Η εμπύρετη κρίση είναι ένας τύπος επιληπτικής κρίσης που μπορεί να συμβεί όταν ένα παιδί έχει υψηλή θερμοκρασία ή πυρετό – δεν πρόκειται για επιληψία.
Μάθετε ποιος τις έχει, τι είναι και πώς μπορείτε να βοηθήσετε εάν το παιδί σας έχει εμπύρετο επεισόδιο.
Τι είναι οι εμπύρετες κρίσεις;
Οι εμπύρετες κρίσεις ή σπασμοί προκαλούνται από την ύπαρξη υψηλής θερμοκρασίας. Δεν είναι επιληψία. Μπορεί να φαίνονται τρομακτικές, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσουν στο παιδί σας βλάβη ή να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Συχνά ο πυρετός προκαλείται από κάποια λοίμωξη, για παράδειγμα:
- Ανεμοβλογιά
- Γρίπη
- Αμυγδαλίτιδα
Οι εμπύρετες κρίσεις συμβαίνουν κυρίως σε μικρά παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών. Είναι πιο πιθανό να συμβούν μεταξύ 12 και 18 μηνών. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εμπύρετων κρίσεων, το παιδί σας έχει ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να τις εμφανίσει.
Είναι ο πιο συχνός τύπος επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά ηλικίας έως 2 ετών.
Περίπου 30 στα 100 παιδιά που είχαν μια εμπύρετη κρίση θα εμφανίσουν και άλλη. Από αυτά τα 30, μόνο περίπου 3 θα έχουν περισσότερες από 3 εμπύρετες κρίσεις.
Διαφορετικοί τύποι εμπύρετων κρίσεων
Οι εμπύρετες κρίσεις μπορεί να είναι «απλές» ή «σύνθετες».
Οι απλές εμπύρετες κρίσεις είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος. Διαρκούν λιγότερο από 5 λεπτά.
Η κρίση είναι μια γενικευμένη τονικοκλονική κρίση και το παιδί σας χάνει τις αισθήσεις του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει επίγνωση του περιβάλλοντός του. Το σώμα του θα γίνει άκαμπτο και τα άκρα του θα αρχίσουν να τραντάζονται.
Οι σύνθετες πυρετικές κρίσεις είναι λιγότερο συχνές. Αυτές μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από 15 λεπτά και το παιδί σας μπορεί να έχει περισσότερες από 1 μέσα σε 24 ώρες.
Οι σύνθετες εμπύρετες κρίσεις μπορεί μερικές φορές να είναι εστιακές. Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος του παιδιού σας. Το παιδί σας μπορεί να σταματήσει ό,τι κάνει και να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του. Μπορεί να κοιτάζει επίμονα ή να μετακινεί τα μάτια ή το κεφάλι του στο πλάι. Η μία πλευρά του σώματός του μπορεί να τραντάζεται.
Οι σύνθετες εμπύρετες κρίσεις είναι πιο πιθανό από τις απλές εμπύρετες κρίσεις να συνδέονται με μια σοβαρή λοίμωξη όπως η μηνιγγίτιδα ή η εγκεφαλίτιδα.
Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου έχει μια εμπύρετη κρίση;
Πρώτες βοήθειες για τις εμπύρετες κρίσεις
Εάν το παιδί σας έχει οποιονδήποτε τύπο επιληπτικής κρίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Αυτό θα το βοηθήσει να παραμείνει ασφαλές και θα μειώσει τον κίνδυνο τυχόν τραυματισμών. Παρόλο που οι εμπύρετες κρίσεις δεν είναι επιληψία, οι πρώτες βοήθειες γι’ αυτές είναι παρόμοιες με τις επιληπτικές κρίσεις.
Οι απλές εμπύρετες κρίσεις είναι συχνά μια τονικοκλονική κρίση.
Οι σύνθετες εμπύρετες κρίσεις μπορεί να είναι εστιακές κρίσεις.
Εάν πρόκειται για την πρώτη εμπύρετη κρίση του παιδιού σας, θα πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο. Εκεί μπορεί να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις για να κατανοηθεί ο λόγος της υψηλής θερμοκρασίας του.
Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αιματολογικές εξετάσεις
Εξετάσεις ούρων
Δείγμα από το λαιμό
Οσφυονωτιαία παρακέντηση – κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα υγρού από τη σπονδυλική στήλη για να ελεγχθεί αν υπάρχουν βακτήρια ή ιοί. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο εάν το παιδί σας είναι μικρότερο του ενός έτους ή έχει συμπτώματα μηνιγγίτιδας όπως δυσκαμψία στον αυχένα.
Εμπύρετη επιληπτική κατάσταση
Εάν μια εμπύρετη κρίση ή επαναλαμβανόμενες εμπύρετες κρίσεις συνεχίζονται για περισσότερο από 5 λεπτά, αυτό είναι γνωστό ως εμπύρετη επιληπτική κατάσταση και αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.
Εάν το παιδί σας κινδυνεύει να εμφανίσει επιληπτικό επεισόδιο στο μέλλον, μπορεί να σας δοθεί φάρμακο έκτακτης ανάγκης για το σπίτι. Θα το χρησιμοποιούσατε αυτό εάν το παιδί σας είχε άλλη παρατεταμένη κρίση.
Θεραπεία για εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις
Οι περισσότερες εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις δεν χρειάζονται θεραπεία.
Εάν το παιδί σας είναι πολύ άρρωστο με πυρετό, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να ελέγξει για σοβαρές αιτίες. Αυτές θα μπορούσαν να είναι ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή σήψη. Συχνά είναι η λοίμωξη που μπορεί να χρειάζεται θεραπεία και όχι η ίδια η κρίση.
Τα φάρμακα για τη μείωση της θερμοκρασίας του παιδιού σας μπορεί να το βοηθήσουν να αισθανθεί πιο άνετα. Αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε μια εμπύρετη κρίση από το να συμβεί.
Εάν έχει βακτηριακή λοίμωξη ή άλλη σοβαρή λοίμωξη, μπορεί να του χορηγηθεί θεραπεία για αυτήν.
Οι εμπύρετες κρίσεις δεν είναι επιληψία, οπότε είναι απίθανο ο γιατρός να συνταγογραφήσει μακροπρόθεσμα τακτικά φάρμακα κατά των κρίσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παρενέργειες από αυτά μπορεί να είναι χειρότερες από την ίδια την κρίση.
Υπάρχει σχέση μεταξύ των εμπύρετων κρίσεων και της επιληψίας;
Εάν το παιδί σας είχε εμπύρετες κρίσεις, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εμφανίσει επιληψία όταν μεγαλώσει. Για κάθε 100 παιδιά που παθαίνουν εμπύρετες κρίσεις, 6 ή 7 θα εμφανίσουν στη συνέχεια επιληψία.
Το παιδί σας έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει επιληψία εάν:
Έχει σύνθετες εμπύρετες κρίσεις ή εμπύρετο επιληπτικό στάδιο.
Έχει οικογενειακό ιστορικό επιληψίας
Το παιδί σας είχε μόνο ήπιο πυρετό όταν έπαθε την εμπύρετη κρίση του.
Ορισμένα σύνδρομα επιληψίας έχουν ως ένα από τα συμπτώματά τους τις εμπύρετες κρίσεις. Μερικές φορές αποτελούν το πρώτο σημάδι ότι το παιδί σας μπορεί να αναπτύξει το σύνδρομο όταν μεγαλώσει.
Δύο από τα σύνδρομα που συνδέονται με εμπύρετες κρίσεις είναι:
Γενετική επιληψία με εμπύρετες επιληπτικές κρίσεις συν
Σύνδρομο Dravet
Αυτά τα σύνδρομα είναι πολύ σπάνια.
Για τα περισσότερα παιδιά, η αξιολόγηση από έναν γιατρό μπορεί να αποκλείσει μια σοβαρή αιτία για τον πυρετό. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τη φροντίδα του παιδιού σας σε περίπτωση που εκδηλώσει άλλη επιληπτική κρίση.
Πηγή: https://www.epilepsy.org.uk/info/seizures/febrile-seizures
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ