Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πρώτες βοήθειες στο χώρο εργασίας: Διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων

Πρώτες βοήθειες στο χώρο εργασίας: Διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων

Σε όποιον κλάδο και αν εργάζεστε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ατυχημάτων. Αν και οι πιθανοί τραυματισμοί μπορεί να διαφέρουν από κλάδο σε κλάδο, πρέπει να είστε έτοιμοι για έκτακτες καταστάσεις, ό,τι κι αν συμβεί. Χωρίς επαρκή προετοιμασία και σχεδιασμό, μια φαινομενικά μικρή πληγή μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρή μόλυνση ή ένα απλό λιποθυμικό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε κρίσιμες επιπλοκές για την υγεία, αν δεν χορηγηθεί εγκαίρως η κατάλληλη φροντίδα.

Ως εκ τούτου, η ικανότητα παροχής άμεσων και αποτελεσματικών πρώτων βοηθειών δεν είναι απλώς μια συμπληρωματική δεξιότητα- είναι μια αναγκαιότητα που μπορεί να κάνει τη διαφορά εν μέσω οποιουδήποτε ατυχήματος στον χώρο εργασίας.

Αυτό το άρθρο θα αναδείξει τη σημασία των πρώτων βοηθειών, τις πιθανές ενσωματώσεις στο χώρο εργασίας σας και τις βασικές προμήθειες που πρέπει να έχετε στην εργαλειοθήκη σας.

Η σημασία της επαρκούς προετοιμασίας

Δεν αρκεί να αντιδράτε γρήγορα στα ατυχήματα μετά την εκδήλωσή τους. Πρέπει να είστε προληπτικοί και όχι αντιδραστικοί για να προστατεύσετε τους υπαλλήλους και τους πελάτες σας από βλάβες και την εταιρεία σας από την ευθύνη. Μια επιχείρηση που είναι προετοιμασμένη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι ένα ασφαλέστερο μέρος εργασίας, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της για την ευημερία των εργαζομένων της, ενώ παράλληλα μειώνει το πιθανό κόστος και τις διαταραχές που προκύπτουν από ατυχήματα.

Η πρώτη σας σκέψη σχετικά με τις πρώτες βοήθειες είναι πιθανότατα κάτι σαν: “Γιατί οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν μπορούν απλά να το φροντίσουν;”

Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και η ύπαρξη του κατάλληλου εξοπλισμού μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκληθεί περαιτέρω τραυματισμός κατά τη διάρκεια της αναμονής για εξωτερική βοήθεια. Εκτός από τα οφέλη για την ασφάλεια, η προετοιμασία μπορεί να αυξήσει το ηθικό των εργαζομένων. Μελέτες δείχνουν ότι το αίσθημα ασφάλειας στην εργασία αυξάνει την παραγωγικότητα και τη συνολική δέσμευση των εργαζομένων με την εργασία τους.1

Δώστε προτεραιότητα στην εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα πρώτων βοηθειών

Στον Καναδά, ο νόμος για την ασφάλεια και την ασφάλιση στο χώρο εργασίας απαιτεί μόνο ένας εργαζόμενος να είναι πιστοποιημένος στις τυπικές πρώτες βοήθειες (για χώρους εργασίας με έξι ή περισσότερα άτομα που εργάζονται σε οποιαδήποτε βάρδια).2 Στην Αμερική, η Διοίκηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) συνιστά την εκπαίδευση και την πιστοποίηση τουλάχιστον ενός εργαζομένου στις πρώτες βοήθειες, αλλά και πάλι δεν απαιτείται.3

Είναι ενδιαφέρον ότι οι εργοδότες μπορούν να βασιστούν στην εύλογη εγγύτητα μιας κλινικής ή ενός νοσοκομείου που θα μπορούσε να περιθάλψει έναν τραυματισμένο εργαζόμενο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Παρά τις πιο επιεικείς αυτές συστάσεις των ομοσπονδιακών συμβουλευτικών επιτροπών σε όλη τη Βόρεια Αμερική, υπάρχουν πολλά οφέλη από την εκπαίδευση των εργαζομένων για έκτακτες ανάγκες.

Οι διευθυντές και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε εκπαίδευση πρώτων βοηθειών έκτακτης ανάγκης για πολλούς ή όλους τους υπαλλήλους. Οι περισσότεροι εργοδότες κατανοούν την αξία της εκπαίδευσης των εργαζομένων σε νέες τεχνολογίες, δεξιότητες ή άλλες τεχνικές που ωφελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, πολλοί εργοδότες μπορεί να αμφισβητούν την αξία της επένδυσης χρόνου και χρημάτων σε εκπαίδευση πρώτων βοηθειών που δεν απαιτείται τεχνικά.

Ακριβώς όπως η βιομηχανική κατάρτιση βοηθά στην προετοιμασία των εργαζομένων για τη δουλειά τους, η κατάρτιση πρώτων βοηθειών τους βοηθά στην προετοιμασία τους για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η γνώση του τρόπου παροχής πρώτων βοηθειών μπορεί να ενδυναμώσει τους εργαζόμενους να ενεργούν πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά γενικά, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

Μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση των δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων μέσω της τοπικής εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών.

Η ομαδική εκπαίδευση πρώτων βοηθειών μπορεί επίσης να αποτελέσει εξαιρετικό κίνητρο και εμπειρία ομαδικού δεσμού!

Αφού οι εργαζόμενοι εκπαιδευτούν στην ετοιμότητα παροχής πρώτων βοηθειών, είναι σημαντικό να καταρτιστεί ένα λεπτομερές σχέδιο που θα ακολουθηθεί όταν κάποιος αρρωστήσει ή τραυματιστεί στη δουλειά.

Αυτό το σχέδιο είναι ένα ακόμη βήμα στην προληπτική διαδικασία που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των προτύπων επαγγελματικής ασφάλειας.

Κατά τη σύνταξη ενός σχεδίου πρώτων βοηθειών, συμπεριλάβετε τη θέση των προμηθειών και του εξοπλισμού, τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε σε ενδεχόμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο χώρο εργασίας σας και βασικές πληροφορίες επικοινωνίας, όπως οι τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και άλλες υπηρεσίες, όπως ο έλεγχος δηλητηριάσεων.

Αν και δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε στο προσωπικό σας έναν υπεύθυνο ασφαλείας, είναι επίσης σημαντικό να αναθέσετε ρόλους και αρμοδιότητες σε εκπαιδευμένους υπαλλήλους πρώτων βοηθειών για τον τρόπο αντίδρασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Βεβαιωθείτε ότι το σχέδιό σας δεν εξαρτάται από ένα ή δύο άτομα, αλλά ότι η ομάδα μπορεί να συνεργαστεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να αντιδράσει γρήγορα.

Υποχρεωτικά στοιχεία για το κιτ πρώτων βοηθειών στον χώρο εργασίας σας

Όλες οι επιχειρήσεις που καλύπτονται από το WSIB στον Καναδά πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό πρώτων βοηθειών.4 Ομοίως, στην Αμερική, ο OSHA απαιτεί από τους εργοδότες να παρέχουν ιατρικά είδη και είδη πρώτων βοηθειών επαρκή για τις συνθήκες του χώρου εργασίας.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κιβώτια πρώτων βοηθειών έκτακτης ανάγκης ίδια.5 Ορισμένα είναι καλύτερα για ταξίδια ή σπίτια, ενώ άλλα είναι καλύτερα για μικρές επιχειρήσεις παρά για μεγαλύτερους οργανισμούς. Όποιο είδος επιχείρησης και αν διευθύνετε, κινδυνεύετε κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών εάν δεν διαθέτετε κατάλληλο κιτ πρώτων βοηθειών.

Ο παρακάτω κατάλογος με τα είδη που ακολουθούν είναι απολύτως απαραίτητα για τις ανάγκες του οργανισμού σας σε πρώτες βοήθειες:

ποικίλοι επίδεσμοι
γάζες
ψαλίδι
κουβέρτα διάσωσης
τζελ εγκαύματος
παγοκύστες και ζεστές κομπρέσες
μαντηλάκια αλκοόλης
νάρθηκες
μαξιλαράκια νάρθηκα
Τουρνικέτ
αιμοστατικοί επίδεσμοι
Μεγάλοι επίδεσμοι πίεσης
ιατρικές αντισηπτικές ταινίες
γάντια
απινιδωτής

Όταν η ομάδα σας αγοράζει προμήθειες πρώτων βοηθειών, ανατρέξτε σε αυτόν τον κατάλογο για να βεβαιωθείτε ότι είστε σωστά εφοδιασμένοι και ότι αγοράζετε τον εξοπλισμό σας από έναν αξιόπιστο πάροχο ιατρικών προμηθειών. Προσαρμόστε το κιτ πρώτων βοηθειών στον κλάδο σας, αλλά κρατήστε όλα αυτά τα βασικά είδη πρόχειρα. Κάθε λίγους μήνες, και μετά από ένα ατύχημα ή μια έκτακτη ανάγκη όπου χρησιμοποιήθηκε το κιτ, θα πρέπει να γίνεται επανεξέταση για να διασφαλιστεί ότι το κιτ είναι πλήρως εφοδιασμένο και ότι όλος ο εξοπλισμός είναι σε λειτουργική κατάσταση.

Αντιμετώπιση ιατρικών επειγόντων περιστατικών στο χώρο εργασίας

Τώρα, ακόμη και με όλη την εκπαίδευση πρώτων βοηθειών που υπάρχει και με κάθε δυνατό εξοπλισμό, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα περιστατικά όταν συμβαίνουν. Γι’ αυτό η ομάδα σας πρέπει να μάθει να ακολουθεί το σχέδιο πρώτων βοηθειών που έχετε καταρτίσει. Προχωρήστε σε κάθε κατάσταση βήμα προς βήμα, διασφαλίζοντας ότι αντιδράτε με βάση τη διαδικασία και όχι το συναίσθημα.

Καλείτε πάντα αμέσως το 9-1-1, ώστε να μπορεί να διατεθεί η κατάλληλη ομάδα, ενώ εσείς ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα. Αφήστε τους εκπαιδευμένους στις πρώτες βοήθειες υπαλλήλους να αξιολογήσουν και να ανταποκριθούν κατάλληλα, με βάση τη δική τους εκπαίδευση. Κρατήστε το μη απαραίτητο προσωπικό μακριά από το ατύχημα, ώστε να εξασφαλίσετε ελεύθερη πορεία για τους επαγγελματίες υγείας όταν φτάσουν και να αποφύγετε τον συνωστισμό.

Συμπέρασμα

Η ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι ένα δύσκολο θέμα για πολλές επιχειρήσεις, καθώς δεν θέλετε να φανταστείτε ότι θα συμβεί μια έκτακτη ανάγκη. Ωστόσο, η προετοιμασία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την κλιμάκωση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης προς το χειρότερο. Κάντε συζητήσεις με τους υπαλλήλους και τις ηγετικές ομάδες σας, καθορίστε τις πιο πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να συμβούν και δημιουργήστε το σχέδιο πρώτων βοηθειών σας με βάση αυτά τα πιθανά σενάρια.

Η δημιουργία λεπτομερών σχεδίων, η κατάλληλη προετοιμασία των εργαζομένων και ο εφοδιασμός της επιχείρησής σας με τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι όλοι ουσιαστικοί παράγοντες για τον περιορισμό των τραυματισμών και τη διασφάλιση ότι ο χώρος εργασίας σας είναι ένας χώρος που εκτιμά την ασφάλεια. Η επένδυση στις πρώτες βοήθειες σήμερα μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πιο ασφαλές και άνετο περιβάλλον για τους υπαλλήλους στο μέλλον.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

1. Why It’s Vital for Your Employees to Feel Safe on the Job. office3sixty.com [Internet]. 2021 Jun 17 [cited 2023 Sept 20]. Available from https://www.office3sixty.com/Home/why-its-vital-for-your-employees-to-feel-safe-on-the-job/.

2. First Aid Requirements. Workplace Safety and Insurance Board [Internet]. 2017 Jun. [cited 2023 Sept 20]. Available from: https://www.wsib.ca/sites/default/files/documents/2019-01/faeng.pdf.

3. Fairfax, Richard E. (Directorate of Enforcement Programs, Occupational Safety and Health Administration, Washington, DC). Letter to: Charles F. Brogan (Pro Med Training Center, LLC, Front Royal, VA). 2007 Jan 16. Available from: https://www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/2007-01-16-0#:~:text=One%20option%20these,aid%2C%20including%20CPR.

4. First Aid Program. Workplace Safety and Insurance Board [Internet]. 2023. [cited 2023 Sept 20]. Available from: https://www.wsib.ca/en/firstaid

5. Medical and First Aid. Occupational Safety and Health Administration [Internet]. [cited 2023 Sept 20]. Available from: https://www.osha.gov/medical-first-aid.

Πηγή: https://www.jems.com/equipment-gear/first-aid-in-the-workplace-ensuring-employee-safety/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ