Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Πολίτες » Προετοιμασία για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στα σχολεία: Ο ουσιαστικός ρόλος των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών

Προετοιμασία για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στα σχολεία: Ο ουσιαστικός ρόλος των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών

Χτυπάει χωρίς προειδοποίηση και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε νεαρούς αθλητές.

Αυτό το τρομακτικό γεγονός σχετικά με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ώθησε 37 πολιτείες να ψηφίσουν νόμο που απαιτεί εκπαίδευση στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για την αποφοίτηση από το λύκειο. Μόνο 21 πολιτείες απαιτούν την ύπαρξη αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AEΑ) στα δημόσια σχολεία.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά και απροσδόκητα να χτυπά. Μπορεί να προκαλέσει το θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Συνήθως πλήττει νεαρούς αθλητές κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων.

Ένας AEΑ μπορεί να ελέγξει τον καρδιακό ρυθμό ενός ατόμου και να στείλει ένα ηλεκτροσόκ που θα επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στο φυσιολογικό.

“Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για να σώσεις μια ζωή, και αυτές οι συσκευές χωρίς αμφιβολία μπορούν να σώσουν μια ζωή”, δήλωσε ο Alex B. Diamond, D.O., FAAP, ειδικός στην παιδιατρική αθλητιατρική της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP).

Όταν η καρδιά σταματά να χτυπάει, η γρήγορη δράση μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Για κάθε λεπτό που περνάει, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10%. Ο AEΑ θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο γυμναστήριο ή τον αθλητικό χώρο. Δεν θα πρέπει να χρειάζονται περισσότερα από 3 λεπτά για να φέρετε τον AEΑ και να επιστρέψετε στο θύμα, δήλωσε ο Dr. Diamond.

“Δεν θα προκαλέσει ηλεκτροσόκ σε κάποιον που δεν το χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως πληγώσετε κάποιον με την παροχή ενός ηλεκτροσόκ όταν στην πραγματικότητα δεν το χρειάζεται”, είπε. “Μόλις ανοίξετε τη συσκευή, μια φωνή θα αρχίσει αυτόματα να σας μιλάει και να σας λέει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε”.

Συμπτώματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής:

Πόνος στο στήθος

Ζαλάδα κατά την άσκηση

Δύσπνοια που δεν προκαλείται από την άσκηση ή είναι μεγαλύτερη από τους συνομηλίκους

Αίσθημα ότι η καρδιά σας χτυπάει πιο γρήγορα

Λιποθυμία

Οι νεαροί αθλητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε αθλητικές εξετάσεις κάθε χρόνο.

Οι αθλητές που ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους θα πρέπει να επισκέπτονται τον παιδίατρό τους ή τον παιδοκαρδιολόγο τους.

Πηγή: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/sports-injuries/Pages/Preparing-for-Sudden-Cardiac-Arrest-in-Schools.aspx

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ