Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Πως θεράπευαν στην αρχαιότητα τη νυκταλωπία ( κακή νυχτερινή όραση ) ? Πως εξηγείτε αυτό με τις σημερινές γνώσεις ?

Πως θεράπευαν στην αρχαιότητα τη νυκταλωπία ( κακή νυχτερινή όραση ) ? Πως εξηγείτε αυτό με τις σημερινές γνώσεις ?

Τη νύχτα δεν μπορούμε να δούμε τόσο καλά όσο την ημέρα , όμως μπορούμε να διατηρήσουμε την όραση μας σε ικανοποιητικά επίπεδα , καθώς υπάρχει επαρκής δυνατότητα προσαρμογής των οφθαλμών μας το βράδυ . Όταν δε συμβαίνει αυτό πάσχουμε απο νυκταλωπία και τότε υπάρχει η αδυναμία να διατηρήσουμε καλά επίπεδα όρασης στο ημίφως ή τη νύχτα . Πολλοί λαοί στην αρχαιότητα είχαν βρει τροπο να την αντιμετωπίσουν .
Πιο συγκεκριμένα , οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Έλληνες και οι Άραβες χρησιμοποιούσαν συκώτι ζώων για θεραπεία και αντιμετώπισαν με επιτυχία την ασθένεια.
Οι Αιγύπτιοι σύστηναν τοπική εφραμογη συκωτιού μετά απο συγκεκριμένη επεξεργασία , ενώ οι Αρχαίοι Ελληνες μιλούσαν για κατανάλωση : «ωμό μοσχαρίσιο συκώτι, εμποτισμένο με μέλι, που πρέπει να λαμβάνεται μία ή δύο φορές (ημερησίως) από το στόμα». Ο Γαληνός (130 μ.Χ.-210 μ.Χ.), συνιστά: «Συνεχής κατανάλωση… συκωτιού κατσικιών».

Πως εξηγείτε όμως η αυτή η θεραπεία ? Πως δικαιολογείτε με τα σημερινά δεδομένα ?

Στην εποχή μας γνωρίζουμε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α , είναι μια από τις βασικότερες αιτίες νυκταλωπίας . Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και ο οργανισμός μας μπορεί να την αποθηκεύσει .

Και ποια είναι η κύρια θέση αποθήκευσης της βιταμίνης Α ?

Όπως ήδη ίσως μαντέψατε είναι το ήπαρ ( το συκώτι ) .

Στην αρχαιότητα λοιπόν , πάνω από 3000 χρόνια πριν και γνώριζαν τη νυκταλωπία αλλά και ήξεραν και πώς να τη θεραπεύσουν.

Δεν γνώριζαν βέβαια για βιταμίνες και δεν ήξεραν αυτό που ξέρουμε τώρα, ότι δηλαδή η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι η αιτία .

Για να μπορέσουν να τη θεραπεύσουν όμως , πρέπει να γνώριζαν ότι υπήρχε έλλειψη διατροφικού παράγοντα που προκαλούσε την ασθένεια και για αυτό στις θεραπείες τους , χρησιμοποιούσαν το πλούσιο σε λιποδιαλυτή βιταμίνη Α , ήπαρ.

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης

Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Για περισσότερο διάβασμα – βιβλιογραφία

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4348990/

https://academic.oup.com/jn/article/131/6/1647/4686803

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27830502/

ΠΗΓΗ: mediteam

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ