Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Προσέγγιση ασθενούς χρησιμοποιώντας τη Γλώσσα του Σώματος!

Προσέγγιση ασθενούς χρησιμοποιώντας τη Γλώσσα του Σώματος!

Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος για να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε και παρέχουμε φροντίδα.

Όσοι έχουμε αναλάβει επαγγελματικά ρόλους μέσα από τους οποίους χρειάζεται να δείξουμε ενδιαφέρον και φροντίδα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτoι έχουν το δικό τους ρεπερτόριο όσον αφορά τη γλώσσα του σώματος.
Το να δίνεις παρηγοριά και κουράγιο είναι πολύ σημαντικά πράγματα ειδικά σε καταστάσεις αυξημένου άγχους ή αγωνίας.

Αν δείτε ότι κάποιος χρειάζεται τέτοιου είδους βοήθεια και είστε διατεθειμένοι να την παρέχετε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη γλώσσα του σώματος.

Προσωπικός χώρος

Όταν προσφέρετε υποστήριξη και παρηγοριά σε κάποιον δεν υπάρχει πρόβλημα αν εισέλθετε στον προσωπικό του χώρο. Όμως πρέπει να δείξετε μεγάλη ευαισθησία στις αντιδράσεις του.
Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι αργές αλλά σταθερές, έτσι ώστε η προσέγγισή σας να είναι καθησυχαστική και όχι απειλητική. Είναι σημαντικό να έχετε το έλεγχο και να πάρετε αποφάσεις, καθώς ένα άτομο σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση είναι μάλλον απίθανο να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο από μόνο του.

Στάση του Σώματος

Χαμηλώστε το σώμα σας στο επίπεδο του άλλου, ή τουλάχιστον όσο πιο κοντά στο επίπεδο αυτό μπορείτε να φτάσετε. Εάν στέκεστε ψηλά από πάνω του μπορεί να τον τρομάξετε. Εάν μπορέσετε να τοποθετήσετε το σώμα σας ακόμη χαμηλότερα από το δικό του επίπεδο, μπορεί να πετύχετε πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς θα κάνετε το άτομο αυτό να νιώσει ξεχωριστό και σημαντικό.
Αυτή, είναι, επίσης, μια πολύ καλή στάση όταν μιλάτε σε ένα παιδί. Είναι σημαντικό να γείρετε το σώμα σας προς τον άλλο, καθώς η κίνηση αυτή δείχνει ενδιαφέρον και αμέριστη προσοχή.

Θέσεις του Κεφαλιού


Γνέφοντας με το κεφάλι την ώρα που σας μιλά ο άλλος τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει να μιλά και του δίνετε την αίσθηση ότι ενδιαφέρεστε. Αν, επίσης, τον κοιτάζετε στα μάτια ή στο πρόσωπο, θα του δώσετε ακόμη μεγαλύτερη ενθάρρυνση.
Εάν απαιτείται να είστε εσείς αυτός που έχετε τον έλεγχο της κατάστασης, κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά. Αν πρέπει να δείξετε συμπόνοια, γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι. Αυτό δείχνει ότι ακούτε με προσοχή και κατανοείτε αυτό που σας λέει.

Εκφράσεις του Προσώπου

Ένα γλυκό χαμόγελο είναι πάντα ενθαρρυντικό. Κρατήστε το στόμα σας χαλαρό και προσπαθήστε να μη δείξετε κανένα σημάδι έντασης, καθώς αυτή αναπόφευκτα, θα μεταδοθεί στον άλλον. Εάν το άτομο που έχετε απέναντί σας είναι φοβισμένο, δείξτε ότι κατανοείτε αυτά που σας λέει αλλά μην αντιδράσετε στον πανικό του. Διατηρήστε μια καθαρά συμπονετική έκφραση. Αυτό σχεδόν πάντα έχει καθησυχαστικό αποτέλεσμα, απαλύνοντας και μετριάζοντας το φόβο.

Σήματα με τα Μάτια

Εάν προσπαθείτε να βοηθήσετε κάποιον που είναι σε κατάσταση σοκ, διατηρήστε οπτική επαφή καθώς του μιλάτε. Εάν έχετε απέναντί σας κάποιον που είναι προβληματισμένος, δοκιμάστε να τον κοιτάξετε στα μάτια και να τον ρωτήσετε πως νιώθει. Αυτό θα τον ενθαρρύνει να ανοιχτεί και να σας μιλήσει.

Κινήσεις των Χεριών

Κρατώντας σταθερά από τον καρπό ή το μπράτσο ένα άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, αυτή είναι μια χειρονομία ιδιαίτερα καθησυχαστική. Μια κίνηση που παρέχει παρηγοριά και κουράγιο είναι και το ελαφρύ χαϊδευτικό χτύπημα στο μπράτσο ή στον ώμο.
Επίσης, δοκιμάστε να χαϊδέψετε το μπράτσο ή την πλάτη του ατόμου, καθώς έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα και δείχνει το ενδιαφέρον σας. Το χάδι και τα ελαφρά χτυπήματα τα χρησιμοποιούμε, επίσης, όταν κρατάμε μωρά ή παιδιά.
Μια άλλη τεχνική είναι πλησιάσετε τον άλλον με ανοιχτά χέρια. Αυτό θα δείξει ότι είστε ειλικρινής και βοηθάει πολύ όταν θέλετε μα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και να του δημιουργήσετε ένα αίσθημα ασφάλειας.
Εάν θέλετε να ενθαρρύνετε κάποιον να σας πλησιάσει, χρησιμοποιήστε τη γνωστή κίνηση που δηλώνει ”έλα εδώ”, απλώνοντας δηλαδή τα χέρια και κουνώντας ρυθμικά τα δάχτυλά σας προς τη δική σας κατεύθυνση.

Άγγιγμα

Το άγγιγμα προσφέρει μεγάλη παρηγοριά. Εάν ένα άτομο βιώνει φόβο ή πανικό, κρατήστε το σφιχτά. Μόλις ο φόβος αρχίσει να υποχωρεί, συνεχίστε να το κρατάτε, όμως πλέον πιο χαλαρά. Κρατώντας το άτομο από το χέρι ή τον καρπό σταθερά ή δυνατά του μεταφέρετε μια αίσθηση συναισθηματικής δύναμης που μπορεί να του δώσει κουράγιο.
Εάν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης θλίψης ή οδύνης, μια θερμή, δυνατή αγκαλιά προσφέρει μεγάλη παρηγοριά, όπως και ένας ώμος για να ακουμπήσει και να κλάψει. Δοκιμάστε να κρατήσετε το άτομο αυτό σφιχτά, χτυπώντας το χαϊδευτικά στην πλάτη. Μόλις περάσει η έντονη συναισθηματική αντίδραση, περιορίστε τη σωματική επαφή στο κράτημα των χεριών του.

Χρησιμοποιώντας τα μπράτσα

Αποφύγετε τις κινήσεις και τις θέσεις των μπράτσων που δημιουργούν προστατευτικά φράγματα. Μια κίνηση που παρέχει μεγάλη υποστήριξη είναι να βάλετε το μπράτσο σας γύρω από ένα παιδί ή ένα άτομο που χρειάζεται τη φροντίδα σας. Εάν το άτομο αυτό είναι σε άσχημη κατάσταση, αγκαλιάστε το και αρχίστε να το κουνάτε σιγά και ρυθμικά μπρος-πίσω, όπως θα κάνατε για να ηρεμήσετε ένα μωρό. Αυτή η κίνηση συνήθως ηρεμεί το άτομο σε πολύ λίγο χρόνο. Όταν αισθανθείτε ότι η ένταση περνά, χαλαρώστε αργά την αγκαλιά σας.

Κινήσεις των ποδιών

Και εδώ αποφύγετε να δημιουργήσετε αμυντικά φράγματα με τα πόδια σας, τα οποία σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι στραμμένα (και τα πέλματά σας επίσης) προς την κατεύθυνση του ατόμου που χρειάζεται την προσοχή σας.

Με βοήθεια από το βιβλίο
Το σώμα μου λέει πολλά της  Anna Jaskolka

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ