομαλοποιούνται χωρίς να χρειάζονται πρόσθετη ιατρική φροντίδα.

Επιληπτικές κρίσεις και πυρετικοί σπασμοί

Μια απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί συχνά να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή σπασμούς. Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά αυτό είναι εξαιρετικά συχνό, με 1:5 να εμφανίζουν εμπύρετους σπασμούς. Στους ενήλικες το επίπεδο της θερμοκρασίας που προκαλεί την κρίση τείνει να είναι υψηλότερο.

Στους ενήλικες η φυσιολογική θερμοκρασία είναι περίπου 37 C

Η φυσιολογική θερμοκρασία στα μωρά και τα παιδιά είναι περίπου 36,4 C, αλλά αυτή μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από παιδί σε παιδί.

Πυρετός είναι η υψηλή θερμοκρασία 37,8 C ή περισσότερο.

Ο πυρετός είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού για την καταπολέμηση των λοιμώξεων όπως ο βήχας και το κρυολόγημα

Μέτρηση της θερμοκρασίας

Χρησιμοποιήστε ένα ψηφιακό θερμόμετρο, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, για να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε ειδικά θερμόμετρα για να μετρήσετε τη θερμοκρασία από το στόμα, τυμπανικά (στο αυτί) μασχαλιαία (κάτω από τη μασχάλη), ή ορθικά (στον πισινό). Μπορείτε επίσης να αγοράσετε θερμόμετρα με αισθητήρα δέρματος που αναγνωρίζουν τη θερμοκρασία με σάρωση του μετώπου.

Κάθε τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας θα δώσει μια ελαφρώς διαφορετική “φυσιολογική” ένδειξη. Συνήθως η θερμοκρασία στο αυτί (τύμπανο) είναι 0,5°F (0,3°C) έως 1°F (0,6°C) υψηλότερη από τη θερμοκρασία από το στόμα. Η θερμοκρασία της μασχάλης είναι συνήθως 0,3°C έως 0,6°C χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του στόματος.

Μπορείτε επίσης να εκτιμήσετε αν κάποιος έχει πυρετό ή όχι κοιτάζοντάς τον και ψηλαφώντας το μέτωπο, την πλάτη ή το στομάχι του.

Εάν κάποιος έχει πυρετό

αισθάνεται πιο ζεστός από το συνηθισμένο στην αφή στο μέτωπο, την πλάτη ή την κοιλιά του
είναι ιδρωμένος ή υγρός
έχει κόκκινα μάγουλα και αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο

Φροντίζοντας κάποιον με υψηλό πυρετό

Να γνωρίζετε ότι είναι πιθανό το άτομο που φροντίζετε να έχει κάποια μεταδοτική ασθένεια. Ως εκ τούτου, λάβετε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι δεν θα θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο να κολλήσετε.

Το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας.

Προσπαθείστε να ακολουθείτε τα παρακάτω

να ανοίγετε τα παράθυρα και να αφήνετε τον αέρα να κυκλοφορεί, αλλά μην τον αφήνετε σε ρεύμα ή να κρυώνει
να του δίνετε άφθονα υγρά
να προσέχετε για σημάδια αφυδάτωσης
να του δίνετε μικρές μερίδες εύπεπτης τροφής αν το επιθυμεί
Ελέγξτε τα τακτικά και κατά τη διάρκεια της νύχτας
δώστε του παρακεταμόλη (ή ιβουπροφαίνη αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις) αν πονάει. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του πυρετού του και θα τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα.
ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν ανησυχείτε ότι χειροτερεύει η κατάσταση του ή ότι ο πυρετός δεν μειώνεται μέσα σε 3 ή 4 ημέρες.

Πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε

μην γδύνετε το παιδί σας ή μην το καθαρίζετε με σφουγγάρι υπερβολικά για να το δροσίσετε – ο πυρετός είναι μια φυσική και υγιής αντίδραση στη λοίμωξη.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι μια δροσερή φανέλα στο μέτωπο ή στα σημεία του σφυγμού τους είναι καταπραϋντική και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πυρετού και τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα.
Αποφύγετε να σκεπάζεστε με πολλά ρούχα ή κλινοσκεπάσματα – δεν είναι καλό να ιδρώνετε από τον πυρετό. Καλύτερα να φοράτε ελαφριά βαμβακερά νυχτικά. Ανοίξτε ένα παράθυρο για να κυκλοφορεί ο αέρας, αλλά μην κάθεστε σε ρεύμα αέρα.
Ποτέ μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών.
Δεν είναι καλή ιδέα να συνδυάσετε ιβουπροφαίνη και παρακεταμόλη, εκτός αν σας το πει ο γενικός γιατρός.
Αποφύγετε να δώσετε παρακεταμόλη σε παιδί κάτω των 2 μηνών
μη δίνετε ιβουπροφαίνη σε παιδιά με άσθμα.

Συγγραφέας: Emma Hammett

Πηγή: https://onlinefirstaid.com/how-to-treat-a-fever/?inf_contact_key=cef75a2d2200569a041e0d3901e09257842e902fbefb79ab9abae13bfcb46658

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ