Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ο θάνατος του Earl Moore Jr. – Τοποθέτηση σε πρηνή θέση (με το πρόσωπο προς το έδαφος): Θεραπεία ή απάθεια; (Βίντεο)

Ο θάνατος του Earl Moore Jr. – Τοποθέτηση σε πρηνή θέση (με το πρόσωπο προς το έδαφος): Θεραπεία ή απάθεια; (Βίντεο)

Εάν δεν γνωρίζετε ότι η κατάκλιση σε πρηνή θέση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σωματική βλάβη ή θάνατο σε ορισμένους ασθενείς, δεν ανήκετε στoυς προνοσοκομειακούς διασώστες.

Κάθε ευσυνείδητος πάροχος προνοσοκομειακής φροντίδας που παρακολούθησε το βίντεο της αστυνομικής κάμερας σώματος που προηγήθηκε του θανάτου του Earl L. Moore, Jr. στο Springfield του Ιλινόις, θα πρέπει να αρρωστήσει από τη στάση και την απάθεια των εμπλεκόμενων παρόχων φροντίδας. Ο ασθενής πέθανε κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και, κρίνοντας από την έλλειψη ενδιαφέροντος των παρόχων στο βίντεο της κάμερας σώματος, δεν είμαι σίγουρος ότι το συνειδητοποίησαν καν.

Ο ιατροδικαστής της κομητείας Sangamon διαπίστωσε ότι ο Earl Moore, Jr. πέθανε από συμπίεση και ασφυξία λόγω θέσης.

Τα γεγονότα γύρω από το θάνατό του θα αποκαλυφθούν αναμφίβολα στο δικαστήριο, καθώς και οι δύο πάροχοι κατηγορήθηκαν για φόνο πρώτου βαθμού. Ενώ πολλοί από εμάς που διαβάσαμε την ιστορία αμφισβητούν την Καταλληλότητα της κατηγορίας για φόνο πρώτου βαθμού, ο νόμος του Ιλινόις δεν απαιτεί προμελέτη [1]:

Ένα άτομο που σκοτώνει ένα άτομο χωρίς νόμιμη αιτιολόγηση διαπράττει φόνο πρώτου βαθμού εάν, κατά την εκτέλεση των πράξεων που προκαλούν το θάνατο:

1. Σκοπεύει είτε να σκοτώσει ή να προκαλέσει μεγάλη σωματική βλάβη στο εν λόγω άτομο ή σε άλλο άτομο, είτε γνωρίζει ότι οι πράξεις αυτές θα προκαλέσουν το θάνατο στο εν λόγω άτομο ή σε άλλο άτομο- ή

2. Γνωρίζει ότι οι πράξεις αυτές δημιουργούν μεγάλη πιθανότητα θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης του εν λόγω ατόμου ή άλλου- ή

3. Αυτός ή αυτή, ενεργώντας μόνος του ή με έναν ή περισσότερους συμμετέχοντες, διαπράττει ή επιχειρεί να διαπράξει βίαιο κακούργημα εκτός από φόνο δευτέρου βαθμού, και κατά τη διάρκεια ή για την προώθηση του εγκλήματος αυτού ή της φυγής από αυτό, αυτός ή αυτή ή άλλος συμμετέχων προκαλεί το θάνατο ενός ατόμου.

Διαβάστε ξανά το τμήμα 2. Αν σήμερα, το 2023, δεν γνωρίζετε ότι η τοποθέτηση σε πρηνή θέση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σωματική βλάβη ή θάνατο σε ορισμένους ασθενείς, είτε είστε ανεπανόρθωτα ηλίθιοι είτε έχετε χάσει το μολύβι σας στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση εδώ και 20 χρόνια.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν ανήκετε στον χώρο της προνοσοκομειακής φροντίδας.

Μπορεί να υπάρχει μια θέση για την τοποθέτηση σε ύπτια θέση κατά τη μεταφορά – στο μυαλό μου έρχονται ορισμένοι αεριζόμενοι ασθενείς με αναπνευστική ασθένεια, καθώς και ορισμένες περιπτώσεις ασθενών με σοβαρό τραύμα στο πρόσωπο και πιθανό συμβιβασμό των αεραγωγών – αλλά το βασικό συστατικό αυτής της εξαίρεσης είναι η ενδελεχής αξιολόγηση και η συχνή επανεκτίμηση.

Πιστεύει κανείς που είδε αυτό το βίντεο ότι έγινε ενδελεχής και συχνή αξιολόγηση στον Earl Moore, Jr. Η παραϊατρικός Peggy Finley δεν έκανε απολύτως καμία αξιολόγηση του ασθενούς στο σπίτι- το μόνο που έκανε ήταν να καταγράψει μερικά δημογραφικά στοιχεία και να μιλήσει στον ασθενή με έναν δύστροπο και απαθή τρόπο. Ο παραϊατρικός Peter Cadigan δεν μπήκε καν μέσα.

Τι είδους πλήρωμα χωρίζεται σε μια κλήση όπου έχει μόνο έναν ασθενή και επαρκή βοήθεια;

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το εξής: Κανείς δεν ξυπνάει ένα πρωί και αποφασίζει να γίνει το πιο άθλιο πλήρωμα  στον κόσμο. Η συμπεριφορά που φαίνεται στο βίντεο της κάμερας σώματος δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για το συγκεκριμένο πλήρωμα. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι, τι γνώριζαν οι εργοδότες τους για την προηγούμενη συμπεριφορά τους, και αν υπήρχαν περιστατικά, τι έκαναν γι’ αυτά;

Από μια ευρύτερη προοπτική, τι λέει για την επικράτηση της κόπωσης και της επαγγελματικής εξουθένωσης στο επάγγελμά μας το γεγονός ότι ένα τόσο απαθές πλήρωμα εξακολουθεί να παρέχει φροντίδα στους ασθενείς;

Αυτό είναι ένα σύμπτωμα μιας συστηματικής ασθένειας στον χώρο της προνοσοκομειακής φροντίδας που η ηγεσία του οργανισμού μας και οι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Πρηνή τοποθέτηση και ασφυξία θέσης

Η ασφυξία λόγω θέσης είναι μια διαταραχή της αναπνοής και του αερισμού, που συνήθως συμβαίνει με την πρηνή τοποθέτηση μεγάλων ή παχύσαρκων ασθενών, ιδίως εκείνων με προεξέχουσα κοιλιά.

Η συγκράτηση με σταυρωτό βραχίονα σε μεγαλόσωμους άνδρες μπορεί επίσης να παρεμποδίσει την κίνηση του θώρακα και να προκαλέσει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Ο αναπνεόμενος όγκος μειώνεται λόγω της περιορισμένης διαστολής του θώρακα, και ακολουθεί πλήθος συνεπειών: αναπνευστική οξέωση, ατελεκτασία, πνευμονικό οίδημα, ισχαιμία οργάνων και ιστών κ.ο.κ.

Οποιαδήποτε προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή ή αναπνευστική κατάσταση που μπορεί να επιδεινωθεί από την υποξία μπορεί και θα επιδεινωθεί από την ασφυξία θέσης.

Υπάρχει ένας αριθμός μελετών που αποδεικνύουν ότι η τοποθέτηση σε πρηνή θέση και η συγκράτηση με βάρος έως 25-50 κιλά τοποθετημένο μεταξύ των ώμων δεν επηρεάζει τις αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παραμέτρους σε υγιείς και μη αγχώδεις εθελοντές [2-3].

Υγιείς και μη αγχώδεις εθελοντές.

Αλλάξτε το σε μη υγιή διεγερτικό ασθενή – όπως για παράδειγμα σε ασθενή με διεγερμένο παραλήρημα που λαμβάνει συμπαθομιμητικά φάρμακα ή σε αλκοολικό ασθενή με παραλήρημα – και μπορείτε να προσθέσετε μεταβολική οξέωση, υπερκαλιαιμία και ραβδομυόλυση στον κατάλογο των επιβλαβών συνεπειών.

Ναι, υπάρχουν αρκετές μελέτες περιπτώσεων και αναφορές θανάτων υπό κράτηση ατόμων υπό προληπτική καταστολή, αλλά αυτό δεν φτάνει στο επίπεδο τυχαιοποιημένων, αξιολογημένων ερευνών [4-6]. Δεν διαθέτουμε τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές μελέτες που να αποδεικνύουν τους ιατρικούς κινδύνους του περιορισμού σε κατάκλιση σε μη υγιείς, μαχητικούς ασθενείς.

Από την άλλη πλευρά, η απουσία αποδείξεων δεν ισούται με την απόδειξη της απουσίας.

Όπως είπε κάποτε ο Bryan Bledsoe, “Δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ Chi Square στην κοινή λογική”.

Θα μπορούσε η μεταφορά του Earl Moore Jr. στη θέση Semi-Fowler’s με συγκράτηση των άκρων να αποτρέψει τον θάνατό του;

Δεν μπορούμε να ξέρουμε.

 

 

Αλλά σίγουρα δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση αν είχε γίνει.

Τι πραγματικά συνέβει στο παρακάτω βίντεο:

Δύο εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν κατηγορηθεί για φόνο πρώτου βαθμού μετά το θάνατο ενός 35χρονου ασθενούς που είχαν αναλάβει τη φροντίδα τους, αναφέρουν οι αρχές του Ιλινόις.

Ο Earl Moore Jr. πέθανε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Δεκεμβρίου μετά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο από το σπίτι του στο νοσοκομείο St. John’s στο Σπρίνγκφιλντ, δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Sangamon, Dan Wright, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε από το WICS την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Ήταν η διαδρομή του με το ασθενοφόρο –και όχι αυτό για το οποίο πήγαινε στο νοσοκομείο– που προκάλεσε τον θάνατο του Μουρ, αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής.

Ο Μουρ πέθανε από ασφυξία λόγω συμπίεσης και θέσης, η οποία, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της κομητείας Sangamon, Τζιμ Άλμαν, ήταν αποτέλεσμα της τοποθέτησής του μπρούμυτα σε φορείο με ιμάντες σφιγμένους στην πλάτη του.

Ο θάνατος του Moore χαρακτηρίστηκε ως ανθρωποκτονία, γεγονός που οδήγησε στις κατηγορίες εναντίον του Peter Cadigan, 50 ετών, και της Peggy Finley, 44 ετών. Οι δύο είναι εργαζόμενοι στο EMS της Lifestar Ambulance Service, η οποία απάντησε “κανένα σχόλιο” σε αίτημα σχολιασμού από το WICS.

Ο Μουρ αρχικά είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για “παραισθήσεις που οφείλονται σε ιατρική κατάσταση”, σύμφωνα με την εφημερίδα The State Journal-Register.

“Μετά την άφιξη του ασθενοφόρου, ο Ερλ Μουρ Τζούνιορ έπεσε θύμα πράξεων που προκάλεσαν τον θάνατό του στα χέρια ατόμων που κλήθηκαν από την αστυνομία για την παροχή επείγουσας ιατρικής φροντίδας”, δήλωσε ο Ράιτ.

Σε περίπτωση καταδίκης, οι Cadigan και Finley αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης από 20 έως 60 χρόνια, δήλωσε ο εισαγγελέας της πολιτείας. Ο καθένας τους κρατείται στη φυλακή της κομητείας Sangamon με εγγύηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Wright δήλωσε ότι ο Cadigan και η Finley θα έπρεπε να γνωρίζουν από την εκπαίδευση και την εμπειρία τους ότι η τοποθέτηση ενός ασθενούς με τέτοιο τρόπο “θα δημιουργούσε σημαντική πιθανότητα μεγάλης σωματικής βλάβης ή θανάτου”.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ότι το υλικό από τις κάμερες σώματος.

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

  1. Illinois General Assembly. Illinois Compiled Statutes. Available at https://www.ilga.gov/legislation/ilcs/fulltext.asp?DocName=072000050K9-1
  2. Chan, Theodore C. MD*; Neuman, Tom MD*†; Clausen, Jack MD†; Eisele, John MD‡; Vilke, Gary M. MD*. Weight Force During Prone Restraint and Respiratory Function. The American Journal of Forensic Medicine and Pathology 25(3):p 185-189, September 2004. | DOI: 10.1097/01.paf.0000136639.69128.bc
  3. Savaser DJ, Campbell C, Castillo EM, Vilke GM, Sloane C, Neuman T, Hansen AV, Shah V, Chan TC. The effect of the prone maximal restraint position with and without weight force on cardiac output and other hemodynamic measures. J Forensic Leg Med. 2013 Nov;20(8):991-5. doi: 10.1016/j.jflm.2013.08.006. Epub 2013 Aug 30. PMID: 24237806.
  4. Stratton SJ, Rogers C, Green K: Sudden death in individuals in hobble restraints during paramedic transport. Ann Emerg Med May 1995;25:710-712
  5. Ross DL. Factors associated with excited delirium deaths in police custody. Mod Pathol. 1998 Nov;11(11):1127-37. PMID: 9831212.
  6. Samuel J. Stratton, Christopher Rogers, Karen Brickett, Ginger Gruzinski. Factors associated with sudden death of individuals requiring restraint for excited delirium. The American Journal of Emergency Medicine, Volume 19, Issue 3, 2001, Pages 187-191, ISSN 0735-6757.

Συγγραφέας: Kelly Grayson, NRP, CCP

Πηγές:

1. https://www.ems1.com/patient-safety/articles/prone-positioning-therapy-or-apathy-LEdD7ZCfESCnWgte/

2. https://www.ems1.com/fatal-incidents/articles/police-bodycam-released-after-ems-providers-charged-with-murder-of-patient-in-their-care-PmrhyFpoehIi0pXg/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ