Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η καρδιακή προσβολή είναι ένα συνηθισμένο ιατρικό επείγον περιστατικό που συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί την καρδιά με αίμα αποφράσσεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο καρδιακός μυς να στερείται οξυγόνου και ζωτικών θρεπτικών συστατικών.

Εάν έχετε παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα πρώτων βοηθειών, ίσως σας έχουν διδάξει να δίνετε ασπιρίνη σε ασθενείς που υποψιάζεστε ότι πάσχουν από καρδιακή προσβολή.

Αλλά πώς βοηθάει η ασπιρίνη σε μια καρδιακή προσβολή;

Η ασπιρίνη, ή ακετυλοσαλικυλικό οξύ, είναι ένα κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά ως παυσίπονο (αναλγητικό). Πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε πάρει Ασπιρίνη κάποια στιγμή για διάφορους πόνους.

Ωστόσο, εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, η ασπιρίνη έχει και μια άλλη δράση – κάνει το αίμα λιγότερο “κολλώδες”.

Μια καρδιακή προσβολή συχνά συμβαίνει λόγω του σχηματισμού θρόμβου αίματος σε μια αρτηρία. Οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται από αιμοπετάλια που κολλάνε μεταξύ τους και σχηματίζουν έναν θρόμβο. Η ασπιρίνη δρα καθιστώντας τα αιμοπετάλια λιγότερο κολλώδη και λιγότερο πιθανό να σχηματίσουν θρόμβο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια αρχική δόση (συχνά 300mg ή 325mg) ασπιρίνης κατά τη στιγμή της καρδιακής προσβολής βελτιώνει την επιβίωση από καρδιακή προσβολή. Η ασπιρίνη μειώνει το μέγεθος του θρόμβου και τον κάνει να διασπαστεί. Δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά βοηθά στη διαδικασία αντιμετώπισης της καρδιακής προσβολής.

Η τρέχουσα συμβουλή είναι να μασάτε μια ασπιρίνη ώστε να απορροφάται από το στόμα. Η κατάποση μιας ασπιρίνης δεν είναι τόσο αποτελεσματική καθώς χρειάζεται χρόνος για να διασπάσει και να χωνέψει το στομάχι το δισκίο.

Ορίστε λοιπόν – η ασπιρίνη μπορεί να είναι σωτήρια!

Συγγραφέας: Ο JOHN FURST είναι έμπειρος ιατρικός τεχνικός έκτακτης ανάγκης και εξειδικευμένος εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ. Είναι παθιασμένος με τις πρώτες βοήθειες και πιστεύει ότι όλοι πρέπει να έχουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση να αναλάβουν δράση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: https://www.firstaidforfree.com/how-does-aspirin-help-in-a-heart-attack/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=first_aid_tips_for_american_heart_month&utm_term=2023-02-09

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ