Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Πως οι Προνοσοκομειακοί Διασώστες μπορούν να εντοπίσουν ένα θύμα εμπορίας ανθρώπων (human trafficking)

Πως οι Προνοσοκομειακοί Διασώστες μπορούν να εντοπίσουν ένα θύμα εμπορίας ανθρώπων (human trafficking)

Αν αναφέρετε τον όρο εμπορία ανθρώπων, οι περισσότεροι από εμάς θα φέρουμε στο μυαλό μας εικόνες των θυμάτων που συνωστίζονται σε μια γωνιά ενός διαμερίσματος στο κέντρο της πόλης, έναν απειλητικό χαρακτήρα που τα κρατάει αλυσοδεμένα και το θύμα κάνει μια τρελή πορεία προς την ελευθερία.

Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η ακριβής εικόνα του τι συμβαίνει στην εμπορία ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη Rebecca Bender, συνήγορο των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Επιζήσασα και η ίδια από την εμπορία ανθρώπων, η Bender περιγράφει λεπτομερώς τις προκλήσεις στην αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται από 2 έως 12 έτη.

Οι άνδρες και οι γυναίκες αποτελούν θύματα εκμετάλλευσης από τους διακινητές.

Η εμπορία ανθρώπων συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα, από αγροτικές έως αστικές περιοχές.

Η Bender μοιράστηκε ότι τα θύματα “προετοιμάζονται” από τους διακινητές τους, συχνά προσελκύονται επί μήνες με υποσχέσεις ρομαντισμού, υποστήριξης και διεξόδου από μια ανεπιθύμητη ζωή. Δυστυχώς, η ζωή που ακολουθεί είναι συνήθως πολύ χειρότερη, κατατεθειμένη με εξαναγκασμό, σωματικό ξυλοδαρμό και σεξουαλική σκλαβιά.

Βασικά συμπεράσματα: Ενδείξεις ενός θύματος εμπορίας ανθρώπων

Η Bender παρέθεσε διάφορους δείκτες που πρέπει να αναζητούνται κατά την αξιολόγηση του κατά πόσον ένας ασθενής μπορεί να είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων.

Ο κατάλογος περιελάμβανε τα εξής:

  • Πολλά θύματα κάνουν τατουάζ από τους διακινητές τους, συχνά με το όνομα του διακινητή, σύμβολα του δολαρίου ή φράσεις που παραπέμπουν στην πορνεία.
  • Η πληρωμή για την ιατρική περίθαλψη παρέχεται πιθανότατα σε μετρητά και όχι μέσω ιατρικής ασφάλισης ή πιστωτικής κάρτας.
  • Μπορεί να υπάρχει παρών ένας “φίλος” που είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το θύμα.
  • Μια συνηθισμένη επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών είναι ένα ταμπόν που πρέπει να αφαιρεθεί από το προσωπικό του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Αυτό οφείλεται στο ότι το κορδόνι του ταμπόν κόβεται σκόπιμα, ώστε το θύμα να μπορεί να συνεχίσει να πωλείται για σεξ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
  • Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παρόχων προνοσοκομειακής φροντίδας και των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων μπορεί να κυμαίνονται από υποχωρητικές έως συγκρουσιακές.

Οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας μπορούν να εντοπίσουν περιβαλλοντικές καταστάσεις που μπορεί να υποδηλώνουν ότι λαμβάνει χώρα εμπορία ανθρώπων. Για παράδειγμα, ένα πιθανό σενάριο είναι μια νεαρή γυναίκα θύμα επίθεσης που βρίσκεται σε δωμάτιο μοτέλ με άμεση πρόσβαση στο χώρο στάθμευσης, το οποίο βρίσκεται κοντά σε εστιατόριο όπου ο διακινητής μπορεί να παρακολουθεί ποιος μπαίνει και βγαίνει από το δωμάτιο του μοτέλ.

Οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας μπορούν να παρέμβουν μέσω του εντοπισμού πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Η Bender προειδοποίησε ότι δεν είναι πιθανό τα θύματα να απαντήσουν σε άμεσες ερωτήσεις σχετικά με την κατάστασή τους- εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ερωτήσεις που αποσπούν πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση ή τις ρυθμίσεις στέγασης.

Πηγή: https://www.ems1.com/human-trafficking/articles/how-ems-providers-can-identify-a-victim-of-human-trafficking-UbEGCN7khPkLmebN/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ