Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να επιβιώσετε από μια καρδιακή προσβολή…φυσικά όχι το να βήξετε!!!!

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να επιβιώσετε από μια καρδιακή προσβολή…φυσικά όχι το να βήξετε!!!!

Εάν επρόκειτο να υποστείτε καρδιακή προσβολή, καθώς βρίσκεστε με μια παρέα ανθρώπων, το να καλέσετε για βοήθεια είναι ίσως η πρώτη ενστικτώδης ενέργεια που θα κάνετε. Αλλά τι γίνεται αν μια καρδιακή προσβολή συμβεί όταν είστε μόνοι, θα μπορούσατε να επιβιώσετε;
Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής

Για να μάθετε αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, θα πρέπει πρώτα να είστε σε θέση να προσδιορίσετε τα συμπτώματα της.

Κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν: 

Έντονο πόνο στο στήθος (όπως σφίξιμο, ή ένα αίσθημα βάρους, ή πίεση) στο κεντρικό ή αριστερό μέρος του στήθους, που διαρκεί συνήθως για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ο πόνος μπορεί επίσης να αντανακλά στον αριστερό βραχίονα, το λαιμό ή το σαγόνι. Έντονη εφίδρωση και μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής.

“Περίπου το 90 τοις εκατό των πασχόντων από καρδιακή προσβολή αντιμετωπίζουν τα κλασικά συμπτώματα. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να αναπτύξουν μη-κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Αυτά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ήπιο πόνο στο στήθος, ναυτία, έμετο και πόνο στην επιγαστρική περιοχή (άνω κεντρικό τμήμα της κοιλιάς), “λέει ο Δρ Chee Chin Tang, Senior Consultant στην Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού Καρδιολογικού Κέντρου Σιγκαπούρης (NHCS) , μέλος της ομάδας SingHealth.

Τι να κάνετε όταν συμβεί μια καρδιακή προσβολή;

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε μια καρδιακή προσβολή – ανεξάρτητα από το αν είστε μόνοι σας ή με παρουσία άλλων – το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε για επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία που πρέπει να παραδοθεί σε σας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σώσετε τους μύες της καρδιάς  σας.
 “Αν είστε μόνοι, όταν συμβαίνει μια καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να σταματήσετε ό, τι και αν κάνετε, να προχωρήσετε σε ένα ασφαλές μέρος για να ξεκουραστείτε και να καλέσετε ιατρική βοήθεια. Για παράδειγμα, αν οδηγείτε, πρώτα σταματήστε σε μια άκρη του δρόμου και ζητήστε βοήθεια », συμβουλεύει ο Δρ Chin .

Τι θα μπορούσατε να κάνετε, ενώ περιμένετε την ιατρική βοήθεια να φθάσει 

Σημαντικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λήψη μιας ασπιρίνης – του πιο συχνά λαμβανόμενου φαρμάκου αραίωσης του αίματος στον κόσμο – κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής βελτιώνει την επιβίωση.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής προσβολής προκαλούνται από έναν θρόμβο αίματος που σχηματίζεται σε ένα από τα αιμοφόρα αγγεία που είναι υπεύθυνο για την παροχή του αίματος προς την καρδιά.

Η προκύπτουσα απόφραξη στερεί από την καρδιά το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα, προκαλώντας βλάβη στον καρδιακό μυ, που πεθαίνει σταδιακά.

Λαμβάνοντας μια ασπιρίνη κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να βοηθήσει, δεδομένου ότι εμποδίζει την πήξη από το να γίνει όλο και μεγαλύτερη, δίνοντας στο σώμα μια ευκαιρία να ”σπάσει” τον θρόμβο του αίματος.

Εάν έχετε ασπιρίνη στο σπίτι, και ξέρετε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε αυτήν, τότε θα μπορούσατε να εξετάσετε την λήψη της, ενώ περιμένετε τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν.

Τι δεν βελτιώνει την επιβίωση κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής

Θα μπορούσε η λήψη νιτρογλυκερίνης – ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που διευρύνει προσωρινά τα αιμοφόρα αγγεία για τη βελτίωση της παροχής αίματος προς την καρδιά – επίσης να βοηθήσει;
 Ο Δρ Chin λέει ότι «η νιτρογλυκερίνη δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών ή βελτιώνει την επιβίωση σημαντικά κατά τη διάρκεια μιας προσβολής.
Είναι πιο χρήσιμο για τους ασθενείς με στηθάγχη, μια εντελώς διαφορετική κατάσταση όπου οι ασθενείς βιώνουν πόνο στο στήθος ή δυσφορία, όταν οι ίδιοι καταβάλλουν προσπάθεια. “
 Η στηθάγχη προκύπτει από έλλειψη ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης για αίμα προς την καρδιά, αλλά αυτό οφείλεται σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων και όχι σε έναν θρόμβο που πρέπει να διαλυθεί.
Λαμβάνοντας νιτρογλυκερίνη κατά τη διάρκεια μια τέτοιας κατάστασης μπορεί να επεκτείνει προσωρινά την στένωση των αιμοφόρων αγγείων και να ανακουφίσει την δυσφορία.
Ο επαναλαμβανόμενος βήχας είναι επίσης απίθανο να βοηθήσει σε περίπτωση καρδιακής προσβολής
Ο δρ Chin προειδοποιεί ότι ο επαναλαμβανόμενος βήχας ή η άσκηση πίεσης στην περιοχή του στήθους κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής,   είναι αστικοί μύθοι.
 Ο ίδιος εξηγεί: «Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου ο καρδιακός παλμός είναι πολύ αργός από έναν ανώμαλο αντανακλαστικό μηχανισμό , ο βήχας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού – αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε μια καρδιακή προσβολή.”
 Ομοίως, εφαρμόζοντας πίεση στην περιοχή του στήθους κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι απίθανο να βοηθήσει εάν η καρδιά του ατόμου έχει σταματήσει να χτυπάει (καρδιακή ανακοπή).

 Όταν συμβαίνει αυτό, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση θα πρέπει να χορηγείται – ιδανικά από κάποιον που έχει εκπαιδευτεί να το πράξει.
 “Ακόμη και αν ένα άτομο έχει τα προσόντα για να δώσει ΚΑΡΠΑ, αυτός ή αυτή θα πρέπει να καλέσει για βοήθεια και να ενημερώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ιατρικών υπηρεσιών πριν από τη χορήγηση βοήθειας», λέει ο δρ Τσιν.

Θα έχετε ίσως διαβάσει το άρθρο “Πως να επιβιώσετε από καρδιακή προσβολή όταν είστε μόνοι; Κοινοποιήστε το παντού, θα σώσετε ζωές…”  το οποίο έχει φιλοξενηθεί σε όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται τα παρακάτω…

Ωστόσο τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους… με το να βήξουν  επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Μια βαθιά ανάσα θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος έτσι ώστε να έχουμε και παραγωγή  πτυέλων από βαθιά μέσα στο στήθος. Μια ανάσα και ο βήχας πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο δευτερόλεπτα προς τα πάνω μέχρι να φτάσει η βοήθεια ή έως ότου αισθανθείτε την καρδιά να χτυπάει και πάλι κανονικά. Οι βαθιές ανάσες δίνουν οξυγόνο στους πνεύμονες και ο βήχας κινήσεις που συμπιέζουν την καρδιά να κρατήσει το αίμα που κυκλοφορεί. Η συμπίεση στην καρδιά βοηθά επίσης να ανακτήσει φυσιολογικό ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό τα θύματα καρδιακής προσβολής μπορεί να καλέσουν για  πρώτες βοήθειες. Ενημερώστε πολλούς άλλους ανθρώπους όσο το δυνατόν γι ‘αυτό, σε βλακείες είστε πρώτοι!. Θα μπορούσε να σώσει τις ζωές τους! Ένας καρδιολόγος λέει εάν ο καθένας που βλέπει αυτή την ανάρτηση την μοιραστεί με 10 άτομα μπορεί να στοιχηματίσετε ότι θα σωθεί  τουλάχιστον μία ζωή. Αντί αστείας ανταλλαγής πληροφοριών παρακαλώ να συμβάλλετε με τη διαβίβαση των πληροφοριών που μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός ατόμου γιατί θα ξέρει τι θα κάνει.

Λοιπόν… τα παραπάνω θα είναι καλύτερα να τα ξεχάσετε. Πιστεύω ότι το μόνο που μπορεί να σώσει τη ζωή σας είναι η ΓΝΩΣΗ και η συνεχής ενημέρωση για ότι σημαντικό συμβαίνει στον τομέα της υγείας και ειδικά σε αυτόν των πρώτων βοηθειών! 

Παρακολουθήστε το παρακάτω ολιγόλεπτο βίντεο που εξηγεί απλά και κατανοητά το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση καρδιακής προσβολής:

ΠΗΓΕΣ
 healthxchange
National Heart Centre Singapore (NHCS)
American Heart Association
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ