Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς και πότε να αφαιρέσετε το κράνος μοτοσικλετιστή μετά από ατύχημα (Οδηγίες για Πολίτες)

Πώς και πότε να αφαιρέσετε το κράνος μοτοσικλετιστή μετά από ατύχημα (Οδηγίες για Πολίτες)

Τίθεται συχνά η ερώτηση πότε πρέπει να προσπαθήσει κάποιος πολίτης να αφαιρέσει ένα κράνος μοτοσικλετιστή.

Η βασική συμβουλή είναι να αφαιρείτε το κράνος μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο για να διατηρήσετε ανοικτό τον αεραγωγό του ατόμου.

Εάν το θύμα έχει τις αισθήσεις του, τότε μπορείτε να τον βοηθήσετε να λύσει τον ιμάντα του λαιμού, εάν αυτό διευκολύνει την αναπνοή του.

Εάν επιθυμεί να αφαιρέσει το κράνος του, αυτή είναι απόφασή του να το κάνει και θα γνωρίζει τον καλύτερο τρόπο να το κάνει ο ίδιος.

Εάν ο τραυματίας έχει χάσει τις αισθήσεις του, μπορείτε να λύσετε το λουράκι του λαιμού του και να χαλαρώσετε τυχόν στενά ρούχα, κασκόλ ή γραβάτα γύρω από το λαιμό του. Συνήθως είναι δυνατό να απελευθερώσετε το γείσο για να αποκτήσετε πρόσβαση στο πρόσωπό του χωρίς να αφαιρέσετε το κράνος.

Η αφαίρεση του κράνους ενός ατόμου που έχει τις αισθήσεις του είναι εργασία δύο ατόμων και θα πρέπει να επιχειρείται μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο για να αποκτηθεί πρόσβαση στο πρόσωπο του ατόμου και να διασφαλιστεί ότι ο αεραγωγός του είναι ανοικτός.

Η προσπάθεια να αφαιρέσετε μόνοι σας το κράνος κάποιου ο οποίος έχει υποστεί τροχαίο ατύχημα θα μπορούσε κάλλιστα να του προκαλέσει ζημιά και να επιδεινώσει τυχόν τραυματισμούς – ιδιαίτερα εάν υπάρχει η πιθανότητα να έχει τραυματίσει τη σπονδυλική του στήλη.

Δοκιμάστε και εξοικειωθείτε με διαφορετικά κράνη μοτοσικλετών, ώστε να εκπαιδευτείτε σε αυτήν την σημαντική δεξιότητα.

Πηγή: https://onlinefirstaid.com/how-and-when-remove-motorcycle-helmet-following-accident/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ