Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Εσωτερική Αναζήτηση » *Πώς λειτουργούν ο Αριστερός και Δεξιός Εγκέφαλος*

*Πώς λειτουργούν ο Αριστερός και Δεξιός Εγκέφαλος*

Βασικές πληροφορίες, τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει κάθε άνθρωπος  !!

Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου, παρατηρήστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την φωτογραφία.
Το παρόν σύντομο άρθρο μου περιέχει ύλη, η οποία (για φανταστείτε !!) διδάσκεται στο εξωτερικό, σε παιδιά από την ηλικία των 10 ετών ήδη, στο μάθημα «Ανθρωπολογία – Ανατομία» !!

Η φωτογραφία που το συνοδεύει, την οποία “δανείστηκα”, ασφαλώς δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, ωστόσο, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τί συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας !!

Είναι απαράδεκτο λοιπόν φίλοι μου, να κουβαλάμε μια ολόκληρη ζωή το κεφάλι μας επάνω στους ώμους μας, και να μην γνωρίζουμε τις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας. Όπως επίσης είναι αδιανόητο να περιμένουμε από άλλους να δώσουν νόημα στην ζωή μας, όταν εμείς αδυνατούμε να εξελίξουμε τον εαυτό μας, που άλλωστε με αυτόν πορευόμαστε επίσης μια ολόκληρη ζωή !!.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα μοναδικό κομπιούτερ γενικών καθηκόντων, το οποίο δεν αντιγράφεται !! 

      Τί θα μπορούσε εξάλλου να τον ανταγωνιστεί, όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αυτός που έχει εμπνευστεί και κατασκευάσει όλες τις υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές – υπολογιστές με θεαματικές αποδόσεις – έχει εφεύρει τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και μεταφοράς – έχει ανακαλύψει θεραπείες για θανατηφόρες ασθένειες – έχει εξερευνήσει το Σύμπαν κ.ά.. και απ’ την εποχή των σπηλαίων έχει φτάσει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης !!.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν αντιγράφεται, αντιθέτως, αντιγράφει λειτουργίες που του δίνουν οι δυνατότητες του. Και καθώς η εφευρετικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου δεν έχει όρια, τίποτα δεν θα με εκπλήξει στο μέλλον !!.

ΣΥΝΕΠΩΣ:
Επιβάλλεται να γνωρίζουμε τις βασικές λειτουργίες του, διότι έτσι επιτυγχάνουμε τον έλεγχο των σκέψεων, και κατ’ επέκταση των συναισθημάτων, δεδομένου ότι η συναισθηματική στάση έχει άμεση σχέση και με το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Αυτοάνοσα νοσήματα – Ψυχοσωματικές παθήσεις -– Ψυχωτικές  φοβίες – Συναισθηματικές διαταραχές (εμμονές)  κ.λ.π. οφείλονται στον λανθασμένο τρόπο σκέψεις, και όπως άλλωστε δίδασκε ο Ιπποκράτης, «το μυαλό είναι αυτό που αρρωσταίνει το σώμα και την ψυχή» !!

~ Ας δούμε τί ξέρουμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο:

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας μοναδικός επεξεργαστής γενικών καθηκόντων, που δυστυχώς όμως παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του δίχως οδηγίες χρήσης. Έτσι αναγκαζόμαστε να μάθουμε την χρήση της λειτουργίας του κατά την πορεία της ζωής μας.

Το βασικότερο όλων είναι να γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος μας έχει δύο ημισφαίρια. Το δεξί και το αριστερό, στα οποία διεξάγονται διαφορετικές νοητικές διεργασίες την ίδια στιγμή. Ωστόσο, οι διεργασίες του ενός ημισφαιρίου είναι ακατανόητες για το άλλο. Οπότε, κατανοώντας τις ειδικές ικανότητες του κάθε ημισφαιρίου και αποκαθιστώντας την ισορροπία μεταξύ τους, μαθαίνουμε να βλέπουμε τα πράγματα με άλλο τρόπο και ανάλογα με την σπουδαιότητα τους. Αυτό είναι το Α και το Ω για να αλλάξει όλη μας η στάση απέναντι στην ζωή !!.

Οι χαρακτηριστικές ιδιότητες του κάθε ημισφαιρίου, είναι αυτές που θα σας δώσουν την απάντηση στο ερώτημα, ποιο από τα δύο ημισφαίρια χρησιμοποιείτε περισσότερο. Κι αν βεβαίως τα χρησιμοποιείτε σύμφωνα με την κατάλληλη στιγμή. Λάβετε υπόψη σας, όπως βλέπετε την φωτογραφία, απεικονίζεται ο εγκέφαλος από την πίσω πλευρά του κεφαλιού.

* * Βασικές λειτουργίες του Αριστερού ημισφαίριου:

_ Γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών κατά σειρά προτεραιότητας, με λογικό τρόπο.
_ Ελέγχει την ομιλία, την ανάγνωση, την γραφή, και μαθαίνει να γνωρίζει ορθογραφία. Κατανοεί ότι αφορά τους αριθμούς και τα σύμβολα.
_ Έχει συνείδηση του χρόνου. Προγραμματίζει το παρόν, συγκροτεί τα στοιχεία από το παρελθόν, οργανώνει το μέλλον.
_ Θυμάται γεγονότα και ονόματα. Ασχολείται με τα γεγονότα, τα αξιολογεί, τα αναλύει, κάνει συγκρίσεις.
_ Και παρότι βρίσκεται στην αριστερή πλευρά, ελέγχει τις κινήσεις της δεξιάς πλευράς του σώματος.

* * Βασικές λειτουργίες του Δεξιού ημισφαίριου:

_ Γίνεται η επεξεργασία πολλών πληροφοριών ταυτόχρονα, και ανάλογα με την συναισθηματική μας φόρτιση.
_ Καλλιεργεί τα έμφυτα καλλιτεχνικά ταλέντα, και έχει την ικανότητα να πλάθει φανταστικές ιστορίες.
_ Αντιλαμβάνεται τον χώρο και τον τόπο, και ανταποκρίνεται στις καταστάσεις διαισθητικά.
_ Αντιλαμβάνεται σχήματα και μορφές, και λειτουργεί περισσότερο με εικόνες και ήχους παρά με λέξεις.
_ Εξιτάρεται από κάθε τι μυστήριο, δημιουργεί ρομαντικές διαθέσεις, ονειροπολεί.
_ Και αντιστρόφως, ελέγχει τις κινήσεις της αριστερής πλευράς του σώματος

Βέβαια, οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής, μάς επιβάλουν να δίνουμε μεγαλύτερη αξία στην υλοποίηση των πρακτικών θεμάτων μας. Και η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση τις λειτουργίες του αριστερού ημισφαιρίου, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο ευχαριστημένοι στον υλικό κόσμο που ζούμε.
Αλλά ταυτόχρονα, για να έχει η ζωή μας ποιότητα, χρειαζόμαστε και τα χαρακτηριστικά του δεξιού ημισφαιρίου, καθώς συμβάλει στην ανιδιοτελή δημιουργικότητα, στην αυθεντικότητα της προσωπικότητας μας, στον αυθορμητισμό μέσα στις στενές μας σχέσεις, αλλά και την υγιή σύνδεση μας με το κοινωνικό σύνολο.

Συνεπώς, οποιαδήποτε ανισορροπία μεταξύ των δύο παραπάνω τμημάτων, αφενός περιορίζει τις ικανότητες για επαγγελματική καταξίωση, αναγνωρισιμότητα, αποτελεσματικότητα.. και αφετέρου, υποβαθμίζεται η αυτοεκτίμηση, ο αυτοσεβασμός, η αυτοπεποίθηση, και η αυτογνωσία σχετικά με την δημιουργία επιτυχημένων σχέσεων.

Σκεφτείτε λίγο φίλοι μου το γεγονός, ότι, ούτε ο Σωκράτης ούτε ο Αριστοφάνης και ούτε αμέτρητοι άλλοι φιλόσοφοι γεννήθηκαν ξαφνικά σοφοί, ούτε ο Ιπποκράτης ήρθε στον κόσμο γνωρίζοντας ιατρική, και ούτε ο Πτολεμαίος ήρθε από άλλον πλανήτη γνωρίζοντας τί συμβαίνει στο αχανές Σύμπαν.
Όλοι αυτοί οι εκατοντάδες άνθρωποι που τα ονόματα τους γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ανθρώπινη ιστορία, και που χάρη αυτών μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα οφέλη που μας παρέχει ο εκσυγχρονισμός μας.. βρήκαν τον τρόπο να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του εγκεφάλου τους. Και τούτο βεβαίως, δεν τους το δίδαξε κανείς !!.

Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από την αντικειμενική ανάλυση του εαυτού μας, και την θέληση της Ψυχής μας:

Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε την Διανοητική νοημοσύνη μας (IQ), όπως όμως και την Συναισθηματική νοημοσύνη μας (EQ), δύο ξεχωριστές ανθρώπινες ικανότητες, που ωστόσο η μία ενισχύει την άλλη.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις. Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που χρησιμοποιούμε αυτό το καταπληκτικό όργανο που λέγεται «Ανθρώπινος εγκέφαλος».

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ