Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Παιδική Επιληψία: Πώς Να Διαχειριστείτε Το Παιδί Σας;

Παιδική Επιληψία: Πώς Να Διαχειριστείτε Το Παιδί Σας;

Παιδική επιληψία: με μερικά απλά μέτρα ασφαλείας, το παιδί με επιληψία μπορεί να ζήσει μια απολύτως φυσιολογική ζωή και να κάνει τις ίδιες δραστηριότητες με τους συνομηλίκους του, όπως παιχνίδι, αθλήματα και γενικά να ασχοληθεί με όλες εκείνες τις δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικιακή ομάδα του/της

Παιδική επιληψία και αθλητισμός στα παιδιά

Οι γονείς των πασχόντων από επιληψία συχνά ανησυχούν ότι η άσκηση ή η αθλητική δραστηριότητα μπορεί να επιδεινώσει τις επιληπτικές κρίσεις των παιδιών τους, αλλά αυτό σπάνια προκαλεί ένα επεισόδιο.

Αντίθετα, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο των επεισοδίων.

Το να παίζετε ασφαλή αθλήματα μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά υγιές για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία.

Από την άλλη πλευρά, είναι πάντα σημαντικό να αποφεύγετε τραύματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σπασμών.

Προφυλάξεις με παιδί που πάσχει από παιδική επιληψία

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι οι άλλοι ενήλικες που φροντίζουν το παιδί σας (συγγενείς, μπέιμπι σίτερ, δάσκαλοι, προπονητές κ.λπ.) γνωρίζουν ότι το παιδί σας έχει επιληψία, κατανοούν τη διαταραχή και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κρίσης.

Δώστε στο παιδί σας όλη τη βοήθεια που χρειάζεται, μιλήστε ανοιχτά για την επιληψία και απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια.

Τα παιδιά με επιληψία μπορεί να αισθάνονται ανήσυχα για σπασμούς ή φόβο ότι θα έχουν επιληπτικές κρίσεις όταν είναι στο σχολείο ή με φίλους.

Σκεφτείτε να πάτε το παιδί σας σε έναν παιδοψυχίατρο ή ψυχολόγο εάν παλεύει με αυτά τα άγχη.

Για να αποφύγετε τους σπασμούς, βεβαιωθείτε επίσης ότι το παιδί σας

  • λαμβάνει το(τα) φάρμακο(α) όπως συνταγογραφείται.
  • αποφεύγει τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου μόνο και μόνο επειδή έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έχει εμφανιστεί κρίση.
  • αποφεύγει τα ερεθίσματα (όπως πυρετό, κούραση ή άγρυπνη νύχτα).
  • προχωρήστε σε τακτικές προγραμματισμένες επισκέψεις ειδικού, ακόμα κι αν ανταποκρίνεστε καλά στη θεραπεία.

    Αρκετοί παράγοντες είναι σημαντικοί για τη διαχείριση της επιληψίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: είναι απαραίτητο να τρώτε και να ξεκουράζεστε σωστά και να μην αγχώνεστε.

    Θα πρέπει επίσης να λάβετε άλλες προφυλάξεις κοινής λογικής που θα σας επιτρέψουν να ελέγξετε καλύτερα την ασθένεια του παιδιού σας και να μην αναλάβετε περιττούς κινδύνους.

    Για παράδειγμα:

    • Τα μικρότερα παιδιά πρέπει να κάνουν μπάνιο μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκου.
    • Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να κάνουν ντους ή μπάνιο μόνο όταν υπάρχει κάποιος στο σπίτι μαζί τους, ο οποίος μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση κρίσης.
    • Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο.
    • Το κολύμπι ή το ποδήλατο από μόνα τους δεν είναι καλές ιδέες για παιδιά με επιληψία (ωστόσο, μπορούν να διασκεδάσουν με ασφάλεια εάν κάνουν αυτές τις δραστηριότητες μαζί με άλλα άτομα). Όταν κάνουν ποδήλατο, πρέπει να φορούν κράνος.

    ΠΗΓΗ: emergency-live

    Παναγιώτης Σπανός

    Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

    Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

    ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ