Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς μια κουταλιά μέλι μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας (κατάποση μπαταρίας)

Πώς μια κουταλιά μέλι μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας (κατάποση μπαταρίας)

Γιατί οι μπαταρίες τύπου ”κέρμα” μπορεί να είναι επικίνδυνες και πώς μια κουταλιά μέλι μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας!

Γιατί οι μπαταρίες τύπου ”κέρμα” μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνες

Μπορείτε να βρείτε μπαταρίες τύπου ”κέρμα” ή μπαταρίες λιθίου σε πολλές συσκευές.

Πολλές συσκευές που χρησιμοποιούνται από τα παιδιά σας περιέχουν αυτές τις μπαταρίες και αν καταποθούν, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Μερικές φορές οι μπαταρίες τύπου ”κέρμα” περνούν κατευθείαν μέσα από το στόμα χωρίς να προκαλούν βλάβη. Ωστόσο, εάν μια μπαταρία, ιδιαίτερα μια μπαταρία λιθίου μ, κολλήσει στον οισοφάγο ή στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

 

 

Η υπηρεσία ασθενοφόρων συμβουλεύει τώρα την χορήγηση μελιού

Η υπηρεσία ασθενοφόρων συμβουλεύει τώρα τους ανθρώπους να χορηγούν 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 μηνών, εάν πιστεύεται ότι έχουν καταπιεί μια τέτοια μπαταρία.

Θα πρέπει να το χορηγούν κάθε 10 λεπτά, μέχρι το πολύ 6 δόσεις.

Θα πρέπει να το κάνουν αυτό, εφόσον είναι άμεσα διαθέσιμο, το παιδί είναι σε θέση να καταπιεί και έχουν περάσει λιγότερο από 12 ώρες από την κατάποση.

Μην το δώσετε εάν το παιδί είναι κάτω των 12 μηνών ή εάν είναι γνωστό ότι είναι αλλεργικό στο μέλι.

Μεταφέρετε το παιδί σας στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό, μην καθυστερείτε τη μεταφορά του εκεί.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις προφυλάξεις ασφαλείας που πρέπει να λάβετε για να αποφύγετε την κατάποση μπαταρίας από το παιδί σας και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που την καταπιεί.

Εγκαύματα

Τα εγκαύματα από μπαταρίες με κουμπιά δεν οφείλονται συνήθως σε χημικές ουσίες που διαρρέουν από την μπαταρία, αλλά επειδή η ίδια η μπαταρία αντιδρά με σωματικά υγρά, όπως βλέννα ή σάλιο. Αυτή η αντίδραση απελευθερώνει μια ουσία όπως η καυστική σόδα, η οποία είναι ένα ισχυρό αλκάλιο, τόσο επικίνδυνο, που καίει τη σάρκα. Αυτό είναι παρόμοιο με την ουσία που χρησιμοποιείται για να ξεβουλώσουν οι αποχετεύσεις!

Ακόμη και οι “νεκρές” μπαταρίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου προσεκτικά με τις καινούργιες μπαταρίες. Τα εγκαύματα από την καυστική σόδα μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφική εσωτερική αιμορραγία και θάνατο. Η αντίδραση μπορεί να συμβεί σε μόλις δύο ώρες. Εάν μια μπαταρία με κουμπιά κολλήσει στη μύτη ή το αυτί ενός παιδιού, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Πόσα παιδιά επηρεάζονται;

Τουλάχιστον δύο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από κατάποση μπαταριών.

Είναι σε εξέλιξη μελέτη για να διαπιστωθεί πόσα ακριβώς παιδιά προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων έχοντας καταπιεί μπαταρίες, καθώς επί του παρόντος δεν διαθέτουμε αυτά τα στοιχεία.

Θα εξεταστεί επίσης ο αριθμός των παιδιών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και έχουν υποστεί τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή τους επίσης από αυτές.

Εικάζεται ότι ο αριθμός των παιδιών που επηρεάζονται είναι πιθανό να είναι παρόμοιος με αυτόν στην Αυστραλία. Εκεί 4 παιδιά την εβδομάδα χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη μετά από κατάποση μπαταρίας.

Τα παιδιά καταπίνουν μπαταρίες τύπου ”κέρμα” περισσότερες από 2.500 φορές το χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε υπερδεκαπλασιασμός των θανατηφόρων αποτελεσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

Πώς τα μικρά παιδιά παίρνουν στα χέρια τους μπαταρίες:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους συμβαίνουν αυτά τα ατυχήματα.

Μερικοί από τους πιο πιθανούς τρόπους με τους οποίους τα παιδιά παίρνουν στα χέρια τους μπαταρίες είναι οι εξής:

Σας πέφτει η συσκευή και η μπαταρία πέφτει έξω.
Αφήνετε μια “άδεια” μπαταρία σε πάγκο εργασίας, τραπέζι ή κάπου προσβάσιμο από τα παιδιά.
Ένα ανοιχτό πακέτο μπαταριών ανοίγει και κυλάει κάτω από τα έπιπλα.
Αποθηκεύετε τις εφεδρικές μπαταρίες σε ένα εύκολα προσβάσιμο συρτάρι στο σαλόνι ή την κουζίνα.
Η θήκη μπαταριών ενός παιχνιδιού ή μιας άλλης συσκευής δεν είναι ασφαλής.
Παραμείνετε σε εγρήγορση στο σπίτι σας, όταν επισκέπτεστε φίλους και συγγενείς και όταν βρίσκεστε έξω, σε χώρους παιχνιδιού και σε καταστήματα.

Αφιερώστε 10 λεπτά για να ελέγξετε όλες τις περιοχές όπου οι μπαταρίες θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμες στα παιδιά σας!

Οι μπαταρίες τύπου ” κέρμα” χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές συσκευές – από παιχνίδια, ιατρικές συσκευές όπως θερμόμετρα, αριθμομηχανές και ζυγαριές, κάρτες τραγουδιού, μπρελόκ, τηλεχειριστήρια και πολλές άλλες συσκευές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μπαταρίες στα παιδικά παιχνίδια καλύπτονται από τους κανονισμούς για την ασφάλεια των παιχνιδιών. Θα πρέπει είτε να περικλείονται από μια βίδα και ένα ασφαλές διαμέρισμα είτε να απαιτούν δύο ανεξάρτητες ή ταυτόχρονες κινήσεις για να ανοίξει το διαμέρισμα της μπαταρίας.

Οι κανονισμοί αυτοί δεν ισχύουν για άλλες συσκευές που απαιτούν μπαταρίες. Ακόμη και αν τα διαμερίσματα είναι ασφαλισμένα, ένα επίμονο και επιδέξιο παιδί μπορεί να τα ανοίξει.

Πώς να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές:

Κάντε έναν προσεκτικό έλεγχο στο σπίτι σας και ελέγξτε αν υπάρχουν μπαταρίες λιθίου – σε προϊόντα καθώς και εφεδρικές και “άδειες” μπαταρίες.

Φυλάξτε όλες τις εφεδρικές μπαταρίες σε σφραγισμένο δοχείο σε ψηλό ντουλάπι.

Φυλάξτε τα προϊόντα μακριά από τα παιδιά, εάν το διαμέρισμα των μπαταριών δεν είναι ασφαλές.

Ελέγχετε τις θήκες των μπαταριών για να βεβαιωθείτε ότι παραμένουν ασφαλείς, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια συσκευή.

Η επικόλληση ταινίας στο ασφαλές διαμέρισμα των μπαταριών μπορεί να προσθέσει έναν επιπλέον αποτρεπτικό παράγοντα για να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την πρόσβαση των παιδιών στις μπαταρίες.

Οι “άδειες” μπαταρίες πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από τα παιδιά και να ανακυκλώνονται με ασφάλεια και το συντομότερο δυνατό. Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ προσφέρουν ανακύκλωση μπαταριών.

Αποφύγετε τα παιχνίδια από αγορές και εκπτωτικά καταστήματα, καθώς ενδέχεται να μην πληρούν τους κανονισμούς ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν αγοράζετε μέσω διαδικτύου ή από το εξωτερικό. Αναζητάτε πάντα το σήμα ασφαλείας CE.

Διδάξτε στα μεγαλύτερα παιδιά ότι οι μπαταρίες με κουμπιά είναι επικίνδυνες και να μην παίζουν ποτέ μαζί τους ή να τις δίνουν σε μικρότερα παιδιά.

Επιλέξτε ποιοτικές μπαταρίες που έχουν διπλή ασφαλή συσκευασία και ιδανικά βρείτε μπαταρίες με επίστρωση Bitrex. Το Bitrex είναι ένα προϊόν τόσο ξινό που τα παιδιά δεν θα θέλουν να τις βάλουν στο στόμα τους και θα τις φτύσουν αμέσως.
Μοιραστείτε πληροφορίες και διαδώστε το πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι μπαταρίες αν τις καταπιούν ή αν τις βάλουν στο αυτί ή στη μύτη. Βοηθήστε να αποτρέψετε περαιτέρω παιδιά από σοβαρές βλάβες ή θάνατο.

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει καταπιεί μια μπαταρία

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει καταπιεί μια μπαταρία, μεταφέρετέ το στο πλησιέστερο τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών το συντομότερο δυνατό.
Μην καθυστερείτε να φτάσετε στο νοσοκομείο.
Μια πρόσφατη μελέτη στη Φιλαδέλφεια έδειξε ότι η σίτιση του παιδιού σας με 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι κάθε 10 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της βλάβης που προκαλείται στους εσωτερικούς ιστούς από την μπαταρία. Το μέλι φαίνεται να δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του ιστού και της μπαταρίας, καθώς και να εξουδετερώνει τα σκληρά αλκαλικά επίπεδα.
Δώστε στο παιδί σας μέλι μόνο αν είναι μεγαλύτερο από 12 μήνες και ποτέ μην το δώσετε αν το παιδί έχει γνωστή αλλεργία στο μέλι. Μην καθυστερείτε να φτάσετε στο νοσοκομείο.
Μην τους δώσετε τίποτα άλλο να φάνε ή να πιούν και μην προσπαθήσετε να τα αρρωστήσετε. Αν προσπαθήσετε να τα κάνετε εμετό, μπορεί να προκληθεί περαιτέρω βλάβη από την καυστική σόδα της μπαταρίας.
Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να μάθετε τι είδους μπαταρία κατάπιε το παιδί σας, αλλά μην καθυστερήσετε να το πάτε στο νοσοκομείο αν δεν μπορείτε να δείτε αμέσως τι έχει καταπιεί.

Συμπτώματα που μπορεί να έχει καταπιεί το παιδί σας:

Συχνά τα συμπτώματα της κατάποσης μιας μπαταρίας δεν είναι άμεσα εμφανή. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστικές δυσκολίες ή να αισθάνονται γενικότερα αδιαθεσία. Εάν η καταποθείσα μπαταρία αρχίσει να προκαλεί προβλήματα, τα παιδιά μπορεί να βήξουν ή να κάνουν εμετό αίματος.

Οι μπαταρίες τύπου ”κέρμα” μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα

Οι μπαταρίες που εισάγονται στη μύτη ή το αυτί μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα, όπως αιμορραγία από τη μύτη ή αιμορραγία από το αυτί.

Τι γίνεται αν δεν τα είδατε να την καταπίνουν ή δεν γνωρίζετε ότι την έχουν καταπιεί;

Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι έχουν καταπιεί μια μπαταρία. Δυστυχώς, μπορεί να μην είναι προφανές ότι μια μπαταρία με κουμπιά έχει κολλήσει και τα καίει.

 

 

Το παιδί μπορεί:

Να βήχει, να πνίγεται ή να του τρέχουν τα σάλια
να είναι άρρωστο
να νιώθει πόνο στην κοιλιά, το στήθος ή το λαιμό του
να είναι κουρασμένο ή ληθαργικό
να έχει πυρετό
να υποφέρει από θορυβώδη, δυσχερή αναπνοή
είναι πιο ήσυχα και απλά “δεν είναι ο εαυτός τους”.
χάνουν την όρεξή τους ή έχουν μειωμένη όρεξη και δεν θέλουν να φάνε στερεά τροφή.

Τα συμπτώματα μπορεί να αυξομειώνονται, με πόνο που έρχεται και φεύγει.

Εάν το παιδί σας κάνει εμετό φρέσκο, κατακόκκινο αίμα – αυτό είναι συχνά σαφές σημάδι ότι έχει καταπιεί μπαταρία και θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσετε γρήγορα ότι το παιδί σας έχει καταπιεί μια μπαταρία και κατά συνέπεια να του παράσχετε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αφιερώσουν όλοι 10 λεπτά για να αναζητήσουν αυτές τις μπαταρίες και να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλισμένες και φυλαγμένες μακριά από τα μικρά παιδιά.

Παρακαλούμε μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσετε στην αποφυγή περαιτέρω ατυχημάτων.

Πηγή: https://firstaidforlife.org.uk/how-a-spoonful-of-honey-could-save-your-childs-life/?inf_contact_key=1127de31c2a187d8288c6a4088716340842e902fbefb79ab9abae13bfcb46658

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ