Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Προειδοποιητικά σημάδια ότι το μωρό σας πνίγεται

Προειδοποιητικά σημάδια ότι το μωρό σας πνίγεται

Όταν γίνεστε γονιός για πρώτη φορά ή όταν ανακαλύπτετε τον εαυτό σας να φροντίζει το βρέφος τακτικά, ξαφνικά συνειδητοποιείτε πολύ καλά όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά με το μωρό.

Αυτό το γλυκό βρέφος φαίνεται τόσο εύθραυστο και αβοήθητο, και θέλετε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να το βοηθήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τις περισσότερες φορές, είναι σχετικά ξεκάθαρο πότε το βρέφος σας υποφέρει, πονάει ή κινδυνεύει. Κάποιες φορές, όμως, τα σημάδια κινδύνου δεν είναι τόσο ευδιάκριτα.

Αυτό μπορεί μερικές φορές να συμβαίνει με την πνιγμονή.

Η πνιγμονή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μικρά μωρά, τα οποία όχι μόνο δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους ενώ πνίγονται, αλλά δεν μπορούν καν να επικοινωνήσουν.

Αυτό μεταφέρει την ευθύνη αποκλειστικά στον γονέα ή τον φροντιστή να αναγνωρίσει τα σημάδια πνιγμονής και να λάβει μέτρα για να αποφράξει τον αεραγωγό του βρέφους.

‘Ολοι όσοι φροντίζουν παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια ενός βρέφους που πνίγεται.

Αναφέρουμε τα πιο κοινά παρακάτω.

Τα χείλη και/ή το δέρμα του μωρού γίνονται μπλε.

Ένα από τα πιο σίγουρα (και πιο σοκαριστικά) σημάδια πνιγμονής στα βρέφη είναι ότι το δέρμα του βρέφους αποκτά μια μπλε απόχρωση. Αυτή η μπλε απόχρωση θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στους γονείς και τους φροντιστές. Εάν συμβεί αυτό, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάτι εμποδίζει το μωρό να λάβει επαρκές οξυγόνο.

Το μωρό δεν μπορεί να κλάψει ή να κάνει θόρυβο.

Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι κάποιος που πνίγεται θα φώναζε για βοήθεια και ότι ένα βρέφος θα έκλαιγε αν δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Αλλά το γεγονός είναι ότι όταν ο αεραγωγός είναι φραγμένος, είναι αδύνατο να κάνει θόρυβο. Εάν το βρέφος σας φαίνεται σαν να κλαίει, αλλά δεν κάνει κανέναν ήχο, μπορεί να πνίγεται.

Το μωρό δεν μπορεί να αναπνεύσει ή κάνει προσπάθεια να αναπνεύσει.

Εάν το μωρό σας δεν αναπνέει, ή αναπνέει με δυσκολία ή παρουσιάζει έντονο συριγμό, μπορεί να πνίγεται. Εάν το βρέφος εξακολουθεί να είναι σε θέση να βήχει, είναι πιθανό ο αεραγωγός να μην είναι εντελώς φραγμένος. Αφήστε το μωρό να βήξει σε μια προσπάθεια να αποφράξει τον αεραγωγό (αλλά θα πρέπει να καλέσετε για βοήθεια). Μην χτυπάτε το παιδί στην πλάτη και μην προσπαθείτε να καθαρίσετε τον αεραγωγό (εάν βήχει) με το δάχτυλό σας γιατί θα μπορούσατε πραγματικά να μετακινήσετε το αντικείμενο πιο κάτω. Αντίθετα, αφήστε το να βήξει και προσπαθήστε να το σηκώσετε.

Το μωρό φαίνεται πανικοβλημένο ή ανήσυχο και κουνάει απότομα τα χέρια του.

Εάν το βρέφος σας αρχίσει να χτυπάει τα χέρια του ή φαίνεται ότι είναι ανήσυχο ή πανικοβλημένο, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι πνιγμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ένα από τα άλλα σημάδια.

Το βρέφος χάνει τις αισθήσεις του.

Ένα άλλο εξαιρετικά ανησυχητικό σύμπτωμα πνιγμονής θα μπορούσε να είναι η απώλεια συνείδησης. Εάν το μωρό χάσει τις αισθήσεις του και δεν αναπνέει, θα χρειαστεί να κάνετε βρεφική ΚΑΡΠΑ.

Αν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια πνιγμονής, είναι εύκολο να πανικοβληθείτε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι, ώστε να μπορέσετε να εκτελέσετε τις δεξιότητες αντιμετώπισης της πνιγμονής γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πως να αντιμετωπίσετε την πνιγμονή στα βρέφη:

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν βήχει ή κλαίει. Αξιολογήστε την κατάσταση για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό κινδυνεύει πραγματικά να πνιγεί. Εάν το μωρό έχει δυνατό βήχα ή κλαίει, η αναπνευστική οδός είναι πιθανό να είναι μερικώς αποκλεισμένη και θα είναι ευκολότερο για το μωρό να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις (συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων προς τα πίσω) θα μπορούσε στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την κατάσταση. Μην κάνετε οτιδήποτε εάν το μωρό πνίγεται ή κλαίει.

Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το αντικείμενο με τα δάχτυλά σας. 

Η προσπάθεια να τραβήξετε ένα αντικείμενο από τον αεραγωγό του βρέφους είναι πιο πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση.

Καλέστε το 166/112. 

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να αντιμετωπίσετε τον πνιγμό του μωρού σας, καλέστε αμέσως το 166/112. Μπορεί να είναι σε θέση να σας καθοδηγήσουν σε διαδικασίες που σώζουν ζωές και θα σας στείλουν επίσης επαγγελματική βοήθεια.

Χορηγήστε χτυπήματα στην πλάτη. 

Κρατήστε το βρέφος με το πρόσωπο προς τα κάτω στο αντιβράχιο σας, με το κεφάλι του χαμηλότερα από το σώμα του. Κρατήστε το στόμα του ανοιχτό με το χέρι σας στο ίδιο μπράτσο. Χρησιμοποιώντας το σκληρό μέρος της παλάμης του ελεύθερου χεριού σας, δώστε έως και πέντε γρήγορα χτυπήματα στην πλάτη του βρέφους, ακριβώς ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

Εκτελέστε θωρακικές ωθήσεις. 

Εάν τα χτυπήματα στην πλάτη δεν απομακρύνουν το αντικείμενο, γυρίστε το μωρό ανάσκελα, κρατώντας το βρέφος στην αγκαλιά σας. Φροντίστε να στηρίζετε το κεφάλι. Τοποθετήστε δύο δάχτυλα στη μέση του στήθους και δώστε πέντε γρήγορες ωθήσεις προς τα κάτω (περίπου το ένα τρίτο του βάθους του στήθους).

Επαναλάβετε τα χτυπήματα στην πλάτη και τις συμπιέσεις στο στήθος. 

Επαναλάβετε αυτά τα βήματα μέχρι να απελευθερωθεί ο αεραγωγός, να φτάσει βοήθεια ή το μωρό να χάσει τις αισθήσεις του. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσετε ΚΑΡΠΑ.

Προσέξτε τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμονή και κρατήστε τους μακριά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την πνιγμονή του μωρού είναι να μειώσετε τον κίνδυνο εξαρχής. Γνωρίστε τους πιο συνηθισμένους κινδύνους πνιγμονής και κρατήστε τους μακριά. Τα μωρά τείνουν να έλκονται από μικρά αντικείμενα σε μέγεθος δαγκώματος και φυσικά να τα βάζουν στο στόμα τους. Όταν το σπίτι σας είναι απαλλαγμένο από κινδύνους πνιγμονής, θα παρέχετε μεγαλύτερη ασφάλεια στο βρέφος σας .

Πηγή: https://infantcpr.com/blog/posts/baby-choking-warning-signs/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ