Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς θα αντιμετωπίζατε μια καρδιακή προσβολή αν ήσασταν μόνοι σας;

Πώς θα αντιμετωπίζατε μια καρδιακή προσβολή αν ήσασταν μόνοι σας;

Η καρδιά της υπόθεσης

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του British Heart Foundation, κάθε τρία λεπτά κάποιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή.

Πολλοί άνθρωποι θα είναι μόνοι τους όταν παθαίνουν καρδιακή προσβολή. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας εάν είστε μόνοι σας και νομίζετε ότι έχετε καρδιακή προσβολή.

Περισσότερες από 30.000 καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου (όταν η καρδιά σταματά να χτυπά επαρκώς) συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Η στηθάγχη είναι δυσφορία που προκαλείται από δυσλειτουργία του καρδιακού μυός λόγω μειωμένης παροχής αίματος, καθώς το αίμα προσπαθεί να περάσει με τη βία μέσα από μια στενωμένη αρτηρία.

Καρδιακή προσβολή είναι όταν η στενωμένη αρτηρία μπλοκάρεται ή σπάει και ο καρδιακός μυς αρχίζει να πεθαίνει λόγω της έλλειψης παροχής αίματος.

Η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά παύει να είναι σε θέση να λειτουργήσει επαρκώς λόγω καρδιακής προσβολής ή κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος ή τραύματος. Το άτομο θα σταματήσει να αναπνέει και θα χάσει τις αισθήσεις του. Είναι απαραίτητο να γίνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, να χρησιμοποιηθεί απινιδωτής και να κληθεί ασθενοφόρο για να του δοθεί μια πιθανότητα ανάρρωσης.

 

Εάν αισθάνεστε δυσφορία στο στήθος σας, κατά μήκος του αριστερού σας χεριού ή του σαγονιού σας και αισθάνεστε σοβαρά άρρωστοι και είστε μόνοι σας:

Μην προσπαθήσετε να πάτε μόνοι σας στο Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών – καλέστε το 166 – 112.

Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας και ζητήστε του να έρθει και να είναι μαζί σας.

Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί τρινιτρική γλυκερίνη (GTN), πάρτε την τώρα. Η τρινιτρική γλυκερίνη (Glyceryl Trinitrate) είναι ένα νιτρικό άλας ταχείας δράσης που διευρύνει τις στεφανιαίες αρτηρίες για να βελτιώσει την παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ και αυτό θα πρέπει να μειώσει τον πόνο από μια κρίση στηθάγχης. Αυτό κυκλοφορεί σε μορφή σπρέι ή δισκίου. Λαμβάνεται κάτω από τη γλώσσα και επιδρά μέσα σε δύο έως τρία λεπτά (μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο).

Εάν το σπρέι ή το δισκίο GTN δεν έχει βοηθήσει μέσα σε 5 λεπτά και σας έχει συνταγογραφηθεί ένα δισκίο ασπιρίνης 300 mg – πάρτε το τώρα.

Η ασπιρίνη λειτουργεί επιβραδύνοντας την ικανότητα του αίματος να θρομβωθεί, οπότε κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, σταθεροποιεί τυχόν θρόμβους αίματος που μπορεί να έχουν σχηματιστεί και μειώνει την πιθανότητα σχηματισμού περαιτέρω θρόμβων.

Θρυμματίστε ή μασήστε την ασπιρίνη για να εισέλθει γρηγορότερα στην κυκλοφορία του αίματός σας. Πάρτε ασπιρίνη 300 mg μόνο εάν σας έχει συνταγογραφηθεί.

Ξεκλειδώστε την εξώπορτά σας και καθίστε στη θέση του τεμπέλικου W, ιδανικά ακουμπώντας άνετα σε έναν τοίχο ή ένα σταθερό έπιπλο.

Χαλαρώστε και αποφύγετε την υπερπροσπάθεια.

Κρατήστε τον εαυτό σας ζεστό.

Προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι.

Όταν οι πρώτοι ανταποκριτές φτάσουν κοντά σας θα ξεκινήσουν αμέσως τη θεραπεία. Οι παραϊατρικοί είναι εκπαιδευμένοι να αναζωογονούν όσους πάσχουν από καρδιακή προσβολή. Θα σας μεταφέρουν γρήγορα στο νοσοκομείο για θεραπεία για το είδος της καρδιακής προσβολής που πάθατε. Κάθε λεπτό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μακροχρόνιων καρδιακών βλαβών.

 

Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια από καρδιάς

Τα συμπτώματα των καρδιακών προσβολών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Διαφέρουν μεταξύ των ατόμων, αλλά και μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να είναι έντονη. Ή μπορεί να ξεκινήσει αργά και να είναι ήπια. Ορισμένοι ασθενείς δεν αισθάνονται καθόλου πόνο. Ορισμένοι άνθρωποι μπερδεύουν την καρδιακή προσβολή με τη δυσπεψία ή τη στηθάγχη.

Όσοι βιώνουν έντονο πόνο στο στήθος είναι πιο πιθανό να καλέσουν το 166 – 112. Όσοι βιώνουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, δεν αναζητούν πάντα άμεση ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, η ταχεία ανταπόκριση όταν υποψιάζεστε καρδιακή προσβολή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής σας και την αποφυγή σοβαρών καρδιακών βλαβών.

Εάν αισθάνεστε άβολα για οποιαδήποτε συμπτώματα, εάν έχετε συμπτώματα που προκαλούνται από την άσκηση ή την υπερπροσπάθεια, ή εάν ξυπνάτε από τα συμπτώματα ή εμφανίζονται σε κατάσταση ηρεμίας – θα πρέπει πάντα να αναζητάτε γρήγορα ιατρική βοήθεια.

Κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Το κλασικό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι ο πόνος στο στήθος, ιδίως στο κέντρο, που διαρκεί για λίγα λεπτά και έρχεται και φεύγει. Αυτή η ενόχληση μπορεί να μοιάζει με πίεση, σφίξιμο, συμπίεση ή αίσθηση πόνου. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στον αυχένα, τα χέρια, την πλάτη, το σαγόνι ή το στομάχι. Μπορεί να εκδηλώνεται ως πόνος ή ως γενική δυσφορία.

Οι άνδρες συχνά βιώνουν την καρδιακή προσβολή ως πόνο στο στήθος.

Ωστόσο, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και όσοι είναι διαβητικοί έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στο στήθος.

Όποια και αν είναι τα συμπτώματά σας, πιθανόν να αισθάνεστε εξαιρετικά άσχημα και είναι πιθανό να είστε χλωμοί, υγροί και να έχετε αίσθημα ζαλάδας – προσέξτε αυτά τα συμπτώματα και καλέστε γρήγορα βοήθεια.

 

Μη κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Οι γυναίκες, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν μη κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή κοιλιακό άλγος
Δύσπνοια
Ιδρώτας
αίσθημα ζάλης

Δύο αστικοί μύθοι που πρέπει να αγνοήσετε

Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με βήχα

Η ΚΑΡΠΑ με βήχα προτείνεται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως αντίδραση σε περίπτωση που νομίζετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή και είστε μόνοι σας.

Υποστηρίζεται ότι η βαθιά αναπνοή και ο έντονος βήχας μπορούν να συμπιέσουν την καρδιά και να διατηρήσουν την κυκλοφορία του αίματος. Η συμπιεστική πίεση στην καρδιά τη βοηθά επίσης να ανακτήσει τον κανονικό ρυθμό της.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την “ΚΑΡΠΑ με βήχα” και πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν για το πώς μπορεί να λειτουργήσει.

 

Νερό και πιπέρι καγιέν

Ένας άλλος αστικός μύθος για τις καρδιακές προσβολές είναι να πίνετε ένα ποτήρι νερό με μια κουταλιά πιπέρι καγιέν μέσα. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι το πιπέρι καγιέν είναι ένα διεγερτικό ικανό να αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και να μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα, επαναφέροντας την ισορροπία της κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ωστόσο, ότι το πιπέρι καγιέν είναι χρήσιμο όταν λαμβάνεται στην αρχή μιας καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, δεν είναι σαφές πώς αλληλεπιδρά η καψαϊκίνη με την ασπιρίνη όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Η ασπιρίνη ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη.

 

Τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει οκτώ βασικούς παράγοντες κινδύνου:

  • χρήση αλκοόλ,
  • χρήση καπνού,
  • υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • υψηλός δείκτης μάζας σώματος,
  • υψηλή χοληστερόλη,
  • υψηλή γλυκόζη αίματος,
  • χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και
  • σωματική αδράνεια.

Αυτοί ευθύνονται για το 61% του συνόλου των καρδιαγγειακών θανάτων και για πάνω από τα τρία τέταρτα του συνόλου των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθιστώντας την αιτία αυτή την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Το άγχος παίζει επίσης ρόλο.

Δεν είναι όλοι οι παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής υπό τον έλεγχό μας – όπως η γήρανση, η κληρονομικότητα και το φύλο – οι άνδρες εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής:

Σταματήστε το κάπνισμα και ελαχιστοποιήστε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.
Ελέγξτε την υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση κάνοντας αλλαγές στη διατροφή σας, χάστε βάρος, πάρτε φαρμακευτική αγωγή.
Κάντε καθημερινή άσκηση.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
Να τρώτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.
Παρακολουθήστε το βάρος σας και προσπαθήστε να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι διαβητικοί θα πρέπει να διαχειρίζονται το σάκχαρό τους και να τηρούν τα θεραπευτικά τους σχέδια.
Μειώστε το άγχος στη ζωή σας με τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή γιόγκα ή δοκιμάστε ομιλητικές θεραπείες.

Συγγραφέας: Emma Hammett

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ