1.3.5 ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Τα περισσότερα από τα εγκαύματα θα αντιμετωπιστούν αργότερα με την κατάλληλη θεραπεία.
Οι κατάλληλες ενέργειες για να διασφαλιστεί η σωστή αντιμετώπιση του εγκαυματικού παράγοντα στο θύμα είναι:
- Η απομάκρυνση από τον τόπο του ατυχήματος. Συνήθως παρέχεται από όσα άτομα παρευρίσκονται στο ατύχημα (περαστικοί, συγγενείς φίλοι), τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα προσφέρουν σωστά τις πρώτες βοήθειες.
- Σε περίπτωση θερμικού εγκαύματος πώς να πλησιάσουν την φωτιά.
- Πώς να μπουν σε ένα φλεγόμενο κτίριο.
- Πώς να σώσουν ένα άτομο σε περίπτωση που τα ρούχα του έχουν πιάσει φωτιά.
- Τις πρώτες βοήθειες για τα εγκαύματα.(Μαρβάκη και συν., 2015).
Ωστόσο και ο ίδιος ο διασώστης πρέπει να λάβει μέτρα για τη δική του ασφάλεια πριν ξεκινήσει να παρέχει πρώτες βοήθειες. Κύριο μέτρο είναι να ελέγξει την ασφάλεια του χώρου πριν προσεγγίσει το θύμα. Σε περίπτωση που το θύμα καίγεται εκείνη την στιγμή ο διασώστης προκειμένου να σβήσει τα φλεγόμενα σημεία του σώματος χρησιμοποιεί κάποιο χοντρό ύφασμα ή κουβέρτα. Αν κρίνεται απαραίτητο το θύμα μεταφέρεται σε ασφαλές μέρος και η περιοχή του εγκαύματος αποφεύγεται να έρθει σε επαφή άλλα υλικά που μπορεί να μολύνουν το τραύμα. (Μαρβάκη και συν., 2015).
Η διακοπή εγκαυματικής διεργασίας, που είναι ζωτικής σημασίας αφού περιορίζει την έκταση της βλάβης.
Αυτή περιλαμβάνει:
- Προσεκτική αφαίρεση ρούχων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διότι η μη έγκαιρη αφαίρεση τους προκαλεί έντονο πόνο επειδή κολλάει στο δέρμα του εγκαυματία.
- Αφαίρεση ξένων σωμάτων που μπορεί να διατηρήσουν την θερμότητα και να παρατείνουν την εγκαυματική διαδικασία ενώ παράλληλα προκαλούν ισχαιμία ασκώντας πίεση. (δαχτυλίδια, ρολόγια, σκουλαρίκια).
- Απομάκρυνση χημικών ουσιών , αν πρόκειται για χημικό έγκαυμα, η περιοχή συνιστάται να ξεπλένεται με άφθονο νερό. (Μαρβάκη και συν., 2015).
- Αφού γίνουν οι παραπάνω απαραίτητες διεργασίες γίνεται η εκτίμηση της σοβαρότητας του εγκαύματος, που έχει ως στόχο την γρήγορη αναγνώριση των εγκαυμάτων καθώς και την διακομιδή των θυμάτων στο χώρο του νοσοκομείου.(Μαρβάκη και συν., 2015).
- Η σταθεροποίηση του ασθενή, βάση του κανόνα ABCD (Αirway , Breathtaking, Circulation, Disability, Exposure of other major problems). Αν το θύμα δεν αναπνέει ή αν δεν αναπνέει ικανοποιητικά γίνεται ΚΑΡΠΑ ή διασωλήνωση ή επείγουσα διαδερμική τραχειοστομία αντίστοιχα. (Μαρβάκη και συν., 2015).
Η ταχεία μεταφορά του στην κατάλληλη νοσοκομειακή μονάδα.
Τα κριτήρια διακομιδής ασθενών στις μονάδες εγκαυμάτων γίνονται σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Εγκαυμάτων, τα οποία είναι :
- Εγκαύματα ολικού πάχους ≥ 10%.
- Εγκαύματα μερικού πάχους ≥ 20%.
- Εγκαύματα ποδιών, χεριών , γεννητικών οργάνων, προσώπου.
- Έγκαυμα ≥ 5% στους τραυματίες.
- Ηλεκτρικά εγκαύματα.
- Εισπνευστικό έγκαυμα.
- Σημαντικά χημικά εγκαύματα.
- Εγκαύματα με υποκείμενες νόσους (καρδιοπάθεια, διαβήτης).
- Ψυχοπαθείς με εγκαύματα
- Εγκαύματα σε παιδιά.(Μαρβάκη και συν., 2015).
Κατά την διάρκεια της διακομιδής του ασθενούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) της νοσοκομειακής μονάδας κρίνεται απαραίτητη η παροχή πρώτων βοηθειών στο άτομο καθώς είναι σημαντική για την επιβίωση του και για τον περιορισμό της βαρύτητας της έκτασης και των επιπλοκών του εγκαύματος.
Τα κατάλληλα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας διασώστης κατά την διαδικασία της διακομιδής του ασθενή στα ΤΕΠ αρχικά είναι η προστασία των εγκαυματικών επιφανειών από μόλυνση, στη συνέχεια η διαχείριση της καταστολής του πόνου καθώς και η εξασφάλιση της αναπνοής, της καρδιακής λειτουργίας, της σωστής θερμοκρασίας του σώματος (32–34°C) και μιας καλής φλεβικής γραμμής.
Ωστόσο ο υπεύθυνος διασώστης θα πρέπει να συντάξει ένα συνοδευτικό ενημερωτικό σημείωμα, την εξασφάλιση ενός έμπειρου συνοδού και την σωστή συνεννόηση με την μονάδα υποδοχής του νοσοκομείου. (Μαρβάκη και συν., 2015).
Κατά την διάρκεια αναμονής του μέσου διακομιδής πρέπει να ληφθούν όσο είναι δυνατόν πληροφορίες που θα χρησιμεύσουν για την καλύτερη αντιμετώπιση του εγκαυματία.
Υπάρχουν δύο μνημοτεχνικοί κανόνες για την λήψη πληροφοριών.
Αυτοί είναι :
4 «Π»
- ΠΟΙΟΣ (στοιχεία εγκαυματιών)
- ΠΟΥ (έγινε το ατύχημα)
- ΠΟΤΕ (ως του ατυχήματος)
- ΠΩΣ (κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το ατύχημα)
AMPLE
A Αllergies :Αλλεργίες.
M Medications: Φάρμακα που λαμβάνει.
P Previous Illness : Νοσηρότητα του ασθενή.
L Last meal or drink: Η ώρα που ήπιε ή έλαβε το τελευταίο γεύμα.
E Events/ Environment related to the injury : Οποιαδήποτε πληροφορία έχει σχέση με το συμβάν.(Μαρβάκη και συν., 2015).
Ο διασώστης κατά την διάρκεια της διακομιδής θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον δύο ενδοφλέβιες γραμμές, αν είναι δυνατόν να συμβεί να τοποθετηθούν μία ή δύο κεντρικές γραμμές, για την έγκυρη χορήγηση μιας μεγάλης ποσότητας υγρών η οποία θα μειώσει την θνησιμότητα από τα εγκαύματα. Επίσης από τις ενδοφλέβιες γραμμές θα χορηγηθούν οποιοειδή για την διαχείριση του πόνου. (Μαρβάκη και συν., 2015).
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ (Μέρος Πρώτο)