Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Πόσοι υγειονομικοί έφυγαν με σύνταξη από τα νοσοκομεία τα τελευταία 4 χρόνια

Πόσοι υγειονομικοί έφυγαν με σύνταξη από τα νοσοκομεία τα τελευταία 4 χρόνια

Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό παρουσιάζουν στην πλειοψηφία τους τα νοσοκομεία στη χώρα μας ενώ το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω και λόγω των συνταξιοδοτήσεων.

Έτσι όπως φαίνεται οι προσλήψεις 10.000 υγειονομικών σε βάθος τετραετίας που αποτέλεσαν εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό καθώς 10.000 είναι μόνο το επικουρικό προσωπικό που απασχολείται αυτή τι στιγμή στα νοσοκομεία.

Γι’ αυτό και οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ μιλούν για τεχνάσματα και για προεκλογικές υποσχέσεις που δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στα νοσοκομεία τα οποία θα εξακολουθήσουν να παραμένουν με τεράστια κενά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πώς τα τελευταία χρόνια οι αποχωρήσεις αυξήθηκαν στο ΕΣΥ τόσο από τις συνταξιοδοτήσεις όσο και επειδή κάποιοι υγειονομικοί και κυρίως γιατροί, αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό ή πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Νοσοκομεία: Προσλήψεις με το σταγονόμετρο

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομείων (ΜΕΤΑ Υγειονομικών), τα τελευταία χρόνια ο αριθμός όσων αποχώρησαν είναι μεγαλύτερος από τις 10.000 προσλήψεις που υπόσχονται τα κόμματα.

Ειδικότερα όπως δείχνουν τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου, από το 2019 έως και το 2022 από φορείς του τομέα Υγείας αποχώρησαν με συνταξιοδότηση ή παραίτηση 11.980 μόνιμοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα:

το 2019 έφυγαν 2231,

το 2020 αποχώρησαν 2677,

το 2021- 4364 και

το 2022- 2708

Γεγονός που σημαίνει βέβαια πως και να γίνονταν ακόμη και τον πρώτο χρόνο της νέας κυβέρνησης όλες οι προσλήψεις που έχουν υποσχεθεί οι αρχηγοί πάλι δεν θα καλύπτονταν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.

Πηγή: https://www.healthreport.gr/posoi-ygeionomikoi-efygan-me-syntaxi-apo-ta-nosokomeia-ta-teleytaia-4-chronia-analytika-stoicheia/

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ