Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Εσωτερική Αναζήτηση » Οι 7 τύποι ξεκούρασης που χρειάζεται κάθε άνθρωπος

Οι 7 τύποι ξεκούρασης που χρειάζεται κάθε άνθρωπος

Αυτή η ανάρτηση αποτελεί μέρος της σειράς “Πώς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος” του TED, κάθε μία από τις οποίες περιέχει μια χρήσιμη συμβουλή από ανθρώπους της κοινότητας του TED.

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να διορθώσετε μια συνεχή έλλειψη ενέργειας με περισσότερο ύπνο – μόνο και μόνο για να το κάνετε και να εξακολουθείτε να αισθάνεστε εξαντλημένοι;

Αν αυτό ισχύει για εσάς, ακούστε το μυστικό: Ο ύπνος και η ξεκούραση δεν είναι το ίδιο πράγμα, αν και πολλοί από εμάς συγχέουν λανθασμένα τα δύο.

Περνάμε τη ζωή μας νομίζοντας ότι έχουμε ξεκουραστεί επειδή κοιμόμαστε αρκετά – αλλά στην πραγματικότητα χάνουμε τα άλλα είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα. Το αποτέλεσμα είναι μια κουλτούρα ατόμων με υψηλές επιδόσεις, υψηλή παραγωγή, χρόνια κουρασμένα και χρόνια καμένα. Πάσχουμε από έλλειμμα ξεκούρασης επειδή δεν κατανοούμε την πραγματική δύναμη της ξεκούρασης.

Η ξεκούραση πρέπει να ισοδυναμεί με αποκατάσταση σε επτά βασικούς τομείς της ζωής σας.

Ο πρώτος τύπος ξεκούρασης που χρειαζόμαστε είναι η σωματική ξεκούραση, η οποία μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική.

Η παθητική σωματική ξεκούραση περιλαμβάνει τον ύπνο και τον ελαφρύ ύπνο – σιέστα (ειδικά το απόγευμα), ενώ η ενεργητική σωματική ξεκούραση σημαίνει επανορθωτικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και η θεραπεία μασάζ που βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της ευλυγισίας του σώματος.

Ο δεύτερος τύπος ξεκούρασης είναι η ψυχική ξεκούραση.

Γνωρίζετε εκείνον τον συνάδελφο που ξεκινάει τη δουλειά του κάθε μέρα με ένα τεράστιο φλιτζάνι καφέ; Είναι συχνά ευερέθιστος και ξεχασιάρης και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη δουλειά του. Όταν ξαπλώνει το βράδυ για να κοιμηθεί, συχνά δυσκολεύεται να απενεργοποιήσει το μυαλό του, καθώς οι συζητήσεις της ημέρας γεμίζουν τις σκέψεις του. Και παρόλο που κοιμάται επτά με οκτώ ώρες, ξυπνάει με την αίσθηση ότι δεν πήγε ποτέ για ύπνο. Έχει έλλειμμα ψυχικής ανάπαυσης.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας ή να πάτε διακοπές για να το διορθώσετε. Προγραμματίστε μικρά διαλείμματα που θα γίνονται κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας- αυτά τα διαλείμματα μπορούν να σας υπενθυμίσουν να επιβραδύνετε. Μπορείτε επίσης να κρατάτε ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι για να σημειώνετε τυχόν ενοχλητικές σκέψεις που θα σας κρατούσαν ξύπνιους.

Ο τρίτος τύπος ξεκούρασης που χρειαζόμαστε είναι η αισθητηριακή ξεκούραση.

Τα έντονα φώτα, οι οθόνες των υπολογιστών, ο θόρυβος στο παρασκήνιο και οι πολλαπλές συνομιλίες -είτε σε ένα γραφείο είτε σε κλήσεις Zoom- μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση ότι οι αισθήσεις μας είναι καταβεβλημένες. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κάνοντας κάτι τόσο απλό όσο το να κλείσετε τα μάτια σας για ένα λεπτό στη μέση της ημέρας, καθώς και με το να αποσυνδέεστε σκόπιμα από τις ηλεκτρονικές συσκευές στο τέλος κάθε ημέρας. Οι σκόπιμες στιγμές αισθητηριακής στέρησης μπορούν να αρχίσουν να αναιρούν τη ζημιά που προκαλεί ο υπερδιεγερτικός κόσμος.

Ο τέταρτος τύπος ανάπαυσης είναι η δημιουργική ανάπαυση.

Αυτός ο τύπος ξεκούρασης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όποιον πρέπει να επιλύει προβλήματα ή να έχει καταιγισμό νέων ιδεών. Η δημιουργική ανάπαυση ξυπνάει ξανά το δέος και το θαύμα που κρύβει ο καθένας μας μέσα του. Θυμάστε την πρώτη φορά που είδατε το Grand Canyon, τον ωκεανό ή έναν καταρράκτη; Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαύσει την ομορφιά της υπαίθρου -ακόμη κι αν πρόκειται για ένα τοπικό πάρκο ή την αυλή σας- σας προσφέρει δημιουργική ανάπαυση.

Αλλά η δημιουργική ανάπαυση δεν αφορά μόνο την εκτίμηση της φύσης- περιλαμβάνει επίσης την απόλαυση των τεχνών. Μετατρέψτε το χώρο εργασίας σας σε τόπο έμπνευσης, προβάλλοντας εικόνες από μέρη που αγαπάτε και έργα τέχνης που σας μιλούν. Δεν μπορείτε να περνάτε 40 ώρες την εβδομάδα κοιτάζοντας ένα κενό ή ακατάστατο περιβάλλον και να περιμένετε να νιώσετε πάθος για οτιδήποτε, πόσο μάλλον να βρείτε καινοτόμες ιδέες.

Ας δούμε τώρα ένα άλλο άτομο – τον φίλο που όλοι πιστεύουν ότι είναι ο πιο καλός άνθρωπος που έχουν γνωρίσει ποτέ. Είναι το άτομο από το οποίο όλοι εξαρτώνται, αυτό στο οποίο θα τηλεφωνούσες αν χρειαζόσουν μια χάρη, γιατί ακόμα κι αν δεν θέλει να την κάνει, ξέρεις ότι θα σου δώσει ένα απρόθυμο “ναι” αντί για ένα ειλικρινές “όχι”. Όταν όμως αυτό το άτομο είναι μόνο του, νιώθει ότι δεν το εκτιμούν και ότι οι άλλοι το εκμεταλλεύονται.

Αυτό το άτομο χρειάζεται συναισθηματική ξεκούραση, που σημαίνει να έχετε το χρόνο και το χώρο να εκφράσετε ελεύθερα τα συναισθήματά σας και να περιορίσετε την ικανοποίηση των άλλων. Η συναισθηματική ξεκούραση απαιτεί επίσης το θάρρος να είστε αυθεντικοί. Ένα συναισθηματικά ξεκούραστο άτομο μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση “Πώς είσαι σήμερα;” με ένα ειλικρινές “Δεν είμαι καλά” – και στη συνέχεια να προχωρήσει στο να μοιραστεί κάποια δύσκολα πράγματα που διαφορετικά μένουν ανείπωτα.

Αν έχετε ανάγκη από συναισθηματική ξεκούραση, πιθανότατα έχετε και έλλειμμα κοινωνικής ξεκούρασης. Αυτό συμβαίνει όταν αποτυγχάνουμε να ξεχωρίσουμε τις σχέσεις που μας αναζωογονούν από εκείνες που μας εξαντλούν. Για να βιώσετε περισσότερη κοινωνική ξεκούραση, περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους. Ακόμη και αν οι αλληλεπιδράσεις σας πρέπει να γίνουν εικονικά, μπορείτε να επιλέξετε να συμμετέχετε πιο ολοκληρωμένα σε αυτές, ανοίγοντας την κάμερά σας και εστιάζοντας σε αυτόν με τον οποίο μιλάτε.

Ο τελευταίος τύπος ανάπαυσης είναι η πνευματική ανάπαυση, η οποία είναι η ικανότητα να συνδεθείτε πέρα από το σωματικό και το διανοητικό και να νιώσετε μια βαθιά αίσθηση του ανήκειν, της αγάπης, της αποδοχής και του σκοπού. Για να το λάβετε αυτό, ασχοληθείτε με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας και προσθέστε την προσευχή, το διαλογισμό ή τη συμμετοχή στην κοινότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Όπως βλέπετε, ο ύπνος από μόνος του δεν μπορεί να μας επαναφέρει στο σημείο που νιώθουμε ξεκούραστοι. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αρχίσουμε να εστιάζουμε στο να παίρνουμε το σωστό είδος ξεκούρασης που χρειαζόμαστε.

Σημείωση του συντάκτη: Η κόπωση μπορεί επίσης να σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, γι’ αυτό παρακαλούμε να εξεταστείτε από το γιατρό σας εάν επιμένει.

Για να μάθετε περισσότερα για τη δρα Saundra Dalton-Smith και το έργο της, επισκεφθείτε τον ιστότοπό της. Αυτή η ανάρτηση προσαρμόστηκε από την ομιλία της στο TEDxAtlanta.

Παρακολουθήστε την εδώ:

Σχετικά με την συγγραφέα 

Η Saundra Dalton-Smith MD είναι γιατρός, ερευνήτρια και συγγραφέας του βιβλίου “”Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity.” Το έργο της έχει παρουσιαστεί στο Fast Company, το FOX, το MSNBC και το Psychology Today. Μάθετε περισσότερα στο DrDaltonSmith.com ή ακολουθώντας την στο Instagram (@DrDaltonSmith) ή στο LinkedIn (Linkedin.com/in/drdaltonsmith).

Πηγή: https://ideas.ted.com/the-7-types-of-rest-that-every-person-needs/?utm_medium=social&utm_campaign=social&utm_content=2023-04-26&utm_source=linkedin.com

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ