Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ο μνημονικός κανόνας OPQRST ως αποτελεσματικό εργαλείο αξιολόγησης του πόνου των ασθενών

Ο μνημονικός κανόνας OPQRST ως αποτελεσματικό εργαλείο αξιολόγησης του πόνου των ασθενών

Το OPQRST αποτελεί σημαντικό μέρος της αξιολόγησης των ασθενών και την αρχή μιας συζήτησης με τον ασθενή για το παράπονο του πόνου του

Η κατανόηση του πόνου ενός ασθενούς, η παρακολούθηση του επιπέδου του πόνου του και η λήψη μέτρων για τη μείωση του πόνου του αποτελεί σημαντική ευθύνη για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Η εκτίμηση του πόνου ενός ασθενούς είναι κάτι περισσότερο από την υποκειμενική παρατήρηση ότι ο ασθενής πονάει ή ότι δεν έχει εμφανή σημάδια πόνου, όπως το κλάμα ή η ταραχή.

Για την καλύτερη κατανόηση της αξιολόγησης του πόνου ενός ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας του πόνου, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θέτουν τις ερωτήσεις που χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο OPQRST.

Τι είναι το OPQRST;

Το OPQRST είναι ένας χρήσιμος μνημονικός κανόνας αξιολόγησης ασθενών που χρησιμοποιείται από τους ΕΜΤ, τους παραϊατρικούς, καθώς και από τους νοσηλευτές, τους ιατρικούς βοηθούς και άλλους συναφείς επαγγελματίες υγείας για να μάθουν για το παράπονο του πόνου του ασθενούς τους.

Το OPQRST είναι ένα μέσο για να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ εσάς, του ερευνητή πόνου, και του ασθενούς, του υποκειμένου της έρευνάς σας.

Το OPQRST σημαίνει:

Έναρξη
Πρόκληση
Ποιότητα
Περιοχή/Ακτινοβολία
Σοβαρότητα
Χρόνος

Ποιες είναι οι ερωτήσεις OPQRST;

Οι ερωτήσεις OPQRST θα πρέπει να αποτελούν την αρχή μιας συζήτησης μεταξύ του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης και του ασθενούς. Μην περιορίζεστε σε μία μόνο ερώτηση ανά γράμμα. Αντ’ αυτού, γίνετε ερευνητής και κάντε ερωτήσεις παρακολούθησης και διερευνητικές ερωτήσεις για να κατανοήσετε καλύτερα το παράπονο του ασθενούς για τον πόνο.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της χρήσης του OPQRST ως εργαλείου αξιολόγησης του ασθενούς:

Έναρξη

«Ο πόνος σας άρχισε ξαφνικά ή σταδιακά χειροτέρευε και χειροτέρευε;».

Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να ρωτήσετε: «Τι κάνατε όταν ξεκίνησε ο πόνος;».

Πρόκληση

Αντί να ρωτάτε: «Τι προκαλεί τον πόνο σας;» χρησιμοποιήστε πραγματικές, καθημερινές λέξεις.

Δοκιμάστε: «Τι κάνει τον πόνο σας καλύτερο ή χειρότερο;».

Ποιότητα

Η ερώτηση «Είναι ο πόνος σας οξύς ή αμβλύς;» περιορίζει τον ασθενή σας σε δύο επιλογές, ενώ ο πόνος του μπορεί να μην είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Αντ’ αυτού, ρωτήστε: «Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε τον πόνο σας;» ή «Πώς αισθάνεστε τον πόνο σας;».

Περιοχή/Ακτινοβολία

Αυτή είναι άλλη μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε πραγματικές, καθημερινές λέξεις κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Το να ρωτάτε: «Ο πόνος σας ακτινοβολεί;» ακούγεται ανόητο και πομπώδες για τον ασθενή.

Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε αυτή την κατεύθυνση και την ερώτηση: “Δείξτε το σημείο όπου πονάει περισσότερο. Πού πηγαίνει ο πόνος σας από εκεί;”

Σοβαρότητα

Να θυμάστε ότι ο πόνος είναι υποκειμενικός και σχετικός με κάθε ασθενή που θεραπεύετε. Να έχετε ανοιχτό μυαλό για οποιαδήποτε απάντηση από το 0 έως το 10.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της μεταφοράς (για τους ΕΜΤ και τους παραϊατρικούς), οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα ζητήσουν από τον ασθενή να επαναξιολογήσει τον πόνο του ως απάντηση σε παρεμβάσεις, όπως τα παυσίπονα, ο νάρθηκας και το πέρασμα του χρόνου.

Για ασθενείς με σοβαρό, οξύ πόνο, ζητήστε από τον ασθενή να αξιολογεί τον πόνο του κάθε πέντε έως 10 λεπτά.

Για ασθενείς με λιγότερο οξύ ή ήπιο πόνο, μπορείτε αρχικά να ζητήσετε την αξιολόγηση του πόνου κάθε 10 έως 15 λεπτά, αλλά σταδιακά να επιμηκύνετε το διάστημα σε κάθε 30-60 λεπτά.

Η συχνότητα εξαρτάται συχνά από τον τραυματισμό ή την ασθένεια του ασθενούς, τις διαθέσιμες παρεμβάσεις και τη διάρκεια της φροντίδας.

Χρόνος

Ο χρόνος είναι μια αναφορά στο πότε ξεκίνησε ο πόνος ή πριν από πόσο καιρό ξεκίνησε.

Ρωτήστε τον ασθενή: «Τι ώρα ξεκίνησε ο πόνος σας;» ή «Πόσο καιρό έχετε αυτόν τον πόνο;».

Τι ακολουθεί μετά το OPQRST;

Χρησιμοποιήστε το ακρωνύμιο OPQRST με σύνεση για να λάβετε άφθονες και χρήσιμες ενδείξεις σχετικά με το παράπονο του πόνου του ασθενούς σας.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα εργαλεία, την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα που έχετε στη διάθεσή σας για να διαχειριστείτε τον πόνο του ασθενούς.

Καθώς ο πόνος του ασθενούς υποχωρεί ή η ψυχική του κατάσταση βελτιώνεται, σκεφτείτε να θέσετε εκ νέου τις ερωτήσεις OPQRST για να κατανοήσετε καλύτερα την καταγγελία του ασθενούς για τον πόνο.

Πηγή: https://www.ems1.com/ems-products/education/articles/how-to-use-opqrst-as-an-effective-patient-assessment-tool-yd2KWgJIBdtd7D5T/

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ