Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Τροχαία » Πρωταθλήτρια η Ρόδος στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα

Πρωταθλήτρια η Ρόδος στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα

Η λήψη έκτακτων μέτρων αποτελεί προτεραιότητα για τους αρμόδιους φορείς

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Ροδιακή» μετά από πολύμηνη έρευνα σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του Νοτίου Αιγαίου, καθώς ο αριθμός των τραυματιών και των νεκρών σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που σημειώθηκαν στους δρόμους των νησιών μας, προκαλούν ανατριχίλα!

Οι νεκροί από την αρχή του 2022 έως και χθες έφθασαν τους 29 μόνο στα Δωδεκάνησα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών που διακομίστηκαν στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού μας από τους διασώστες τους ΕΚΑΒ, φθάνουν τους 935!

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν  ιδιότυπο πόλεμο που μαίνεται μέρα και νύχτα στους δρόμους των νησιών μας, ο οποίος δεν έχει ούτε αρχή, αλλά ούτε και τέλος!

Ο αριθμός των τραυματιών σε τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν  αντίστοιχα  σε όλο το Νότιο Αιγαίο φθάνει από την αρχή του χρόνου τους 1438!

Πρόκειται για άτομα που τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ή τα κέντρα Υγείας στα εξής νησιά:
Ρόδο, Σύρο, Τήνο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Άνδρο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο και Αστυπάλαια!

Ο αριθμός αυτός, ισοδυναμεί  με δύο ολόκληρα χωριά και μάλιστα  γίνεται ακόμα πιο ανατριχιαστικός και θλιβερός, αφού στο ίδιο χρονικό διάστημα 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους των νησιών μας, (Ρόδο, Κω, Αστυπάλαια και Κάλυμνο) τα περισσότερα από τα οποία μάλιστα ήταν νεαρής ηλικίας.

Τα ίδια στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Ροδιακή» δείχνουν ότι ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν προστεθούν και τα περιστατικά εκείνα στα υπόλοιπα νησιά του νομού μας καθώς επίσημα πλέον επιβεβαιώνεται ότι μόνο στα Δωδεακάνησα, οι τραυματίες (αρκετοί από τους οποίους τραυματίστηκαν σοβαρά) φθάνουν πλέον τους 935!

Προβληματισμός για την κοινωνία εφησυχασμός για τους αρμόδιους;

Κι ενώ η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε έναν ιδιότυπο πόλεμο ο οποίος αφαιρεί ζωές και προκαλεί πόνο και θλίψη σε οικογένειες, την ίδια ώρα κανένα έκτακτο μέτρο δεν έχει ληφθεί από την πλευρά της πολιτείας, έτσι ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στα νησιά μας.

Η κατάσταση με αυτό που βιώνουμε και βλέπουμε να γίνεται στους δρόμους είναι απελπιστική τουλάχιστον, αφού οι εταιρείες οδικής βοήθειας και τα ασθενοφόρα δεν σταματούν να τρέχουν σε περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων.

Την ίδια ώρα, νοσοκομείο και ΕΚΑΒ στη Ρόδο, αγκομαχούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα περιστατικά τραυματιών με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται, ενώ το οικονομικό κόστος (περιλαμβανομένων και των αεροδιακομιδών που γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση) είναι τεράστιο και δυσβάσταχτο για το Δημόσιο, (δηλαδή για τον ίδιο τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη).

Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι τοπικοί μας εκπρόσωποι σε συνδυασμό με τις αρμόδιες αρχές, τους φορείς και τους συλλόγους, οφείλουν άμεσα να δρομολογήσουν διαδικασίες που τουλάχιστον θα «φρενάρουν» την έξαρση των περιστατικών τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Ο χάρτης των τροχαίων ατυχημάτων σε όλο το Νότιο Αιγαίο

ΝΗΣΙ           ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ 2022            

ΑΝΔΡΟΣ                  16

ΚΑΛΥΜΝΟΣ            63

ΚΩΣ                       218

ΛΕΡΟΣ                   32

ΜΥΚΟΝΟΣ           115

ΝΑΞΟΣ                  57

ΠΑΡΟΣ                116

ΡΟΔΟΣ               622

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ      219

ΣΥΡΟΣ                45

ΤΗΝΟΣ               14

ΣΥΝΟΛΟ         1438

Ο χάρτης των θανατηφόρων τροχαίων στα Δωδεκάνησα

Από την  αρχή της χρονιάς, έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο των νησιών μας, συνολικά 29 άνθρωποι και συγκεκριμένα:
Στις 26 Ιανουαρίου 2022, 2 νεαροί ηλικίας 18 και 19 ετών στο νησί της Κω.

Στις 13 Φεβρουαρίου, ο 52χρονος Γ. Γρηγορόπουλος από τον Αρχάγγελο, όταν  το όχημα, το οποίο οδηγούσε, βγήκε εκτός πορείας και έπεσε σε γκρεμό ύψους 20 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Στις 23 Απριλίου ο Αντώνης Λάσκαρης  του Δαμιανού από τον Θεολόγο, 24 μόλις ετών, όταν έχασε τον έλεγχο του δικύκλου που οδηγούσε ανάμεσα σε Αφάντου και Λαδικό.

Στις 28 Απριλίου  ένας 50χρονος στο νησί της Κω.

Στις 2 Μαΐου ο Σωτήρης Κεφάλας του Μιχαήλ από τη Σορωνή, σε ηλικία μόλις 19 ετών όταν το όχημα, στο οποίο επέβαινε, βγήκε εκτός δρόμου στη διαδρομή από Άγιο Σουλά προς Σορωνή.

Στις 25 Απριλίου ένας 33χρονος αλλοδαπός που επιχείρησε να εισέλθει με το δίκυκλό του επί της Ρόδου- Λίνδου και συγκρούστηκε με ταξί.

Στις 4 Ιουνίου, ένας 25χρονος, οδηγός δικύκλου έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στη Νότια Ρόδο, όταν συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενο αυτοκίνητο.

Στις 13 Ιουνίου, μια 72χρονη στην Αστυπάλαια που επέβαινε σε ι.χ. ατυτοκίνητο μαζί με άλλα τρία άτομα, το οποίο έπεσε στο γκρεμό.

Στις 16 Ιουνίου, 73χρονος στην Κάλυμνο το αυτοκίνητο του οποίου κατέληξε στη θάλασσα.

Στις 30 Ιουνίου, στις 2 παρά τέταρτο τα ξημερώματα στην περιοχή της Ιαλυσού, έχασε τη ζωή της 59χρονη ποδηλάτισσα την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά της. Ο οδηγός του μικρού απορριμματοφόρου που την παρέσυρε βρέθηκε να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

Στις 30 Ιουνίου στις 5 παρά τέταρτο πρωί, ένας 34χρονος, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του στην περιοχή της Καλάθου, με αποτέλεσμα να καταλήξει με σφοδρότητα σε δέντρο και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Στις 9 Ιουλίου, στην Ακτή Κανάρη, κοντά στο παλιό ξενοδοχείο Μπελβεντέρε ένας 24χρονος νεαρός, έχασε τη ζωή του, όταν έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας που οδηγούσε με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Στις 14 Ιουλίου, στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω, ένας 23χρονος οδηγός.

Στις 27 Ιουλίου, μετά από νοσηλεία 52 ημερών στην εντατική του νοσοκομείου, ένας 74χρονος συμπολίτης μας που είχε τραυματιστεί θανάσιμα στις 3 Ιουνίου, όταν οδηγώντας το δίκυκλό του συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην οδό Μιχαήλ Πετρίδη.

Στις 29 Ιουλίου, στην πόλη της Ρόδου και στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, ένας 72χρονος Ροδίτης που παρασύρθηκε από διερχόμενο δίκυκλο.

Στις 3 Αυγούστου, στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, κοντά στην Πυλώνα, ένας 54χρονος αλλοδαπός που οδηγούσε τετράτροχο όχημα («γουρούνα») όταν έχασε τον  έλεγχο της μηχανής του.

Στις 5 Αυγούστου, στην περιοχή της Καλλιθέας, μια νέα κοπέλα 26 ετών που είχε έρθει για διακοπές στη Ρόδο με το φίλο της, όταν το τετράτροχο όχημα που οδηγούσαν, βγήκε εκτός δρόμου κι έχασαν τον έλεγχο.

Στις 7 Αυγούστου, έχασε τη μάχη για τη ζωή μια 62χρονη τουρίστρια από την Πολωνία που παρασύρθηκε από δίκυκλη μοτοσικλέτα επί της Ρόδου – Καμείρου ανάμεσα σε Ιαλυσό και Κρεμαστή.

Στις 12 Αυγούστου, έχασε τη ζωή του στην Κω, κοντά στο αεροδρόμιο 22χρονος Γερμανός τουρίστας, ο οποίος έχασε τον έλεγχο τετράτροχης μοτοσικλέτας που οδηγούσε.

Στις 30 Αυγούστου στην περιοχή του Προφήτη Ηλία έχασε τη ζωή του ένας νεαρός Γερμανός τουρίστας, όταν η «γουρούνα» στην οποία επέβαινε μαζί με τον αδελφό του, έπεσε σε γκρεμό.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, στο 2ο χιλιόμετρο Ρόδου – Καμείρου, κοντά στο ξενοδοχείο «Καψής», έχασε τη ζωή του 51χρονος συμπολίτης μας, όταν το ι.χ. αυτοκίνητό του συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο που οδηγούσε 25χρονος

Στις 16 Σεπτεμβρίου επίσης, στο νησί της Κω, κατέληξε έπειτα από σκληρή μάχη που έδωσε στο νοσοκομείο του νησιού, 76χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε διασταύρωση της Κω όταν το τρίκυκλο όχημά του συγκρούστηκε με άλλο όχημα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, στο 29χιλιόμετρο της Ρόδου – Λίνδου, κοντά στον Αρχάγγελο, έχασε τη ζωή του ένα ακόμα παλικάρι, μόλις 24ετών, όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε με άλλο όχημα.

Την 1η Οκτωβρίου, στο νησί της Κω, άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο,  ένας 26χρονος κάτοικος του νησιού, όταν ο άτυχος νεαρός έχασε τον έλεγχο του ι.χ αυτοκινήτου που οδηγούσε και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε δέντρο.

Στις 3 Οκτωβρίου επίσης στο νησί της Κω, έχασε τη ζωή του 30χρονος μπασκετμπολίστας, όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.

Στις 25 Οκτωβρίου, στο νησί της Κω ένας 45χρονος αλλοδαπός έχασε τη ζωή του στο Μαρμάρι της Κω.

Στις 30 Οκτωβρίου, εντός του χωριού Αφάντου, έχασε τη ζωή του ακαριαία ο 22χρονος Αλέξανδρος Χατζηχριστοδούλου, από την περιοχή, όταν το δίκυκλο που οδηγούσε καρφώθηκε σε σταθμευμένο ι.χ. αυτοκίνητο.
Ο άτυχος νεαρός, είχε χάσει επίσης το πατέρα του πριν από 3 χρόνια σε τροχαίο, καθώς επίσης και τον παππού του πριν από 15 περίπου χρόνια.

Στις 18 Νοεμβρίου, στις 7 και 20 το βράδυ, στο 6ο χιλιόμετρο της Ρόδου – Λίνδου, ι.χ. αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε επιτόπου μια 56χρονη συμπολίτισσά μας την ώρα που επιχειρούσε να διασχίσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας εκτός διάβασης.

Πηγή: rodiaki

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ