Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς να ανταποκριθείτε σε ένα περιστατικό πνιγμού

Πώς να ανταποκριθείτε σε ένα περιστατικό πνιγμού

Μοιραστείτε αυτούς τους πόρους με τα μέλη της κοινότητάς σας, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών πνιγμού.

Κατά μέσο όρο, 11 θάνατοι από πνιγμό συμβαίνουν κάθε μέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση τα στατιστικά στοιχεία 2010-2019 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο πνιγμός είναι επίσης η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-4 ετών.

Ενώ τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να πνιγεί και μάλιστα σε διάφορες καταστάσεις. Οι πρώτοι ανταποκριτές δεν πρέπει μόνο να προετοιμάζονται για να ανταποκριθούν σε περιστατικά πνιγμού, αλλά θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν στην προετοιμασία των μελών της κοινότητάς τους για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών εξαρχής.

Ανατρέξτε στις ακόλουθες πληροφορίες από τον ιστότοπο safpoolely.gov της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ, το CDC, τον Ερυθρό Σταυρό, την Πυροσβεστική Υπηρεσία της κομητείας Seminole (Φλόριντα) και το Water Smart Broward (μια πρωτοβουλία πρόληψης πνιγμών σε ολόκληρη τη Φλόριντα) και μοιραστείτε αυτές τις πηγές με την κοινότητά σας.

Αναγνωρίστε τα σημάδια ενός θύματος πνιγμού 

Ένα βασικό βήμα είναι η αναγνώριση των σημείων ενός θύματος πνιγμού.

Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ένας κολυμβητής έχει πρόβλημα:

Δεν κινούνται προς τα εμπρός μέσα στο νερό,
Βρίσκονται κάθετα στο νερό αλλά φαίνεται να μην μπορούν να κινηθούν ή να βαδίσουν στο νερό,
Πιέζουν προς τα κάτω με τα χέρια τους για να προσπαθήσουν να σπρώξουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό- και/ή
Είναι ακίνητοι.

Τι πρέπει να κάνετε αν γίνετε μάρτυρες περιστατικού πνιγμού

 

 

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα αν πιστεύετε ότι γίνεστε μάρτυρας περιστατικού πνιγμού:

Ειδοποιήστε έναν ναυαγοσώστη εάν υπάρχει.
Βγάλτε το άτομο από το νερό χωρίς να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
Εάν κάποιος άλλος βρίσκεται κοντά, ζητήστε του να καλέσει τον αριθμό κλήσης εκτάκτης ανάγκης, ενώ εσείς θα σώζετε τον κολυμβητή. Εάν γνωρίζετε ΚΑΡΠΑ και δεν υπάρχει κανείς άλλος εκεί, κάντε 2 λεπτά ΚΑΡΠΑ και στη συνέχεια καλέστε την υπηρεσία ασθενοφόρων. Εάν δεν γνωρίζετε ΚΑΡΠΑ, καλέστε αμέσως και ένας τηλεφωνητής θα σας καθοδηγήσει στην εκτέλεση της ΚΑΡΠΑ.
Ξεκινήστε την αναπνοή διάσωσης και την ΚΑΡΠΑ.
Χρησιμοποιήστε έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AEΑ) εάν χρειάζεται και εάν είναι διαθέσιμος.
Μεταφέρετε τη φροντίδα του ασθενούς στους παρόχους προνοσοκομειακής φροντίδας όταν φτάσουν.

Πως να αποτρέψετε περιστατικά πνιγμού 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την πρόληψη περιστατικών πνιγμού. Μοιραστείτε αυτές τις πολύτιμες συμβουλές με την κοινότητά σας.

Επιβλέπετε τα παιδιά: Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό. Βεβαιωθείτε ότι ένας υπεύθυνος ενήλικας παρέχει εποπτεία χωρίς περισπασμούς.

Το Poolsafely.gov συνιστά στους γονείς και άλλους φροντιστές να ορίζουν έναν “παρατηρητή νερού”, ακόμη και αν υπάρχει ναυαγοσώστης. Οι ναυαγοσώστες, άλλωστε, μπορεί να μην είναι σε θέση να βλέπουν όλη την περιοχή κολύμβησης όλη την ώρα.

Σημείωση: Τα παιδιά που έχουν κάνει μάθημα κολύμβησης εξακολουθούν να χρειάζονται επιτήρηση.

Μάθετε να κολυμπάτε: Είναι διασκεδαστικό, είναι καλή άσκηση και μπορεί να σώσετε μια ζωή αποφεύγοντας τον κίνδυνο. Επιπλέον, εγγράψτε τα παιδιά σε μαθήματα. Δωρεάν ή χαμηλού κόστους μαθήματα μπορεί να είναι διαθέσιμα μέσω του τοπικού σας τμήματος πάρκων και αναψυχής ή της YMCA.

Αποφύγετε τις αποχετεύσεις: Διδάξτε στα παιδιά ότι οι αποχετεύσεις και τα ανοίγματα αναρρόφησης δεν είναι χώροι παιχνιδιού και να μένουν μακριά.

Μην μπαίνετε σε πισίνα ή σπα με χαλαρό, σπασμένο ή ελλιπές κάλυμμα αποστράγγισης. Τα μαλλιά και τα ρούχα των παιδιών μπορεί να κολλήσουν σε μια αποχέτευση ή ένα άνοιγμα αναρρόφησης. Ακόμα και ένας ενήλικας μπορεί να παγιδευτεί από την ισχυρή αναρρόφηση μιας αποχέτευσης.

Τα δημόσια σπα και οι πισίνες πρέπει να διαθέτουν πύλες ή καλύμματα αποστράγγισης που πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας. Εάν είστε ιδιοκτήτης πισίνας, λάβετε μέτρα για να διασφαλίσετε ότι έχετε καλύμματα ή πύλες που βρίσκονται ασφαλώς στη θέση τους.

Διατηρήστε τα εμπόδια: Τα προστατευτικά εμπόδια σώζουν ζωές. Αυτό περιλαμβάνει φράχτες, κλειδαριές σε πόρτες ή πύλες, αυτοσυγκρατούμενες και αυτοκλειόμενες πύλες, καλύμματα πισίνας και σπα και συναγερμούς. Εγκαταστήστε τα και συντηρήστε τα.

Ένας φράκτης πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 1.20 μ.  και να περιβάλλει την πισίνα ή το σπα από όλες τις πλευρές. Δεν πρέπει να μπορεί να υπερπηδηθεί. Διδάξτε στα παιδιά να μην σκαρφαλώνουν ποτέ πάνω από φράχτη ή πύλη πισίνας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της κομητείας Seminole υπενθυμίζει σε όλους μέσω δελτίου τύπου ότι τα καλύμματα πρέπει να είναι επαγγελματικής ποιότητας και να προσαρμόζονται στην πισίνα ή το σπα. Κάτι που πετιέται πάνω από μια πισίνα, όπως ένα κομμάτι καραβόπανο, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού και να παγιδεύσει ένα παιδί.

Μην μπαίνετε σε πειρασμό: Τα παιδιά μπορεί να μπουν στον πειρασμό να μπουν στην πισίνα για διάφορους λόγους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προσφέρει συμβουλές σχετικά με τα εμπόδια στην πισίνα, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των παιχνιδιών από την περιοχή της πισίνας όταν κανείς δεν τη χρησιμοποιεί. Επιπλέον, οι φουσκωτές πισίνες πρέπει να αδειάζουν μετά από κάθε χρήση.

Γνωρίστε την ΚΑΡΠΑ: Μάθετε πώς να εκτελείτε ΚΑΡΠΑ και διατηρήστε την πιστοποίησή σας σε ισχύ. Οι παρευρισκόμενοι είναι συχνά οι πρώτοι άνθρωποι που βοηθούν ένα άτομο που πνίγεται πριν φτάσουν οι πάροχοι φροντίδας. Για να βρείτε μαθήματα ΚΑΡΠΑ, ενημερωθείτε από τα τοπικά νοσοκομεία και κοινοτικά κέντρα, την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ή/και τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό.

Αποφύγετε το αλκοόλ: Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν και κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, της βαρκάδας ή άλλων υδάτινων δραστηριοτήτων, όπως η πλεύση σε ένα ποτάμι. Το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία, τον συντονισμό και την κρίση. Το αλκοόλ καθιστά επίσης δυσκολότερη την επίβλεψη των παιδιών.

Κάντε παρέα: Το CDC συνιστά το σύστημα των φίλων για άτομα με διαταραχές επιληπτικών κρίσεων ή άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να θέσουν ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο πνιγμού.

Μην κρατάτε την αναπνοή σας: Μην υπεραναπνέετε πριν κολυμπήσετε κάτω από το νερό και μην κρατάτε την αναπνοή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μόλις βρεθείτε κάτω από το νερό. Το να κρατάτε την αναπνοή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει ένα άτομο να λιποθυμήσει και να πνιγεί.

Φοράτε σωσίβια: Φοράτε σωσίβιο όταν πηγαίνετε για βαρκάδα. Το CDC προτείνει να φορούν τα παιδιά σωσίβια κάθε φορά που βρίσκονται κοντά σε φυσικό νερό. Ομοίως, οι αδύναμοι κολυμβητές όλων των ηλικιών μπορούν να επωφεληθούν από ένα σωσίβιο σε οποιοδήποτε υδάτινο σώμα.

Σημείωση: Τα παιχνίδια με αέρα και τα αφρώδη παιχνίδια δεν υπολογίζονται ως συσκευές ασφαλείας.

Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις για την υγεία: Εάν έχετε διαταραχή επιληπτικών κρίσεων ή κολυμπάτε με κάποιον που έχει, να έχετε ατομική επίβλεψη. Άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως ο αυτισμός και οι καρδιακές παθήσεις, συνδέονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο πνιγμού. Η επίβλεψη είναι κρίσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν ως παρενέργεια διαταραχή της ισορροπίας, του συντονισμού ή της κρίσης, οπότε να είστε προσεκτικοί όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες που βασίζονται στο νερό.

Μοιραστείτε αυτές τις συμβουλές για να βοηθήσετε να διατηρήσετε τους αγαπημένους σας και την κοινότητά σας ασφαλείς!

Σχετικά με την συγγραφέα

Η Leila Merrill είναι βοηθός συντάκτη για το FireRescue1 και το EMS1, όπου γράφει και επεξεργάζεται άρθρα ειδήσεων.

Η Merrill έχει εργαστεί ως συγγραφέας, συντάκτης, επιμελητής κειμένων, ψηφιακός παραγωγός, δημοσιογράφος και επαγγελματίας επικοινωνίας για την Dallas Morning News, την Houston Chronicle και άλλες εταιρείες. Έκανε διπλές σπουδές στα αγγλικά και τις επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Trinity.

ΠΗΓΗ: ems1

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ