Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Ο δίδυμος αδελφός του Sanju Bhagat ζούσε μέσα του για 36 χρόνια

Ο δίδυμος αδελφός του Sanju Bhagat ζούσε μέσα του για 36 χρόνια

Ο Sanju Bhagat έμαθε να ζει με το παράξενο φουσκωμένο στομάχι που τον έκανε να μοιάζει με έγκυο. Αυτό προκαλούσε τα γέλια των γειτόνων του, αλλά ο Sanju είχε πιο σημαντικά πράγματα να ανησυχεί. Το πιο σημαντικό, να βγάλει αρκετά χρήματα για να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, το τεράστιο στομάχι του συνέχισε να μεγαλώνει σε σημείο που έκανε την αναπνοή σχεδόν αδύνατη. Τελικά, μη μπορώντας να αναπνεύσει, ο Sanju αναγκάστηκε να πάει σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί του είπαν κάποια συγκλονιστικά νέα. Ο Sanju δεν ήταν καθόλου έγκυος. Ούτε υπέφερε από όγκο.

Αυτό που είχε μέσα του ο Sanju Bhagat δεν ήταν άλλο από τον δίδυμο αδελφό του.

Η δύσκολη ζωή του Sanju Bhagat

Ακόμα και χωρίς την ανωμαλία του στομάχου του 0 Sanju, είχε μια δύσκολη ζωή. Γεννήθηκε στο Ναγκπούρ της Ινδίας το 1963. Στα πρώτα του χρόνια, δεν έδειξε σημάδια ιατρικών ανωμαλιών.

Ως έφηβος δούλευε σε μια φάρμα και πάντα βασιζόταν στο σώμα του για να βάλει φαγητό στο τραπέζι της οικογένειάς του. Όπως σε πολλούς από τους γείτονές του, ωστόσο, όσο σκληρά κι αν δούλευε ο Sanju, τα χρήματα ήταν πάντα πρόβλημα.

Σαν να μην ήταν ήδη αρκετά δύσκολη η ζωή του, κοντά στην ηλικία των 30 ετών, το στομάχι του άρχισε να μεγαλώνει σε ένα εντυπωσιακό μέγεθος. Αυτό ήταν περίεργο, αφού ο Sanju μόλις και μετά βίας είχε αρκετό φαγητό για να τρέφεται, πόσο μάλλον για να παίρνει βάρος. Επιπλέον, βρισκόταν έξω στα χωράφια και ίδρωνε και κοπίαζε καθημερινά. Γιατί, λοιπόν, το στομάχι του μεγάλωνε;

Ο Sanju δεν ήξερε την απάντηση, αλλά δεν ασχολήθηκε με αυτό. Απλώς κατέβασε το κεφάλι του και συνέχισε να εργάζεται όπως έκανε πάντα, αποφασισμένος να προσφέρει στην οικογένειά του. Παρόλα αυτά, η τεράστια κοιλιά του ξεχώριζε στη μικρή του κοινότητα.

Όταν έφτασε στα 30 του, οι άνθρωποι άρχισαν να τον αποκαλούν έγκυο. Βρήκαν την κοιλιά του ξεκαρδιστική. Τον συνέκριναν με μια γυναίκα που ήταν έτοιμη να γεννήσει.

Η οικογένειά του ανησυχούσε για τον Sanju. Τον παρότρυναν, ξανά και ξανά, να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για να ελέγξουν την κατάστασή του. Όμως ο Sanju ένιωθε ότι δεν είχε την πολυτέλεια να πάρει άδεια από τη δουλειά του.

Ήξερε ότι η οικογένειά του εξαρτιόταν από αυτόν. Δεν θα επέτρεπε στον εαυτό του να χάσει την ευκαιρία να βγάλει χρήματα για κάτι που θεωρούσε ενόχληση.

Μόνο όταν η διόγκωση της κοιλιάς του πίεσε το διάφραγμά του και τον έκανε να σταματήσει να αναπνέει, μεταφέρθηκε τελικά εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Βομβάης. Εκεί, η “ενόχληση” του Sanju θα αποδεικνυόταν κάτι πιο συγκλονιστικό από ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Ένα ιατρικό θαύμα

Ο Δρ Ajay Mehta ήταν ένας από τους γιατρούς που είχαν βάρδια όταν ο Sanju Bhagat έφτασε στο νοσοκομείο εκείνη την ημέρα του 1999.

Όταν είδε για πρώτη φορά τον Sanju να μπαίνει με την τεράστια κοιλιά του που έμοιαζε σαν να ήταν έτοιμη να σκάσει, σκέφτηκε φυσικά ότι υπήρχε όγκος μέσα του. Με τον πιθανό όγκο να περιορίζει την αναπνοή του Sanju, ο Mehta έπιασε αμέσως δουλειά και άνοιξε τον Sanju.

Τότε ήταν που τα πράγματα έγιναν περίεργα. Μόλις ο Δρ Mehta έκοψε το στομάχι του Sanju, μια ασυνήθιστη ποσότητα υγρού χύθηκε έξω. Τότε κοίταξε μέσα.

Ο Δρ Mehta χρειάστηκε μια στιγμή για να καταλάβει τι έβλεπε. Σύντομα όμως τα παράξενα σχήματα απέκτησαν νόημα και συνειδητοποίησε ότι αυτό που κοιτούσε δεν ήταν όγκος – ήταν ένα ανθρώπινο ον.

Όπως θυμάται ένας γιατρός: “Απλώς έβαλε το χέρι του και είπε ότι υπάρχουν πολλά οστά μέσα. Πρώτα βγήκε ένα άκρο, μετά βγήκε ένα άλλο άκρο. Μετά κάποιο τμήμα των γεννητικών οργάνων, μετά κάποιο τμήμα των μαλλιών, κάποια άκρα, σαγόνια, μαλλιά”.

Ο Sanju Bhagat ζούσε όλη του τη ζωή με έναν δίδυμο αδελφό μέσα του, που ζούσε από το περιεχόμενο του στομάχου του. Ο Δρ Mehta έμεινε άφωνος.

“Ήμασταν τρομοκρατημένοι. Ήμασταν μπερδεμένοι και έκπληκτοι… Προς έκπληξή μου και τρόμο, μπορούσα να σφίξω το χέρι με κάποιον μέσα μου. Ήταν λίγο σοκαριστικό για μένα”.

Οι γιατροί προβληματίστηκαν για το πώς θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό. Στην αρχή πίστευαν ότι σχετιζόταν με ένα φαινόμενο γνωστό ως “σύνδρομο εξαφανιζόμενων διδύμων”. Αυτό συμβαίνει όταν ο ένας δίδυμος πεθαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και απορροφάται ξανά στο σώμα της μητέρας.

Ωστόσο, το σύνδρομο εξαφανιζόμενων διδύμων συνήθως συνεπάγεται το θάνατο ενός από τα δίδυμα πολύ πριν από τη γέννηση. Στην περίπτωση του Sanju, ο δίδυμος αδελφός του άντεξε για 36 χρόνια.

Έμβρυο στο Έμβρυο – Fetus in Fetu

Μια πιο ακριβής περιγραφή αυτού που συνέβη στον Sanju είναι κάτι που ονομάζεται “έμβρυο σε έμβρυο”. Πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία γεννιούνται δίδυμα με το ένα μέσα στο άλλο. Αυτό δημιουργεί μια παρασιτική σχέση όπου ο ένας δίδυμος ενεργεί ως ξενιστής ενώ ο άλλος ζει στο σώμα του.

Το θέμα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ενός fetus in fetu, ο δίδυμος ξενιστής αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Υποβάλλεται σε μια διαδικασία για να αφαιρέσει το παρασιτικό δίδυμο. Στην περίπτωση του Sanju, ωστόσο, αγνόησε τη διογκωμένη κοιλιά του και την άφησε να συνεχίσει να μεγαλώνει για δεκαετίες.

Το έμβρυο in fetu μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για το δίδυμο ξενιστή. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που κυμαίνονται από αιμορραγία έως αναπνευστικά προβλήματα, καθώς το να έχετε ένα δίδυμο μέσα σας ασκεί πίεση στο διάφραγμα. Και αυτό ακριβώς συνέβη στον Sanju Bhagat.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση με λιγότερες από 100 περιπτώσεις παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη περίπτωση εμβρύου in fetu του Sanju ήταν ακόμη πιο σπάνια λόγω του απίστευτου χρόνου που λειτούργησε ως ξενιστής του διδύμου του.

Αλλά όσο ενδιαφέρον και αν ήταν όλα αυτά για την ιατρική κοινότητα, ο ίδιος ο Sanju δεν ενδιαφερόταν καθόλου για το τι συνέβαινε μέσα στο σώμα του. Αφού οι γιατροί εξήγαγαν τον όγκο μαλλιών και σάρκας που ήταν ο δίδυμος αδελφός του, ο Sanju αρνήθηκε να τον κοιτάξει. Και ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει;

Τώρα, ο Sanju έχει επιστρέψει στο χωριό του, ζώντας μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία του. Είναι χαρούμενος που επιτέλους απαλλάχθηκε από κάτι που του προκάλεσε τόσο πόνο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η ζωή του απέχει πολύ από ένα παραμύθι.

Όπως πάντα, εργάζεται καθημερινά για να εξασφαλίσει την οικογένειά του. Και πού και πού οι γείτονές του εξακολουθούν να του υπενθυμίζουν ότι για μεγάλο μέρος της ζωής του δεν ήταν ο Sanju Bhagat – ήταν ο “έγκυος του χωριού”, που έμοιαζε σαν να πρόκειται να γεννήσει ανά πάσα στιγμή.

Παρόλο που είναι εκτός κινδύνου, η ζωή του Sanju Bhagat έχει σημαδευτεί για πάντα από αυτή την παράξενη και τρομακτική περίπτωση βιολογίας που πήγε στραβά.

Πηγή: https://www.historydefined.net/sanju-bhagat/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ