Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα τελευταία χρόνια, οι ομοσπονδιακές αρχές συνέστησαν στις ομάδες προνοσοκομειακής φροντίδας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εισέρχονται σε σκηνές ενεργών πυροβολισμών μαζί με την αστυνομία,1 κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις έννοιες ασφάλειας σκηνής που διδάσκονται οι παραϊατρικοί στις τάξεις τους για δεκαετίες.

Ορισμένες υπηρεσίες έχουν υποστηρίξει αυτή την έννοια των ομάδων διάσωσης, ενώ άλλες είναι πιο διστακτικές, ειδικά χωρίς βαλλιστικά κράνη και γιλέκα.1

Ακολουθούν μερικά σημεία για σκέψη.

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε όλες τις επιθέσεις

Πρόσφατα σε ένα φόρουμ δημόσιας ασφάλειας, μια υπηρεσία αναζητούσε βοήθεια για τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου για την εκκαθάριση των τοποθεσιών σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Το αίτημα έλεγε: “Προσπαθούμε να γράψουμε νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την είσοδο σε σπίτια ή επιχειρήσεις σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης και να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει απειλή για τους ανταποκριτές που μπαίνουν μέσα.

Αναζητούσαν κάποιον που θα έψαχνε σε όλα τα δωμάτια για οποιαδήποτε απειλή, θα παρακολουθούσε τους ανθρώπους σε αυτό το σπίτι ή την επιχείρηση για πιθανή απειλή, θα εξέταζε για όπλα, μαχαίρια κ.λπ. και συνολικά θα βεβαιωνόταν ότι η σκηνή είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κλήσης… Επιβράδυνση και όχι βιασύνη σε ένα πιθανό εχθρικό περιβάλλον.2

Αυτός ο συγγραφέας έχασε μια πολύ βασική έννοια: Αν πρόκειται να πέσετε σε ενέδρα, είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούν να γίνουν για να το αποτρέψετε.

Κοιτάξτε τον πυροσβέστη του Long Beach που σκοτώθηκε ενώ έλεγχε έναν συναγερμό πυρκαγιάς σε έναν οίκο ευγηρίας το 2018.3

Ή τον EMT της Νέας Υόρκης που κατά τη διάρκεια  ιατρικής αποστολής πυροβολήθηκε από έναν ασθενή  το 2009.4

Ή τον παραϊατρικό του Ντάλας που πυροβολήθηκε ενώ περιέθαλπε ένα θύμα πυροβολισμού το 2017.5

Όλοι αυτοί οι πάροχοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση, και οι κλήσεις στις οποίες είχαν αρχικά αποσταλεί δεν είχαν βίαιο χαρακτήρα.

Ακόμη και οι εκπαιδευμένοι και οπλισμένοι αστυνομικοί δεν μπορούν πάντα να αποτρέψουν τον θάνατό τους από τέτοιους δράστες.

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε κάθε επίθεση είναι να κλειδώνεστε στο όχημά σας μέσα στον κλειδωμένο σταθμό και να μην βγαίνετε ποτέ έξω. Αυτή η δουλειά είναι εγγενώς δυναμική, δυνητικά επικίνδυνη και μπορεί να τραυματιστείτε.

Τούτων λεχθέντων, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις απειλές.

Το πιο σημαντικό είναι να διατηρείτε την επίγνωση της κατάστασης και να μην είστε στενοκέφαλοι.

Εάν αισθάνεστε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ή υπάρχει απειλή για οποιοδήποτε μέλος του πληρώματος, τότε όλοι εγκαταλείπουν αμέσως τη σκηνή και ζητάτε τη βοήθεια της αστυνομίας, ανεξάρτητα από την κατάσταση του ασθενούς. Αυτό δεν αποτελεί εγκατάλειψη, διότι τα πληρώματα δεν υποχρεούνται να θυσιάσουν τη ζωή τους για να φροντίσουν τους ασθενείς. Σταθμεύστε αλλού μέχρι να φτάσει η αστυνομία για να ασφαλίσει τη σκηνή.

Η ασφάλεια της σκηνής σπάνια είναι ξεκάθαρη

Τι είναι μια μη ασφαλής σκηνή;

Ένα ασθενοφόρο αποστέλλεται σε ένα θύμα πυροβολισμού σε μια μεγάλη αστική διασταύρωση και η αποστολή ενημερώνει ότι ο δράστης δεν βρίσκεται πλέον στη σκηνή.

Πρόκειται για μη ασφαλή σκηνή; Ενδεχομένως. Πρέπει να λάβετε μέτρα; Ίσως.

Υπάρχει κάτι κακό στο να ελέγξετε τη σκηνή από μισό τετράγωνο μακριά, να δείτε έναν άνδρα πεσμένο και να αξιολογήσετε αν θα οδηγήσετε το ασθενοφόρο σας σε αυτόν, στη συνέχεια να τον φορτώσετε στο πίσω μέρος του ασθενοφόρου και να φύγετε από τη σκηνή σε λιγότερο από δύο λεπτά;

Μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι την επόμενη γωνία για να κάνετε έλεγχο της αιμορραγίας και σταθεροποίηση του ασθενούς πριν μεταφέρετε τον ασθενή στο νοσοκομείο.

Τι συμβαίνει όταν ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης για την αστυνομία είναι παρατεταμένος;

Αυτό συνέβη στο Τζάκσον της πολιτείας του Μισισιπή το 2010. Ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου ήθελε η πόλη του να αλλάξει εταιρεία ασθενοφόρων αφού ένα θύμα πυροβολισμού περίμενε 23 λεπτά για βοήθεια επειδή η αστυνομία δεν είχε ασφαλίσει τον τόπο του εγκλήματος.6

Τα ακριβή λόγια του; “Πρέπει να πάρετε το ρίσκο!” Οι περισσότεροι στην κοινότητα των παραϊατρικών διαφωνούσαν, αλλά η συζήτηση αυτή εξακολουθούσε να γίνεται.

Τι γίνεται με την αποστολή για ένα θύμα επίθεσης;

Θα έπρεπε το πλήρωμα του ασθενοφόρου να προσεγγίσει την σκηνή;

Αν η απάντηση στην ερώτηση του πληρώματος που βρίσκεται ο δράστης της επίθεσης είναι ότι ο επιτιθέμενος έχει φύγει, έχει φύγει και η “απειλή” από τη σκηνή;

Είναι καλή απόφαση, από άποψη φροντίδας του ασθενούς, να γίνει επαφή με τον ασθενή, να διατηρηθεί η επίγνωση της κατάστασης, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και οι αστυνομικές αρχές να συναντήσουν το θύμα στα επείγοντα περιστατικά για να συμπληρώσουν την αναφορά;

Τι λέτε για ένα ψυχιατρικό επείγον περιστατικό – χρειάζεται κάθε συμπεριφορικός ή ψυχιατρικός ασθενής την επιβολή του νόμου;

Στην περίπτωση που το πλήρωμα ρωτάει αν είναι βίαιοι ή αν έχουν όπλα (αν η απάντηση είναι ναι σε ένα από τα δύο, τότε περιμένετε οπωσδήποτε την αστυνομία πριν κάνετε επαφή με τον ασθενή), πολλοί ψυχιατρικοί ασθενείς απλώς θέλουν βοήθεια και αναζητούν μια μεταφορά στα επείγοντα περιστατικά. Το να έχουν απλώς μια συμπεριφορική ή ψυχιατρική ασθένεια δεν σημαίνει ότι αποτελούν απειλή.

Η τελευταία κλασική επικίνδυνη σκηνή είναι ένα άτομο σε κατάσταση μέθης ή υπερβολικής δόσης.

Είναι αυτές οι κλήσεις μη ασφαλείς; Εξαρτάται.

Ποτέ δεν μου έχει επιτεθεί άτομο χωρίς τις αισθήσεις του. Εάν ο καλών αναφέρει πολλούς αναίσθητους ασθενείς, σκέφτομαι απειλή, για την οποία θα χρειαστώ πρόσθετους πόρους για να την μετριάσω.

Κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας μου ως παραϊατρικός, έχω βιώσει μόνο έναν ασθενή με υπερβολική δόση οπιοειδών που ξύπνησε ταλαντευόμενος αφού πήρε ναλοξόνη. Μόλις συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, ηρέμησε.

Οι περισσότεροι ασθενείς τέτοιου είδους τείνουν να είναι είτε αμήχανοι είτε ευγνώμονες που κλήθηκε το ασθενοφόρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βιώσετε ποτέ βίαιη συμπεριφορά, αλλά αυτή δεν θα συμβαίνει κάθε φορά.

Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο δίνουμε μόνο τόση ναλοξόνη ώστε να αποκατασταθεί η αναπνοή: Στόχος μας είναι να μην ‘ξυπνήσουμε’ τους ανθρώπους όταν μπορεί ενδεχομένως να γίνουν βίαιοι.

Για τις περισσότερες κλήσεις που αναφέρονται αναίσθητοι ασθενείς χωρίς αναφορά της αιτίας, δεν πραγματοποιούσαμε ασφάλεια σκηνής. Δεν το σκεφτόμασταν μέχρι να προστεθεί το στοιχείο “σε κατάσταση μέθης”.

Για τους ασθενείς που έχουν τις αισθήσεις τους, η πρώτη ερώτηση που κάνω είναι: “Θέλουν βοήθεια;”.

Αν θέλουν τη βοήθειά μου, τις περισσότερες φορές είναι ήρεμοι και πηγαίνουν πρόθυμα στο νοσοκομείο.

Αν δεν το κάνουν και προσπαθήσουμε να τους εξαναγκάσουμε σε βοήθεια, τότε πρέπει να εμπλακεί η αστυνομία και να κάνουμε πίσω μέχρι να φτάσουν.

Η επιβολή του νόμου καθιστά μια σκηνή ασφαλή;

Ο συνεργάτης μου δέχτηκε κάποτε επίθεση από έναν ασθενή. Δεν βρισκόμασταν σε επικίνδυνη γειτονιά, ούτε υπήρχε λόγος να αισθανόμαστε ανασφαλείς με βάση τις πληροφορίες αποστολής ή την αρχική διαπίστωση της σκηνής.

Πού ήταν η αστυνομία; Στεκόταν ακριβώς δίπλα μας. Αυτό δεν απέτρεψε την επίθεση. Ευτυχώς ο συνεργάτης μου δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Το πλήρωμα ασθενοφόρου είναι ένας εύκολος στόχος. Σε γενικές γραμμές το προσωπικό μας δεν φέρει όπλα στην υπηρεσία, ούτε είναι ο ρόλος του να επιβάλλει τους νόμους και να συλλαμβάνει εγκληματίες.

Μπορεί η παρουσία αξιωματικών επιβολής του νόμου στη σκηνή να βοηθήσει να γίνουν οι σκηνές πιο ασφαλείς; Απολύτως.

Αλλά καμία σκηνή δεν είναι ποτέ 100% ασφαλής. Νέες απειλές μπορεί να προκύψουν, παλιές απειλές μπορεί να εξελιχθούν. Αυτό που είναι υπό έλεγχο τη μια στιγμή μπορεί να μην είναι την επόμενη.

Συνειδητοποιήστε επίσης ότι η έννοια της ομάδας διάσωσης συνιστά τα πληρώματα να εισέρχονται σε σκηνές (με την επιβολή του νόμου) προτού εξασφαλιστούν πλήρως και θεωρηθούν “ασφαλείς”, για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Οι παραϊατρικοί πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι για να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.

Ποια είναι η απάντηση;

Δεν υπάρχει τέλεια πρόβλεψη, αλλά πρέπει να διδάξουμε τα πληρώματά μας να επιθεωρούν ολόκληρες σκηνές και να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο πιο γρήγορα μεταφέρουμε εμάς και τον ασθενή στο ασθενοφόρο και απομακρυνθούμε, τόσο λιγότεροι είναι οι κίνδυνοι.

Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει δύναμη στους αριθμούς – αν ένα διμελές πλήρωμα ασθενοφόρου μπορεί να θεωρηθεί εύκολος στόχος, η προσέγγιση ενός δεύτερου πληρώματος ασθενοφόρου ή δύο μοτοσικλετιστών κάνει λιγότερο επικίνδυνη την κατάσταση.

Από νομικής άποψης, πρέπει να υποστηρίξουμε ισχυρότερους νόμους που προστατεύουν το προσωπικό του ασθενοφόρου από επιθέσεις και να πιέσουμε τους εισαγγελείς και τους αξιωματικούς να κατηγορούν τους επιτιθέμενους με πιο σοβαρά εγκλήματα όταν μας επιτίθενται. Ένας νόμος είναι τόσο καλός όσο εφαρμόζεται.

Πολύ συχνά οι επιθέσεις στην σκηνή δεν καταγράφονται και δεν καταγγέλλονται και δεν έχουμε ακριβή καταμέτρηση για το πόσο συχνά συμβαίνει. Μια υπηρεσία μπορεί να καταθέσει μια εσωτερική αναφορά περιστατικού, αλλά μια αστυνομική αναφορά είναι σπάνια. Διεκδικήστε ισχυρότερη προστασία εάν οι νόμοι της πολιτείας σας είναι ελλιπείς και απαιτήστε τη δίωξη των περιπτώσεων όπου υπήρχε εγκληματική πρόθεση.

Η ιδέα ότι είμαστε ασφαλείς επειδή είμαστε εκεί μόνο για να βοηθήσουμε είναι λάθος. Οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας δέχονται επιθέσεις και σε πολλές περιπτώσεις τίποτα δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει. Κρατηθείτε σε εγρήγορση και προσέξτε ο ένας τον άλλον. Μην υποθέτετε ότι ο ασθενής δεν θα σας βλάψει.

Ίσως οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασθενοφόρων θα πρέπει να επανεξετάσουν την ιδέα της ατομικής ανταπόκρισης – ενώ αυτός ο πάροχος είναι επικεντρωμένος στον ασθενή του, ποιος προσέχει την πλάτη του;

Ως εκπαιδευτές πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε τους μαθητές να παπαγαλίζουν απλώς τη φράση “ασφαλής σκηνή” όλη την ώρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι καθιστά μια σκηνή μη ασφαλή όταν είναι ήδη μαζί με τον ασθενή. Και επειδή μια σκηνή δεν είναι 100% ασφαλής δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δουλειά να κάνουμε.

Πώς μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους EMT και τους παραϊατρικούς να λαμβάνουν αποφάσεις για τη θεραπεία, αλλά να μην αποφασίζουν αν μια σκηνή είναι αρκετά ασφαλής για να εισέλθουν;

Ίσως ήρθε η ώρα να εστιάσουμε μέρος της προσοχής και των πόρων μας προς την κατεύθυνση της καλύτερης κατανόησης (και εκτίμησης) της ασφάλειας της σκηνής.

References

1. U.S. Fire Administration. Fire/Emergency Medical Services Department Operational Considerations and Guide for Active Shooter and Mass Casualty Incidents. 2018 Sep; www.usfa.fema.gov/downloads/pdf/publications/active_shooter_guide.pdf.

2. Firehouse.com. Help creating new Operating Guidelines, https://forums.firehouse.com/forum/firefighting/firefighters-forum/2093474-help-creating-new-operating-guidelines.

3. Chan S. Long Beach firefighter shot and killed while responding to call; suspect charged. CNN, 2018 Jun 25; www.cnn.com/2018/06/25/us/long-beach-firefighter-shot-killed/index.html.

4. EMS World. New York EMT Shot and Killed by Patient. 2009 Feb 1; www.emsworld.com/news/10339763/new-york-emt-shot-and-killed-patient.

5. McLaughlin EC, Simon D. Suspect in shooting of paramedic found dead, Dallas mayor says. CNN, 2017 May 2; www.cnn.com/2017/05/01/us/dallas-firefighter-shooting/index.html.

6. Statter D. Mississippi politician blasts ambulance service for staging at shooting scene waiting for cops. Says “You have got to take the risk”. STATter 911, 2010 Sep 22; www.statter911.com/2010/09/22/mississippi-politician-blasts-ambulance-service-for-staging-at-shooting-scene-waiting-for-cops-says-you-have-got-to-take-the-risk/.

Ο Dan Greenhaus, BS, NREMT, έχει εργαστεί ως πυροσβέστης και επαγγελματίας παραϊατρικός καθ ‘όλη τη διάρκεια της εικοσαετούς καριέρας του. Αυτή τη στιγμή είναι πυροσβέστης / EMT στην κομητεία Wake, N.C., όπου υπηρετεί στο πυροσβεστικό τμήμα Wake New Hope, και είναι εκπαιδευτής EMS στο σύστημα του κοινοτικού κολλεγίου της Βόρειας Καρολίνας. Επικοινωνήστε μαζί του στη διεύθυνση Dan@ESECTraining.com

ΠΗΓΗ: https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/emsworld/article/1223889/myth-safe-scene

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ