Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Εσωτερική Αναζήτηση » Οι 12 συμπαντικοί νόμοι και πως να τους εφαρμόσετε

Οι 12 συμπαντικοί νόμοι και πως να τους εφαρμόσετε

Όλοι έχουμε ακούσει για τον νόμο της έλξης – αλλά τι γίνεται με τον νόμο της πολικότητας, τον νόμο της θεϊκής ενότητας ή τον νόμο της αντιστοιχίας;

Ακριβώς – ο νόμος της έλξης είναι μόνο ένας από τους 12 συμπαντικούς νόμους και η εξοικείωση με τους άλλους 11 μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε μια πιο πνευματικά ευθυγραμμισμένη ζωή.

Εδώ, η πνευματική συγγραφέας Shannon Kaiser και η κοινωνική λειτουργός Vasavi Kumar, LMSW, MSEd, μοιράζονται την άποψή τους σχετικά με το γιατί αυτοί οι νόμοι είναι σημαντικοί και πώς μπορούμε όλοι μας να τους εφαρμόσουμε στην πράξη.

Ποιοι είναι οι 12 συμπαντικοί νόμοι και από πού προέρχονται;

Οι 12 συμπαντικοί νόμοι θεωρούνται εγγενείς, αμετάβλητοι νόμοι του σύμπαντός μας, τους οποίους οι αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν πάντα διαισθητικά.

Οι νόμοι συνδέονται συχνά με το Ho’oponopono, έναν διαλογισμό για την ελευθερία που προέρχεται από τον αρχαίο πολιτισμό της Χαβάης. Ορισμένοι από τους νόμους, ωστόσο, αποδίδονται επίσης στην ερμητική φιλοσοφία που ανάγεται στην αρχαία Αίγυπτο.

Ο κατάλογος των αρχαίων νόμων έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, καθώς τόσο η Κάιζερ, η Κουμάρ όσο και πολλοί άλλοι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να εργάζονται με αυτόν σήμερα. “Όλοι οι νόμοι έχουν να κάνουν με το να κατακτήσετε τη ζωή σας με αγάπη και χαρά”, εξηγεί ο Κάιζερ.

Ακολουθεί μια εισαγωγή στα θέματα και τις βάσεις του καθενός, καθώς και στο πώς μπορείτε να τους εφαρμόσετε στη ζωή σας σήμερα:

  1. Νόμος της Θεϊκής Ενότητας

Ο πρώτος και πιο θεμελιώδης νόμος του σύμπαντος είναι ο Νόμος της Θεϊκής Ενότητας, ο οποίος υπογραμμίζει τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων. Λέει ότι πέρα από τις αισθήσεις μας, κάθε σκέψη, ενέργεια και γεγονός συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με οτιδήποτε και οτιδήποτε άλλο.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Η Κάιζερ σημειώνει ότι αυτός ο νόμος μπορεί να φανεί λίγο συναρπαστικός, αλλά η εφαρμογή του στην πραγματική ζωή συνεπάγεται συμπόνια με τους άλλους και αναγνώριση ότι είμαστε όλοι ένα.

Συνιστά να δουλέψετε αυτόν τον νόμο θέτοντας ερωτήσεις όπως: “Πώς μπορώ να δείξω περισσότερη συμπόνια και αποδοχή προς εκείνους που δεν καταλαβαίνω;” ή “Τι θα έκανε η αγάπη;”.

2. Νόμος της δόνησης

Σε μικροσκοπικό επίπεδο, τα πάντα βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, δονούμενα σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Αυτό ισχύει για την ύλη, αλλά και για την προσωπική συχνότητα του καθενός επίσης. Αυτός ο νόμος λέει ότι η δονητική μας συχνότητα μπορεί να ενημερώσει τη βιωμένη εμπειρία μας.

Για παράδειγμα, “μπορεί να είστε σε θέση να λάβετε χρήματα, αλλά ίσως να μην μπορείτε να τα κρατήσετε”, σημειώνει η Kumar, “επειδή δονητικά, μπορεί να λειτουργείτε σε χαμηλότερο επίπεδο”.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Αν νιώθετε την ανάγκη να ανεβάσετε τη συχνότητά σας (καλές δονήσεις, κανείς;), υπάρχουν πολλές σπουδαίες πρακτικές για να το κάνετε, όπως η γιόγκα, το ηχολουτρό και η εργασία με τα τσάκρα.

3. Νόμος της αντιστοιχίας

Αυτός ο νόμος δηλώνει ότι τα μοτίβα επαναλαμβάνονται σε όλο το σύμπαν, και σε προσωπικό επίπεδο, η πραγματικότητά μας είναι ο καθρέφτης αυτού που συμβαίνει μέσα μας εκείνη τη στιγμή. Σκεφτείτε “Όπως πάνω, έτσι και κάτω. Όπως μέσα, έτσι και έξω”.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Συμβαίνει για εσάς, όχι σε εσάς. “Αν η ζωή μας είναι χαοτική και φοβισμένη”, λέει, “είναι επειδή υπάρχει χάος και φόβος μέσα μας. Αν η ζωή μας φαίνεται ήρεμη και γειωμένη, είναι επειδή νιώθουμε γαλήνη μέσα μας”.

Σε κάθε ανησυχητική κατάσταση, προτείνει να ρωτάτε τι μπορεί να σας δείξει η κατάσταση για τον εαυτό σας και τι απαιτεί θεραπεία μέσα σας.

4. Νόμος της έλξης

Αναμφίβολα ο πιο πολυσυζητημένος συμπαντικός νόμος. Λέει ότι το όμοιο έλκει το όμοιο, και παίρνετε αυτό στο οποίο εστιάζετε. Όχι μόνο αυτό, αλλά πρέπει να πιστέψετε ότι αυτό που αναζητάτε είναι δυνατόν να το αποκτήσετε.

Είναι παρόμοιος με τον νόμο της δόνησης με αυτόν τον τρόπο- είναι σημαντικό να μάθετε πώς να δονείστε σε ένα επίπεδο που να προσελκύει αυτό που αναζητάτε.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Αν θέλετε αγάπη αλλά δεν δίνετε αγάπη, για παράδειγμα, στέλνετε στο σύμπαν ένα μήνυμα σχετικά με τις προτεραιότητές σας. Αν επαναλαμβάνετε μια επιβεβαίωση αλλά δεν πιστεύετε αυτό που λέτε, είναι άχρηστη. “Όταν εστιάζουμε σε αυτό που θέλουμε έναντι αυτού που δεν θέλουμε, αυτό θα εμφανιστεί στη ζωή μας”, λέει η Kaiser.

 

5. Νόμος της εμπνευσμένης δράσης

Στενά συνδεδεμένος με το νόμο της έλξης, ο νόμος της εμπνευσμένης δράσης έχει να κάνει με τη λήψη εκείνων των πραγματικών, εφαρμόσιμων βημάτων για να προσκαλέσουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή μας. Συχνά η έμπνευση έρχεται από μέσα μας. “Η εμπνευσμένη δράση είναι αυτό το απαλό, εσωτερικό σπρώξιμο”, λέει η Kumar. “Δεν είναι πάντα ένα σχέδιο δράσης”.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Η εξάσκηση αυτού του νόμου έχει να κάνει με την επιβράδυνση, την ησυχία και τη δημιουργία χώρου για εσωτερική καθοδήγηση. Όταν αφήνουμε την ανάγκη μας να κανονίσουμε και να ελέγξουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αντ’ αυτού είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις πιθανότητες, δημιουργείται χώρος για νέους τρόπους επίτευξης των στόχων που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί διαφορετικά.

6. Νόμος της αέναης μετατροπής της ενέργειας

Ο νόμος αυτός δηλώνει ότι σε ενεργειακό επίπεδο, τα πάντα στο σύμπαν εξελίσσονται ή αυξομειώνονται συνεχώς. Κάθε ενέργειας προηγείται μια σκέψη, με τις ίδιες τις σκέψεις να έχουν τη δύναμη να εκδηλωθούν τελικά στη φυσική μας πραγματικότητα.

Έχετε βρεθεί ποτέ κοντά σε ένα αρνητικό άτομο και νιώσατε τη δική σας θετικότητα να εξαντλείται; Αυτό είναι ένα παράδειγμα – αλλά μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα: Οι υψηλότερες συχνότητες μετουσιώνουν τις χαμηλότερες όταν εφαρμόζονται με πρόθεση.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Διατηρώντας θετικές σκέψεις και πράξεις, μπορούμε να προσπαθήσουμε ενεργά να ανυψώσουμε την αρνητική ενέργεια γύρω μας.

7. Νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος

Σχετικά απλός, αυτός ο νόμος υπογραμμίζει την άμεση σχέση μεταξύ ενεργειών και γεγονότων. Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ, σύμφωνα με τον Kumar, είναι ότι συχνά δεν μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα αμέσως, αλλά θα επανέλθουν.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Εμπιστευτείτε ότι κάθε ενέργεια θα έχει μια αντίδραση -καλή ή κακή. “Αυτό που βγάζετε εκεί έξω μπορεί να μην επιστρέφει σε εσάς εκείνη τη στιγμή, αλλά αυτή η δόνηση, αυτή η ενέργεια που βγάζετε εκεί έξω, έχει ένα κυματιστό αποτέλεσμα”, λέει η Kumar. “Αν έρχεστε από ένα σημείο θυμού ή δυσαρέσκειας, αν βγάλετε αυτή την ενέργεια εκεί έξω, τελικά θα επηρεαστείτε ως αποτέλεσμα”.

8. Νόμος της αποζημίωσης

Ο νόμος της αποζημίωσης σχετίζεται στενά με το νόμο της έλξης και το νόμο της αντιστοιχίας. “Θερίζεις ό,τι σπέρνεις” είναι το κύριο συμπέρασμα, με το νόμο να δηλώνει ότι οι προσπάθειές σας θα επιστρέφουν πάντα θετικά σε εσάς. Αν επιδιώκετε κάτι, πρέπει να συνεισφέρετε με κάποιο τρόπο προς την επίτευξη του στόχου σας.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Για να εργαστείτε με αυτόν τον νόμο με τρόπο που να προσελκύει (ή να αποζημιώνει) την αγάπη και την υποστήριξη, για παράδειγμα, η Kaiser προτείνει να αναρωτηθείτε: “Πού καλούμαι να υπηρετήσω και να υποστηρίξω τους άλλους σήμερα;”.

 

9. Νόμος της σχετικότητας

Αυτός ο νόμος υποδηλώνει ότι έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τα πράγματα στον κόσμο μας, αλλά στην πραγματικότητα όλα είναι ουδέτερα. Ο σχετικισμός υπάρχει σε όλα τα πράγματα, και στο τέλος, το νόημα εξαρτάται από την προοπτική και την αντίληψή μας.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Η εφαρμογή αυτού του νόμου μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα πιο δύσκολα σημεία της ζωής μας με μεγαλύτερη συμπόνια. Για παράδειγμα, αν νιώθουμε αχαριστία για την κατάσταση της ζωής μας, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι συγκρίνουμε τα σχέδιά μας με τα σχέδια κάποιου άλλου.

Αντ’ αυτού, θα ήταν καλύτερα να εκτιμούμε αυτό που έχουμε χωρίς να χρειάζεται να το συγκρίνουμε με κάτι άλλο.

10. Νόμος της πολικότητας

Αυτός ο νόμος λέει ότι τα πάντα στη ζωή έχουν ένα αντίθετο: το καλό και το κακό, η αγάπη και ο φόβος, η ζεστασιά και το κρύο. Το κλειδί είναι να κατανοήσουμε ότι όλα αυτά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Η Κάιζερ εργάζεται με αυτόν τον νόμο μέσω του μάντρα. Όλες οι αντιθέσεις φέρνουν περισσότερη σαφήνεια. Αν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, όπως έναν χωρισμό ή μια πρόκληση υγείας, για παράδειγμα, συντονιστείτε με το πώς μοιάζει το αντίθετο, το οποίο μπορεί να αποκαλύψει μια νέα προοπτική ή ένα νέο μάθημα.

11. Νόμος του ρυθμού

Οι κύκλοι είναι ένα φυσικό μέρος του σύμπαντος. Φυσικά, μπορείτε να σκεφτείτε τις εποχές στη Γη. Στη δική μας ζωή, μπορούμε να θυμόμαστε ότι η ολοκλήρωση είναι εξίσου σημαντική με την ανάπτυξη. Η Kumar σημειώνει: “Περιμένουμε από τους εαυτούς μας να είμαστε μονίμως με έναν τρόπο, είτε σκεφτόμαστε την υγεία μας είτε ακόμη και την παραγωγικότητά μας”, αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Σημειώστε τους εσωτερικούς σας ρυθμούς και προσπαθήστε να συνεργαστείτε μαζί τους αντί να τους πολεμάτε. Αισθάνεστε εξαντλημένοι; Ίσως είναι καλύτερα να δώσετε στον εαυτό σας λίγη ξεκούραση αντί να τον εξουθενώσετε.

12. Νόμος του φύλου:

Και τέλος, ο νόμος του φύλου έχει να κάνει με την αρσενική και τη θηλυκή ενέργεια που υπάρχει σε όλα τα πράγματα. Η Kaiser σημειώνει ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας έχει ιστορικά λειτουργήσει με μια αρσενική, “βιαστική και διεκπεραιωτική” νοοτροπία, η οποία δεν αφήνει πολύ χώρο για να είμαστε απλά.

Πώς να τον εφαρμόσετε:

Επιτύχετε τη δική σας ισορροπία μεταξύ της θεϊκής αρσενικής και της θεϊκής θηλυκής ενέργειας, προκειμένου να ζήσετε πιο αυθεντικά.

Το συμπέρασμα

Και ορίστε: οι 12 συμπαντικοί νόμοι. Προτού ενθουσιαστείτε πολύ, η ενσωμάτωσή τους στη ζωή σας έχει να κάνει περισσότερο με την κατανόηση και την εννοιολόγησή τους με τρόπο που να έχει νόημα για εσάς. Ο Kumar σημειώνει ότι δεν χρειάζεται να είναι τόσο αναλυτικό: “Κατανοήστε την έννοια και κρατήστε την σε δεύτερη μοίρα στο μυαλό σας”, λέει, για να μάθετε πώς να εργάζεστε μαζί τους σε καθημερινά σενάρια.

Τώρα που έχετε εισαχθεί σε αυτούς τους νόμους, οι πιθανότητες είναι ότι θα εμφανιστούν στη ζωή σας ξανά και ξανά.

Πηγή: https://www.mindbodygreen.com/articles/the-12-universal-laws-and-how-to-practice-them

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ