Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Ασφάλεια Σκηνής » Περιπολικά και ασθενοφόρα: Πότε επιτρέπεται η χρήση του φάρου και της σειρήνας;

Περιπολικά και ασθενοφόρα: Πότε επιτρέπεται η χρήση του φάρου και της σειρήνας;

Οι φάροι και οι σειρήνες γνωστοποιούν στους οδηγούς ότι διέρχεται όχημα άμεσης ανάγκης, αλλά η χρήση τους επιτρέπεται μόνο υπό προϋποθέσεις.

Άνισες είναι οι μάχες που δίνουν σε καθημερινή βάση οι οδηγοί των οχημάτων άμεσης ανάγκης, οι οποίοι καλούνται να φτάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους, κινούμενοι στους ασφυκτικά γεμάτους δρόμους της αστικής ζούγκλας.

Πρόκειται για ήρωες που ζουν ανάμεσά μαςκαι παλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες, προσφέροντας υπερπολύτιμο έργο. Είναι οι οδηγοί ασθενοφόρων που μάχονται για την έγκαιρη διακομιδή των ασθενών σε μια νοσοκομειακή μονάδα, οιάνδρες της ΕΛΑΣπου διασφαλίζουν την έννομη τάξη και οιπυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες.

Σύμμαχός τους οι ειδικές συσκευές προειδοποίησης (φάροι και σειρήνες) μέσω των οποίων ενημερώνουν τους υπόλοιπους οδηγούς του οδικού δικτύου πως πρέπει να τους εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χώρο, ώστε να γίνει απρόσκοπτα η διέλευση.

 

 

Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τους φάρους και τις σειρήνες; Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 44 (Οχήματα άμεσης ανάγκης – Έργα στις οδούς) του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η χρήση των ειδικών συσκευών προειδοποίησης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογείται αυτό εκ του κατεπείγοντος της αποστολής τους.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η ενεργοποίηση του φάρου και της σειρήνας επιτρέπεται μόνο εφόσον έχουν κληθεί για κάποιο περιστατικό. Για παράδειγμα, ένα ασθενοφόρο μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές προειδοποίησης σε περιπτώσεις όπως κατά την απόπειρα να προσεγγίσει το σημείο όπου βρίσκεται ο άνθρωπος που χρήζει βοήθειας ή εν μέσω της διαδικασίας διακομιδής ασθενούς στο νοσοκομείο.

 

 

Αντίστοιχα, ένα πυροσβεστικό όχημα μπορεί να ενεργοποιήσει τους φάρους και τις σειρήνες σε περιπτώσεις όπως είναι η επιχειρησιακή δράση, για την παροχή κάθε είδους δυνατής συνδρομής για τη διάσωση των ατόμων και υλικών αγαθών.

Ανεξαρτήτως, πάντως, από το αν τα οχήματα άμεσης ανάγκης κάνουν άσκοπη ή μη χρήση των συσκευών προειδοποίησης, κρίνεται απαραίτητο να μην αδιαφορούμε στο σήμα τους και να δημιουργούμε τον απαραίτητο χώρο για την απρόσκοπτη διέλευσή τους.

Πηγή: https://www.carandmotor.gr/nea/peripolika-pote-epitrepetai-hrisi-faroy-seirinas

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ