Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής
Για να μάθετε αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή, θα πρέπει πρώτα να είστε σε θέση να προσδιορίσετε τα συμπτώματα της.
Κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:
“Περίπου το 90 τοις εκατό των πασχόντων από καρδιακή προσβολή αντιμετωπίζουν τα κλασικά συμπτώματα. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορούν να αναπτύξουν μη-κλασικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Αυτά περιλαμβάνουν δύσπνοια, ήπιο πόνο στο στήθος, ναυτία, έμετο και πόνο στην επιγαστρική περιοχή (άνω κεντρικό τμήμα της κοιλιάς), “λέει ο Δρ Chee Chin Tang, Senior Consultant στην Καρδιολογική Κλινική του Εθνικού Καρδιολογικού Κέντρου Σιγκαπούρης (NHCS) , μέλος της ομάδας SingHealth.
Τι να κάνετε όταν συμβεί μια καρδιακή προσβολή;
Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε μια καρδιακή προσβολή – ανεξάρτητα από το αν είστε μόνοι σας ή με παρουσία άλλων – το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε για επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Τι θα μπορούσατε να κάνετε, ενώ περιμένετε την ιατρική βοήθεια να φθάσει
Σημαντικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λήψη μιας ασπιρίνης – του πιο συχνά λαμβανόμενου φαρμάκου αραίωσης του αίματος στον κόσμο – κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής βελτιώνει την επιβίωση.
Η προκύπτουσα απόφραξη στερεί από την καρδιά το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα, προκαλώντας βλάβη στον καρδιακό μυ, που πεθαίνει σταδιακά.
Λαμβάνοντας μια ασπιρίνη κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να βοηθήσει, δεδομένου ότι εμποδίζει την πήξη από το να γίνει όλο και μεγαλύτερη, δίνοντας στο σώμα μια ευκαιρία να ”σπάσει” τον θρόμβο του αίματος.
Εάν έχετε ασπιρίνη στο σπίτι, και ξέρετε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε αυτήν, τότε θα μπορούσατε να εξετάσετε την λήψη της, ενώ περιμένετε τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν.
Τι δεν βελτιώνει την επιβίωση κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής
Θα έχετε ίσως διαβάσει το άρθρο “Πως να επιβιώσετε από καρδιακή προσβολή όταν είστε μόνοι; Κοινοποιήστε το παντού, θα σώσετε ζωές…” το οποίο έχει φιλοξενηθεί σε όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες.
Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται τα παρακάτω…
Ωστόσο τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους… με το να βήξουν επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Μια βαθιά ανάσα θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος έτσι ώστε να έχουμε και παραγωγή πτυέλων από βαθιά μέσα στο στήθος. Μια ανάσα και ο βήχας πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο δευτερόλεπτα προς τα πάνω μέχρι να φτάσει η βοήθεια ή έως ότου αισθανθείτε την καρδιά να χτυπάει και πάλι κανονικά. Οι βαθιές ανάσες δίνουν οξυγόνο στους πνεύμονες και ο βήχας κινήσεις που συμπιέζουν την καρδιά να κρατήσει το αίμα που κυκλοφορεί. Η συμπίεση στην καρδιά βοηθά επίσης να ανακτήσει φυσιολογικό ρυθμό. Με τον τρόπο αυτό τα θύματα καρδιακής προσβολής μπορεί να καλέσουν για πρώτες βοήθειες. Ενημερώστε πολλούς άλλους ανθρώπους όσο το δυνατόν γι ‘αυτό, σε βλακείες είστε πρώτοι!. Θα μπορούσε να σώσει τις ζωές τους! Ένας καρδιολόγος λέει εάν ο καθένας που βλέπει αυτή την ανάρτηση την μοιραστεί με 10 άτομα μπορεί να στοιχηματίσετε ότι θα σωθεί τουλάχιστον μία ζωή. Αντί αστείας ανταλλαγής πληροφοριών παρακαλώ να συμβάλλετε με τη διαβίβαση των πληροφοριών που μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός ατόμου γιατί θα ξέρει τι θα κάνει.
Λοιπόν… τα παραπάνω θα είναι καλύτερα να τα ξεχάσετε. Πιστεύω ότι το μόνο που μπορεί να σώσει τη ζωή σας είναι η ΓΝΩΣΗ και η συνεχής ενημέρωση για ότι σημαντικό συμβαίνει στον τομέα της υγείας και ειδικά σε αυτόν των πρώτων βοηθειών!
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ