Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για την ΚΑΡΠΑ. Πώς η ΚΑΡΠΑ αλλάζει (και σώζει) ζωές

Πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για την ΚΑΡΠΑ. Πώς η ΚΑΡΠΑ αλλάζει (και σώζει) ζωές

Διαδικασία διάσωσης έκτακτης ανάγκης

Η ΚΑΡΠΑ – ή Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση – είναι μια επείγουσα διαδικασία διάσωσης που εκτελείται όταν η καρδιά σταματά να χτυπάει. Η άμεση ΚΑΡΠΑ μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή.

Μόνο μέσα σε ένα χρόνο, 350.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η καρδιακή ανακοπή στοιχίζει περισσότερες ζωές από ό,τι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη, η γρίπη, η πνευμονία, τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ο HIV, τα πυροβόλα όπλα και οι πυρκαγιές σε σπίτια μαζί.

Περισσότερες από 350.000 καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου κάθε χρόνο.

Το 2015, η θνησιμότητα από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στις ΗΠΑ ήταν 366.807. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ειδικά αν χορηγηθεί αμέσως μετά την καρδιακή ανακοπή, μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου. Περίπου το 90 τοις εκατό των ατόμων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν.

Η ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους βελτιώνει την επιβίωση.

Η καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου (OHCA) συμβαίνει συχνότερα σε σπίτια/κατοικίες (70%), ακολουθούμενη από δημόσιες εγκαταστάσεις (18,8%) και οίκους ευγηρίας (11,2%).

Εάν εκτελεστεί αμέσως, η ΚΑΡΠΑ μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει την πιθανότητα επιβίωσης από μια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου.

Χρειάζεται άμεσα βοήθεια.

Δυστυχώς, μόνο περίπου το 46% των ατόμων που βιώνουν ένα OHCA λαμβάνουν την άμεση βοήθεια που χρειάζονται πριν φτάσει η επαγγελματική βοήθεια. Οι στατιστικές για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια του 2017 αναφέρουν ότι μεταξύ των 356.000 OHCA που συνέβησαν, το 45,7% (ή 46%) έλαβε ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους.

Ασφάλεια στο χώρο εργασίας

Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνονται περίπου 10.000 καρδιακές ανακοπές στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας.

Γνωρίζατε ότι: μόνο το 50% των ανθρώπων μπορούν να εντοπίσουν έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED) στην εργασία τους;

Με 10.000 καρδιακές ανακοπές ετησίως στο χώρο εργασίας, η γνώση αυτής της μικρής πληροφορίας έχει τη δυνατότητα να σώσει χιλιάδες ζωές.

Στατιστικά στοιχεία για το χώρο εργασίας

Μεταξύ 2.000 εργαζομένων σε εταιρικά γραφεία, φιλοξενία, εκπαίδευση και βιομηχανία/εργασία:

Το 55% δεν μπορεί να λάβει εκπαίδευση πρώτων βοηθειών ή CPR και AED από τον εργοδότη του.
Εάν υπάρχει διαθέσιμη εκπαίδευση, συχνά είναι είτε ΚΑΡΠΑ είτε πρώτες βοήθειες, όχι και τα δύο.
Οι μισοί από όλους τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν AED στην εργασία τους.
Στον κλάδο της φιλοξενίας, το 66% των εργαζομένων δεν μπορούν να εντοπίσουν έναν AED.

Πηγή: https://cpr.heart.org/en/resources/cpr-facts-and-stats

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης -Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ