Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον απινιδωτή; Ορισμένες πληροφορίες για τους πολίτες

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον απινιδωτή; Ορισμένες πληροφορίες για τους πολίτες

Ο απινιδωτής είναι μία συσκευή που μπορεί να σώσει ένα άτομο σε καρδιακή ανακοπή.

Ποιος όμως μπορεί να τον χρησιμοποιήσει; Τι λέει ο νόμος και ο ποινικός κώδικας;

Προφανώς, οι νόμοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά κατ’ αρχήν ο “κανόνας του καλού Σαμαρείτη”, ή κάτι αντίστοιχο, ισχύει σε πολλές από αυτές.

Πόσο σοβαρή είναι η καρδιακή ανακοπή;

Πλέον, οι απινιδωτές εμφανίζονται όλο και περισσότερο, και στην καθημερινή μας ζωή περνάμε, σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε, από τον απινιδωτή σε φαρμακεία, γυμναστήρια, δημαρχεία, ακόμη και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι είναι χρήσιμοι σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, αλλά ποιος μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει έναν απινιδωτή;

Γενικά πιστεύει κανείς ότι, αν δεν είστε γιατρός, ενώ περιμένετε το ασθενοφόρο, είναι καλύτερα να μην επέμβετε, να κάνετε το ελάχιστο δυνατό για να αποφύγετε να χειροτερέψετε την κατάσταση.

Ενώ αυτό μπορεί να ισχύει σε πολλές περιπτώσεις, σίγουρα δεν ισχύει στην περίπτωση της καρδιακής ανακοπής.

Η καρδιακή ανακοπή είναι μια ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρίσιμη σε σοβαρότητα με τον πνιγμό.

Η αντλητική λειτουργία της καρδιάς παύει ξαφνικά και, ως αποτέλεσμα, το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον και δεν μπορεί να οξυγονωθεί.

Μετά τα πρώτα λεπτά κατά τα οποία τα όργανα καταναλώνουν το οξυγόνο που υπάρχει στο σώμα, μη λαμβάνοντας πλέον αίμα και οξυγόνο, όλα πεθαίνουν.

Ειδικότερα, ο εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο όργανο στην έλλειψη οξυγόνου (που ονομάζεται εγκεφαλική υποξία) και ήδη μετά από λιγότερο από 5 λεπτά υφίσταται τις πρώτες μη αναστρέψιμες βλάβες.

Μετά από 12 λεπτά, ο εγκέφαλος έχει υποστεί πλήρη βλάβη και οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς που πάσχει από καρδιακή ανακοπή είναι μηδενικές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άμεση σωτήρια παρέμβαση είναι απαραίτητη.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται ο απινιδωτής;

Τώρα που η σοβαρότητα μιας καρδιακής ανακοπής είναι πιο ξεκάθαρη για εμάς, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο ΑΕΑ (αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής) θεωρείται εργαλείο διάσωσης ζωής.

Ο ημιαυτόματος απινιδωτής είναι σε θέση να αναγνωρίζει αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό και να υποδεικνύει εάν είναι απαραίτητη ή όχι η απινίδωση.

Απλώς εφαρμόστε τα ηλεκτρόδια στο στήθος και ενεργοποιήστε τον απινιδωτή.

Αυτό στη συνέχεια δίνει αυτόματα στον διασώστη φωνητικές οδηγίες για το πότε και πώς να ενεργήσει.

Αφού αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό, μόνο εάν είναι απαραίτητο, ο απινιδωτής δίνει οδηγίες στον διασώστη να πατήσει το κουμπί για να δώσει το ηλεκτροσόκ στην καρδιά (ένα ηλεκτροσόκ, ικανό να επανεκκινήσει μια καρδιά σε καρδιακή ανακοπή).

Ο απινιδωτής θα δώσει το ηλεκτροσόκ μόνο όταν υπάρχει ρυθμός που μπορεί να υποστεί ηλεκτροσόκ.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον απινιδωτή;

Στην Ιταλία ο νόμος αριθ. 116 της 4ης Αυγούστου 2021 αποτελεί επανάσταση στον τομέα των απινιδωτών.

Μεταξύ άλλων, ορίζει ότι σε περιπτώσεις υποψίας καρδιακής ανακοπής και ελλείψει εκπαιδευμένου ιατρικού ή μη προσωπικού, ακόμη και ένα μη εκπαιδευμένο άτομο επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τον ημιαυτόματο ή αυτόματο απινιδωτή.

Ο νόμος παραπέμπει στο άρθρο 54 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ορίζει ότι δεν τιμωρούνται οι ενέργειες που πραγματοποιούνται από ένα πρόσωπο που ενεργεί σε κατάσταση ανάγκης σε μια προσπάθεια να παράσχει βοήθεια και να σώσει ένα άτομο που βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, όπως η καρδιακή ανακοπή.

Αναλυτικότερα, το άρθρο 54 “εφαρμόζεται σε πρόσωπο το οποίο, μη διαθέτοντας τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις (πρόσωπο που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση), σε μια προσπάθεια να παράσχει βοήθεια σε θύμα ύποπτης καρδιακής ανακοπής, χρησιμοποιεί απινιδωτή ή εκτελεί καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση”, αναφέρει το άρθρο 3 του νόμου του 2021.

Σε περίπτωση που ένα άτομο δεν έχει παρακολουθήσει το μάθημα της βασικής υποστήριξης της ζωής, θα είναι οι χειριστές του τηλεφωνικού κέντρου έκτακτης ανάγκης που θα τον καθοδηγήσουν στην εκτέλεση καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και, εάν υπάρχει κοντά, στη χρήση απινιδωτή, ενώ περιμένει την άφιξη βοήθειας.

Και αυτό γιατί μόνο η μη χρήση του απινιδωτή AED στα πρώτα λεπτά μπορεί να αποτρέψει το θύμα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής από το να σωθεί!

Πηγή: https://www.emergency-live.com/equipment/who-can-use-the-defibrillator-some-information-for-citizens/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ