Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πέντε συμβουλές ασφαλείας που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν πάρετε σήμα για το επόμενο περιστατικό

Πέντε συμβουλές ασφαλείας που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν πάρετε σήμα για το επόμενο περιστατικό

Οι βίαιες ενέργειες εναντίον παρόχων προνοσοκομειακής φροντίδας δεν είναι καινούργιες, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι γίνονται ολοένα και πιο συχνές.
Είναι πιθανό η αμφισβήτηση των πολιτών για άλλους παρόχους δημόσιας ασφάλειας, όπως της αστυνομίας, να έχει επίπτωση και στην υπηρεσία επείγουσας φροντίδας υγείας.
Ίσως η αόρατη γραμμή του σεβασμού της εξουσίας να έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα, καθιστώντας πολύ εύκολο για κάποιον να την παραβεί.

Σε κάποιο βαθμό, δεν έχει σημασία ποιος είναι ο λόγος. Η δουλειά μας από τη φύση της έχει κινδύνους, τόσο φυσικούς όσο και συναισθηματικούς.

Ακολουθούν πέντε συμβουλές ασφαλείας που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν πάρετε σήμα για το επόμενο περιστατικό:

1. Η βία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή
Δεν χωράει κανένα αστείο.
Ανεξάρτητα από την κατάσταση, η πιθανότητα να υπάρξει εκδήλωση βίας οποιαδήποτε στιγμή και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση είναι υπεράνω αμφισβήτησης.
Οι διασώστες θα πρέπει να έχουν πάντα υπόψην τους ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, να παραμένουν ήρεμοι και να βρίσκονται σε επιφυλακή.

2. Επιβραδύνετε

Είναι εύκολο να υπάρξει εφησυχασμός πάνω σε θέματα ασφαλείας όταν για ένα μεγάλο διάστημα δεν παρατηρείται κάτι που θα ”ταράξει τα νερά”.
Έτσι, λησμονούμε την επίγνωση της κατάστασης και εστιάζουμε πάνω σε θέματα που μας απασχολούν τη δεδομένη στιγμή.
Επιβραδύνοντας κατά την άφιξή μας στη σκηνή και δίνοντας στον εαυτό μας μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου ίσως έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε το πρόχειρα κρυμμένο όπλο, το μαχαίρι, την αμυντική θέση του ασθενούς ή το σιωπηλά αναστατωμένο μέλος της οικογένειας που στέκεται σε μια γωνιά.

3. Αξιολογήστε τον εαυτό σας

Ποια ενέργειά μας θα μπορούσε να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια βίαιη αντίδραση;
Ενώ οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας πρέπει να παρουσιάζονται αποφασιστικοί για να επαναφέρουν την ηρεμία σε μια χαοτική κατάσταση, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την αυτοπεποίθηση για επιθετικότητα.
Ελέγξτε τη φωνή και τη γλώσσα του σώματος σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε μέρος του προβλήματος.

4. Μην εμπλέκεστε αδικαιολόγητα σε καταστάσεις που σας υπονομεύουν.

Ένα βίντεο που δείχνει έναν πάροχο προνοσοκομειακής φροντίδας να σταματάει το ασθενοφόρο του για να επιπλήξει έναν οδηγό που ακολουθούσε από πολύ κοντινή απόσταση το ασθενοφόρο προκάλεσε έντονη συζήτηση μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου.

                                                         
Όλοι μας, άλλος λίγο και άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό έχουμε εκθέσει του εαυτούς μας συμμετέχοντας σε ανάλογα περιστατικά.
Και σχεδόν όλοι νιώσαμε στη συνέχεια ότι δεν άξιζε να εμπλακούμε σε μια κατάσταση που από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα οδηγούσε πουθενά. Και ότι εκθέσαμε τους εαυτούς μας σε περιττό κίνδυνο.
Ίσως θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης τέτοιων καταστάσεων π.χ. με το να έρθουμε σε επαφή με τα όργανα επιβολής του νόμου και να τους παράσχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να επιληφθούν αυτά της υπόθεσης. Και σίγουρα έχουν υπάρξει αρκετές άλλες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε καλύτερα πως να συμπεριφερθούμε και να αντιδράσουμε.

5. Εκπαιδευόμαστε σε πραγματικά σενάρια

Τέλος, πρέπει να εκπαιδευόμαστε σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Να μάθουμε δεξιότητες που θα μας βοηθήσουν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των απειλών.

Η κριτική σκέψη για την αποτίμηση της σκηνής ξεκινάει από την κλήση για παροχή βοήθειας και ενισχύεται έως την περαίωση του περιστατικού.

Μέχρι να συμβεί αυτό, θα αμφισβητούμε συνεχώς ότι έχουμε κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας ασφαλή.

Ο θάνατος οποιουδήποτε παρόχου προνοσοκομειακής φροντίδας είναι απλά πάρα πολύς.
Περισσότερες πληροφορίες

https://www.ems1.com/paramedic-chief/articles/241416048-How-to-reduce-risk-of-violence-to-EMS-providers/?NewsletterID=197168&utm_source=iContact&utm_medium=email&utm_content=Exclusives2LeftImage&utm_campaign=EMS1ParamedicChief&cub_id=%5Bcub_id%5D

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ